KATALONIJA U SUZAMA: / Prije točno dvije godine Barcelonu i čitavu Španjolsku pogodila je tužna vijest

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE

Na današnji dan 2014. godine umro je trener Barcelone Tito Vilanova.

25.4.2016.
12:08
AFP, LLUIS GENE
VOYO logo

Prije točno dvije godine sve navijače Barcelone, struku i igrače u klubu šokirala je vijest kako je zbog posljedica raka grla preminuo Tito Vilanova. Vilanova je preminuo u šok-sobi klinike Chiron u Barceloni nakon što je podvrgnut hitnoj operaciji zbog povratka raka grla.

Osvojio naslov vodeći momčad iz bolničke postelje

Ovaj trener je 2013. godine s Barcelonom osvojio naslov španjolskog prvaka vodeći momčad iz bolničke postelje u New Yorku, gdje je od 2011. godine vodio tešku borbu s rakom grla. Tada mu je odstranjena parotidna žlijezda, ali bolest se nije povukla i Vilanova je morao odustati od trenerske karijere kako bi nastavio liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilanova je bio tihi čovjek iz katalonske provincije Girone, igrački i trenerski izdanak La Masijina inkubatora koji je ponajbolji na svijetu, prvi put je ozbiljnom medijskom pričom postao onog trena kada mu je Jose Mourinho zabio kažiprst u oko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojac se našao u klinču za vrijeme masovnog naguravanja na aut-crti tijekom El Clasica u Superkupu. Do tada su za njega znali samo bolje informirani Barçini kroničari, poglavito oni s uvidom u “Barçu B” koja je tandemu Guardiola - Vilanova poslužila kao odskočna daska do A momčadi.

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE
Image
Foto: AFP, LLUIS GENE

Trenersku karijeru započeo kao pomoćnik

Godine 2008. Guradiola i Vilanova skupa su preuzeli seniorsku momčad Barcelone te su stvorili jednu od najboljih generacija Barcelone u povijesti. Nakon odlaska Guardiole, uprava je postavila Vilanovu za novog trenera. Odluka je objavljena 27. travnja 2012. godine, a gotovo dvije godine kasnije, 25. travnja 2014. Vilanova je zauvijek napustio ovaj svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilanova je bio omiljen u klubu i kod navijača, stoga je njegova smrt mnogima teško pala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo