Konačno otkrivena najveća tajna moćne Barcelone!

'Filozofija Barcelonine igre je da igrač u trenutku primanja lopte već mora imati tri rješenja što će s njom', otkrio je bivši trener Barçine omladinske škole, Hrvat Nikica Milenković.

24.7.2011.
22:04
VOYO logo

Bivši nogometaš Rijeke i nekadašnji trener u Barceloninoj omladinskoj momčadi, Nikica Milenković otkrio je neke pojedinosti o najboljoj nogometnoj školi današnjice. Podsjetimo, u Barçi je bio u vrijeme Johana Cruijffa, od 1992. do 1996.

Trenirao je kadete, među kojima i današnjeg kapetana Xavija, a kroz ruke su mu prošli i Iniesta, Puyol i Valdes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već se tada, kad je imao 14 i pol godina, vidjelo da će Xavi biti veliki igrač. Filozofija Barcelonine igre je da igrač u trenutku primanja lopte već mora imati tri rješenja što će s njom, a on je uvijek imao tu sposobnost", kaže Milenković.

U vrijeme kad je trenirao Xavija, nerijetko je u popularnu La Masiju, na treninge kadeta dolazio i današnji trener Guardiola. Ono što su danas Xavi i Iniesta, za Barcu 90-ih bio je Pep, ključni vezni igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oduševljavao je dječake, pokazivao im driblinge, razgovarao s njima. Učio ih je nogometnom razmišljanju, pokazivao kako treba stajati na terenu, naglašavao da igra uvijek počinje od vratara! A Xaviju je rekao da će ga naslijediti na mjestu srednjeg veznog. To se, eto, i zbilo, iako su neki stručnjaci sumnjali u njegov razvoj", rekao je Milenković koji je potom objasnio izrečeno:

"Govorili su da je nizak i da zato neće postati vrhunski igrač! Srećom, to se nije dogodilo. Uostalom, baš je Blaugrana razbila sve te teze o visini, kad se pogledaju njezini igrači, odmah u oko upada nizak rast. Dakle, visina ne znači previše, bitnija je tehnika i kvalitete igrača. Messi i društvo su majstori lopte, vladaju njome i to je najvažnije", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji nogometaš kluba s Kantride otkrio je kako katalonski klub redovito prati mnoge mlade igrače u svijetu, među kojima su i Hrvati.

"Barça prati igrače u svim zemljama svijeta, među kojima su i naši talenti. E sad, teško je reći hoće li netko od naših završiti na Nou Campu. Znate li kako je Barca došla do Messija? Skauti su ga zapazili u nekom parku u Buenos Airesu. Vidjeli su da ima smisla i fantastičnu tehniku i doveli ga u svoje redove", zaključio je na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107230384006 arti-201107220355006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo