NEVJEROJATNO, ALI ISTINITO / Kakva šamarčina za hrvatski nogomet: Samo je jedna liga lošija od HNL-a, nećete vjerovati kakvi liliputanci su ispred nas

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska je u jednom danu izgubila dva predstavnika u Europi

29.7.2022.
8:49
Profimedia
VOYO logo

Tijekom četvrtka hrvatski nogomet ostao je bez dva predstavnika u Europi. Rijeka nije mogla iznenaditi favorizirani Djurgarden koji je s 2:0 slavio na domaćem terenu, dok je Osijek iznenađujuće poražen u Gradskom vrtu od Kizilžara, koji je pobijedio istim rezultatom kao i švedski klub.

Image
SEOBA HRVATA /

Talentirani Vatreni na korak do transfera u Manchester City i to za siću: Pjaca se još uvijek premišlja, ali ne i Rog

Image
SEOBA HRVATA /

Talentirani Vatreni na korak do transfera u Manchester City i to za siću: Pjaca se još uvijek premišlja, ali ne i Rog

Tako je Hrvatska sa četiri, pala na dva predstavnika u Europi. Dinamo će nastaviti svoj put prema Ligi prvaka, a u trećem pretkolu čeka ih težak zadatak - bugarski Ludogorec. S druge strane, Hajduk će sljedećeg tjedna započeti svoj put prema Konferencijskoj ligi, no na tom putu ih čeka nimalo lak zadatak. Splitski klub morat će izbaciti portugalsku Vitoriju Guimaraes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nenad Bjelica

A sada dolazimo do uvijek spominjanog nacionalnog koeficijenta. Još nije ni kolovoz, a Hrvatska je ostala bez dva predstavnika u europskim natjecanjima. Ispadanje dvaju predstavnika veliki je udarac za hrvatski nacionalni koeficijent, a razlika će se tek osjetiti.

Samo je jedna zemlja lošija

HNL se nalazi u problemima jer ozbiljnije euro-bodove proteklih sezona donosi samo Dinamo, umjesto tri ili četiri kluba koliko se zapravo očekuje. Uz Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek moraju biti konkurentniji u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sinoć, ispadanjem Rijeke i Osijeka, Danska nas je prestigla po nacionalnom koeficijentu. Oni su na 22.825 bodova te im je svih pet klubova još uvijek u igri za europska natjecanja. Hrvatska se nalazi na 19. mjestu s koeficijentom od 22.650, a uskoro bi nas trebala prestići i Turska, koja je trenutno na koeficijentu od 21.100. Isto kao i Danska, imaju svih pet klubova u Europi te je izgledno kako će nas uskoro preskočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači da će se HNL naći na rubu ispadanja iz top 20 najboljih liga u Europi. To nimalo ne čudi, pogotovo kada u obzir uzmete ovaj podatak. Ovog ljeta, samo je jedna država lošija od Hrvatske. Prema ostvarenom u aktualnoj sezoni, Hrvatska je na 54. mjestu od njih 55. Jedina lošija država od nas je Bjelorusija. Rijeka, Osijek i Dinamo za sad su Hrvatskoj donijeli 0.625 bodova svojim nastupima.

Image
Foto: kassiesa.net/Screenshot

Da, dobro ste to pročitali. Da, dobro ste to shvatili. Ovog ljeta od Hrvatske su uspješnije zemlje poput Malte, Andore, Farskih Otoka i Luksemburga, zemlje u kojima ljudi nogomet igraju poluprofesionalno, zemlje koje se ne mogu mjeriti s Hrvatskom kada je u pitanju utjecaj i moć u nogometu… Nešto se brzo treba promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo