Mamić u vodstvu: 'Glavna dilema je bila mogu li članovi birati i biti birani'

Nastavlja se loptanje Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i Gradskog kontrolnog ureda oko Dinama.

15.4.2014.
14:14
VOYO logo

Podsjetimo, postupak je pokrenula inicijativa Zajedno za Dinamo, sa zahtjevom da se poslovanje kluba uskladi sa Zakonom o udrugama, odnosno da se članovima i javnosti omogući uvid u poslovanje udruge GNK Dinamo.

"Ovo je nepravomoćna odluka, postupak se može nastaviti u slučaju žalbe tijela koje je inspekciju tražilo. Cijelo vrijeme se trudimo objasniti da radimo po zakonu, a sad imamo i pismenu potvrdu za to. Glavna dilema je bila mogu li članovi birati i biti birani. U Dinamu su te forme zadovoljene", rekao je na presici u utorak direktor maksimirskog kluba Tomislav Svetina i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porezna uprava doslovno ne izlazi iz Dinama. Ne postoji udruga i trgovačko društvo koje se toliko kontrolira. Niti Vlada nam nije sklona, ali ovo je dokaz poslujemo transparentno i prema svim pravilima".

Odluku Gradskog kontrolnog ureda kojom se obustavlja inspekcijski postupak protiv GNK Dinama, za Media servis komentirao je i pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Petar Skansi. On smatra da je Gradski kontrolni ured djelovao pod pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pritisci su prisutni cijelo vrijeme! Inače, imamo slučajeva da se ljudi opiru da se uvede red. Naravno to se sve protumači kroz politiku i politikanstvo, ali je samo zato kako bi se prikrili stvarni razlozi''.

Skansi je također poručio kako, unatoč rješenju Gradskog kontrolnog ureda, 'Inicijativa zajedno za Dinamo' u svojoj borbi nije iscrpila sve pravne mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ukoliko se žale kao što su se žalili prilikom prvog nalaza onda će u drugoj instanci pravorijek donijeti inspekcija pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta'', poručio je Skansi. Nakon što je Gradski kontrolni ured odbio žalbu inspekcije MZOS-a kojom se nalaže ponovni nadzor u Dinamu, priopćenjem se oglasila inicijativa 'Zajedno za Dinamo'.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Članovi Dinama ujedinjeni u ZZD će se o rješenju Sportske inspekcije Grada Zagreba oglasiti nakon što ga dobiju na uvid. Drugostupanjsko rješenje po kojem je prvostupanjska inspekcija morala postupiti, nedvosmisleno je naputilo kako se svim članovima Dinama moraju osigurati upravljačka prava kako bi mogli birati i biti birani, kao i pravo na obaviještenost. S obzirom na to da članovi Dinama i dalje ne mogu birati svoje predstavnike a sadašnji sustav predviđa tek predlaganje nevažnog broja skupštinara i to tako da o tome NE odlučuju članovi, nego uprava - izbori se jednostavno moraju raspisati.

Budući da je Kontrolni ured pri kojemu djeluje gradska inspekcija već manipulirao rješenjima i jedno upućivao članovima, a drugo klubu, ne iznenađuje nas što se ta priča ponavlja. No pokušaj da službe Grada zaštite nečije privatne interese tek je odgađanje konačnog pravorijeka koji je na Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i koje se ionako već nedvosmisleno izjasnilo", stoji u priopćenju građanske inicijative 'Zajedno za Dinamo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo