Saznajte više / Kako izgleda vječna HNL ljestvica? Dinamo uvjerljivo najbolji, Hajduku neslavno priznanje

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Nema nikakve rasprave da je Dinamo daleko najuspješniji klub od osamostaljenja Hrvatske, ali kako stoje ostali domaći klubovi?

16.5.2022.
9:50
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

U 35. kolu Prve HNL Dinamo je svladao Šibenik s rezultatom od 2:1 i time osigurao naslov prvaka Hrvatske jedno kolo prije kraja prvenstva. Dinamo sada ima 76 bodova, dok drugoplasirani Hajduk ima 72.

Samim time, može početi novo slavlje Modrih, koji su jučer osvojili rekordni 34. naslov prvaka Hrvatske. Dinamo jedno kolo prije kraja ima 23 pobjede, sedam remija i pet poraza sa 65 postignutih pogotka i 21 primljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva sezona Prve HNL bila je 1992. godine, a prvoligaši tada su bili Cibalia, Dubrovnik, Hajduk, HAŠK (odnosno Dinamo...), Inker Zaprešić, Istra, Osijek, Rijeka, Šibenik, Varteks, Zadar i Zagreb.

Image
Utakmica odluke /

Slavlje u Zagrebu može početi: Dinamo na krilima Bočkaja i Tolića obranio titulu, Čačić upisao novi trofej!

Image
Utakmica odluke /

Slavlje u Zagrebu može početi: Dinamo na krilima Bočkaja i Tolića obranio titulu, Čačić upisao novi trofej!

Dinamo uvjerljivo najuspješniji

Nema nikakve rasprave da je Dinamo daleko najuspješniji klub od osamostaljenja Hrvatske i uspostavljanja najelitnijeg ranga hrvatskog nogometa. Modri su sinoć osigurali 23. naslov HNL prvaka, a Hajduk koji ima šest jedini je drugi hrvatski klub s više od jednog naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka i Zagreb imaju po jednu titulu hrvatskog prvaka i tu lista hrvatskih prvaka dolazi kraju. Samo su četiri hrvatska kluba odigrala svaku sezonu hrvatskog prvenstva - radi se o velikoj četvorki - Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek.

Image

Nema dvojbe kako je Dinamo najuspješniji hrvatski klub u povijesti. Zagrebački klub sinoć se okitio 23. naslovom hrvatskog prvaka od osamostaljenja Republike, a četiri puta su bili drugi i dva puta treći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je u 31 sezonu osvojio 2291 bod, što je skoro 400 više od drugoplasiranog Hajduka. Tako bi Dinamo, recimo, mogao propustiti četiri-pet sezona hrvatskog prvenstva i možda još uvijek bio hrvatski klub s najviše bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduku srebrna medalja

Ekipa Hajduka nedvojbeno je druga najuspješnija momčad u povijesti HNL-a. Bijeli su osvojili šest naslova hrvatskog prvaka, s čime su jedina momčad pored Dinama koja je višestruki hrvatski prvak.

Osim toga, Hajduk je čak trinaest puta završio na drugom mjestu prvenstva, s čime su uvjerljivi rekorderi. U šest sezona su završili na trećem mjestu, što znači da je splitski klub 25 puta bio u društvu tri najbolja hrvatska kluba. Usporedbe radi, Dinamo je 29 puta bio u Top 3, a trećeplasirana Rijeka trinaest...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje dolazimo do još jednog malog skoka na ljestvici. Rijeka je treći od četiri hrvatska prvaka i nalazi se na trećem mjestu vječne ljestvice s 1658 bodova. Osim toga, Rijeka je na drugom mjestu viceprvaka s čak sedam drugih mjesta. Zanimljivo, Rijeka je u posljednjih deset godina pet puta bila na drugom mjestu, a i jedini su došli do naslova prvaka pored Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na četvrtom mjestu dolazimo do Osijeka, koji je posljednja od četiri spomenute ekipe koja je odigrala svaku sezonu hrvatskog prvenstva. Osijek nijednom nije došao do naslova prvaka, a lani su po prvi put osvojili srebrno odličje i drugo mjesto. Ipak, osam puta bili su na trećem mjestu, uključujući i ovu godinu jer Rijeka više nema ni matematičke šanse prestići klub iz Slavonije.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo