PUT OZDRAVLJENJA / Kako vratiti povjerenje u hrvatske suce? Postoji prokušan način, ali HNS je na potezu

Image
Foto: Pixsell

Hrvatski nogometni suci tijekom cijele polusezone su na meti kritika klubova, ali i nogometne javnosti no razlog nije taj što suci griješe, jer griješe svi koji nešto rade, već je došlo do kulminacije nepovjerenja koje se stvara posljednjih dvadeset ili više godina

14.11.2022.
12:27
Pixsell
VOYO logo

Utakmicom Rijeke i Dinama na Rujevici pao je zastor na HNL za ovu godinu. U protekla četiri mjeseca mogli smo vidjeti sjajnih utakmica, odličnih poteza. Bilo je iznenađenja, rutinskih pobjeda, a rušeni su i rekordi no nažalost još jednom se po završetku sezone priča o suđenju.

Suci su, da ne bi bilo zabune, griješili, ali i oni su ljudi kao i igrači. Kako igrač ima dobrih i loših utakmica ista je stvar i sa sucima te bi bilo nepravedno da im se oduzme pravo na pogreške kao sastavni dio posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRIBINE SU GORILE /

NAVIJAČKA GALERIJA Ružne scene u Koprivnici, brutalna poruka na Rujevici za kraj polusezone

Image
TRIBINE SU GORILE /

NAVIJAČKA GALERIJA Ružne scene u Koprivnici, brutalna poruka na Rujevici za kraj polusezone

Svi smatraju da su oštećeni

Ne, ovaj put se nećemo baviti analizom sudačkih pogreški te cijepanjem dlake pravednosti na dva dijela već jednim više teoretskim pitanjem – kako vratiti povjerenje sucima i sudačkoj organizaciji.

Simptomatično za ovu sezonu je da su suđenjem i kriterijima izrazili gotovo svi klubovi. Žalili su se oni sa dna poput Gorice i Rijeke, oni sa sredine ljestvice kao što je Istra, a u posljednjih par kola shodno za komentirati suđenje pronašli su i treneri klubova iz vrha poretka. Tako se Rene Poms nakon dvoboja s Hajdukom osvrnuo na penal iz kojeg su Splićani došli do vodstva 2:1, a nakon kaotične i mučne utakmice Slavena i Hajduka u Koprivnici, dosta slikovit je istup imao trener Hajduka Mislav Karoglan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudac se totalno izgubio u tendencioznom suđenju. Malo je podsjećalo na Jugoslaviju u ono vrijeme", konstatirao je strateg splitskog kluba.

Neslaganja sudačkih stručnjaka

Mediji su lamentirali navlači li se za ovaj ili onaj klub, a društvene mreže, logično, su gorile prozivkama i pozivima na linč. Istovremeno su sudački eksperti i Komisija nogometnih sudaca HNS-a svojim interpretacijama pravila nogometne igre zbunjivali javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako drugačije prezentirati situacije u kojima se tri ili četiri renomirana bivša suca i sudačka komisija ne mogu dogovoriti što jeste jedanaesterac ili isključenje, a što nije. Dojam javnosti je da se interpretacija pravila mijenja iz kola u kolo, da iste ili slične situacije sudački eksperti tumače različito. Nekolicina bivših igrača i trenera su znali zavapiti kako 'više ne znaju pravila'.

Suci su griješili i o tome nema spora, ali suci su imali i jako dobrih predstava no kao što to obično biva o pogreškama se priča mnogo više. Činjenica da se više od pola lige osjeća oštećeno zapravo nije krivica sudaca već sudačke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest nepovjerenja

Sudačkoj organizaciji više gotovo nitko ne vjeruje i to je problem koji je nužno riješiti kako bi hrvatski nogomet bio na putu ozdravljenja. Od kada je Hrvatska došla do samostalnosti, a HNL postao zasebna liga svjedočili smo brojnim skandalima počevši od Tuđmanovih 90-ih preko turbulentnih 2000-ih do teško objašnjivog HNL-a 21. stoljeća.

Hrvatski nogomet opterećen je neriješenim skandalima iz prošlosti. Možda najupečatljiviji slučaj je onaj u kojem je Hrvoje Maleš, nekadašnji predsjednik Hajduka, u suradnji s USKOK-om raskrinkao korupciju u sudačkim strukturama no na tome je sve stalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curile su snimke u kojima ponajbolji hrvatski suci vrijeđaju pojedine klubove i njihove navijače, a pojavljivale su se i fotografije na kojima se aktivni suci druže s nogometašima pojedinih klubova.

S druge strane imali smo više situacija u kojima se prijetilo sucima pa ih se čak i fizički napadalo. Čak je i današnji predsjednik Sudačke komisije HNS-a Bruno Marić pretučen u stobrečkom restoranu Epetium. Kasnije se ispostavilo da je zbog učestalih prijetnji sa sobom imao pištolj kojeg nije želio upotrijebiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije problem samo HNL

Ovakvo razlaganje možemo nastaviti u nedogled, jer je samo u proteklom desetljeću u hrvatskom nogometu bilo dovoljno iščašenih situacija da se njima napuni desetak stranica. Ono što je razvidno, jest činjenica da su odnosi unutar sustava zagađeni i da vlada golemo nepovjerenje među akterima.

Da to nije slučaj samo na elitnoj razini hrvatskog nogometa govori i slučaj koji se odigrao proteklog vikenda u 1.NL na utakmici Orijenta i Jaruna. Gosti su do 71. minute vodili 0:3 da bi do kraja ostali sa dva igrača manje te su protiv njih dosuđena dva kaznena udarca. Utakmica je završila 4:3 za domaću momčad, a predsjednik zagrebačkog kluba Grgur Jolić je prozvao, pogađate, suce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je neviđena sramota. Teško smo oštećeni skandaloznim odlukama suca Titlića koji nas je doslovno masakrirao. Bruni Mariću mogu poručiti da se može sramiti zbog svojih sudaca. Nakon ovoga što je moj klub doživio na Krimeji više neću biti predsjednik Jaruna", izjavio je Jolić za Sportske novosti.

No što je rješenje? Hrvatski nogomet i bazen iz kojeg crpi suce je prilično malen, a sustav je kao što smo već ranije napomenuli, zagađen nepovjerenjem. Stoga je teško pronaći osobu koja je dovoljno stručna, a opet izolirana da bi je se moglo smatrati dovoljno neutralnom da povede hrvatski nogomet putem povjerenja i poštenja no možda postoji alternativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto stranih sudaca, stranac na čelu sudačke organizacije

Prije dvije godine Milorad Mažić, najbolji srpski sudac svih vremena, završio je s aktivnim suđenjem i preuzeo vođenje sudačke organizacije na Cipru. Cipar je imao sličan problem kao i Hrvatska, a upravo je s tom otočkom mediteranskom zemljom HNS potpisao ugovor o suradnji pa je tako derbi između Hajduka i Osijeka sudio jedan od Mažićevih pulena – Antoniou Menelaus.

Nisu Mažić i Ciparski nogometni savez prvi koji su ostvarili ovakvu internacionalnu suradnju. Mark Clattenburg je reformirao sudačku organizaciju u Grčko, Viktor Kassai u Rusiji, a David Elleray u Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi i HNS trebao pokušati nešto slično. Moguće je da suci neće suditi bolje, ali postignuće bi bilo da u slučaju pogreške nitko ne pomisli da je – namjerna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo