VIDEO: / Najveća senzacija u nogometu svih vremena!

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, a svoju popularnost duguje činjenici da upravo u nogometu autsajder ima najveću šansu.

27.11.2012.
8:38
VOYO logo

Mnogi su mišljenja da je trijumf Urugvaja na svjetskoj smotri 1952. u Brazilu najveća senzacija, dok ima i onih koji smatraju da je najveće iznenađenje trijumf Liverpoola protiv Milana u finalu Lige prvaka, nakon zaostatka 0:3 u prvom poluvremenu. Primjera velikih iznenađenja ima bezbroj, no ako ćemo govoriti o najvećem iznenađenju u kontinuitetu, onda bez premca epitet majke svih senzacija pripada Nottingham Forestu, engleskom nogometnom klubu koji je 1974. godine nastupao u trećoj engleskoj ligi, da bi 1978. i 1979. godine bio – europski prvak.

Uzdizanje ovog kluba, drugog najstarijeg na svijetu, osnovanog 1865. godine, smatra se najljepšim primjerom rasta jednog kluba u povijesti nogometne igre. Podsjećamo, najstariji klub na svijetu je Notts County, susjed Nottingham Foresta, koji je osnovan tri godine ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nottingham Forest je jedini europski klub koji ima više naslova europskog prvaka nego domaćih naslova. Događaji idu ovako. Godine 1974. Nottingham Forest je u trećoj engleskoj ligi preuzeo menedžer Brian Clough. I danas engleski novinari vole napisati da je Clough bio preteča Mourinha, i po oštrini, ali i po oštroumnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah je klupskim čelnicima i navijačima obećao plasman u prvu ligu, no, dakako, malo tko mu je vjerovao. Novinarima je svojim ekstravagantnim ponašanjem bio atrakcija. Iz svlačionice u kojoj je Clough "haračio" izlazile su zanimljive stvari. Tako se saznalo da je vratara velške reprezentacije nakon jedne utakmice objesio na vješalicu i udario šakom u trbuh. Sve zato jer je "nesretnik" nakon utakmice pružio ruku sucu.

"Ne podnosim zvijezde u momčadi", bila mu je prva rečenica u svakom razgovoru s novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što obećam ću izvršiti, samo me pažljivo slušajte", stalno je upozoravao. A ispunio je i više od obećanja. Klub je ojačao, kako je pričao, psihički stabilnim igračima i krenuo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi je igrač onaj koji točno doda u trenucima najvećeg pritiska", volio je govoriti.

Nottingham Forest je iz treće došao do druge lige, onda je stigao i u elitno natjecanje, te obećao navijačima naslov Engleske. To se i dogodilo, bio je čovjek koji ispunjava obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednoj utakmici za vrijeme nevremena navijači su mu ironično skandirali: "Briane, obećaj da ćeš zaustaviti kišu!"

Brian Clough je čuvši zapomaganje promrzle i mokre publike ustao s klupe, podigao glavu i ruke prema nebu i nešto uzviknuo. Vjerovali ili ne, za minutu je prestala kiša, a na stadionu je zavladala ekstaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došavši u Kup prvaka Clough se nije smirio. "Bit ćemo i europski prvaci." Navijačima i javnosti u to je sad bilo lakše povjerovati. I opet je ostvario obećanje. U nizu antologijskih utakmica Nottingham Forest došao je do finala, te je 1:0 u Münchenu trijumfirao protiv isto velikog iznenađenja – švedskog Malmöa. Zgoditak je postigao Trevor Francis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te 1979. godine Nottingham Forest osvojio je sva četiri trofeja: prvenstvo Engleske, Liga kup Engleske, FA Kup i najveći trofej Kup europskih prvaka.

U sljedećoj sezoni Forest nije bio prvak Engleske, zaostao je dva boda za Liverpoolom. No, kao branitelj naslova europskog prvaka stekao je pravo sudjelovanja u Kupu prvaka. I opet ga je osvojio. U finalu Kupa prvaka 1980. Forest je pobijedio Hamburg Sport Verein, opet 1:0, golom Johna Robertsona. Za HSV su nastupali Kevin Keegan i Ivan Buljan, a taj klub je u četvrtfinalu Kupa prvaka uz veliku sreću eliminirao splitski Hajduk. HSV je tada vodio Hrvat Branko Zebec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, do sljedećeg trofeja Forest je čekao do 1989. godine, kada je osvojen Liga kup, još uvijek s Brianom Cloughom kao menedžerom. Već je u momčadi igrao i njegov sin Nigell. Stariji Clough je iz Foresta otišao tek 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, 1996. godina bit će zapamćena u povijesti ovoga kluba zbog plasmana u četvrtfinale Kupa UEFA-e. Naposljetku, 1999. klub ispada iz Premier lige Engleske i do danas se nije uspio vratiti u društvo najboljih. Trenutno se natječe u drugoj ligi engleskog nogometa. Klub je danas u vlasništvu kuvajtske obitelji Al-Hasawi, koja je lani uložila novac u Nottingham Forest. Čudotvorca Briana Clougha više nema, ali 'Šumari' iz Nottinghama pamte, sjećaju se i sanjaju nekog novog Robina Hooda i nov naslov prvaka!

http://www.youtube.com/embed/aYhkC_UV8WU Za Nottingham je branio slavni engleski vratar Peter Shilton

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo