Nogometna katastrofa: 'Ovo je skandalozno!'

Katastrofalni podaci o bankrotima hrvatskih nogometaša na kraju 2012.

21.12.2012.
9:47
VOYO logo

U Hrvatskoj su i nogometaši ugrožena društvena kategorija. Podaci za 2012. godinu su katastrofalni. Da, 60 nogometaša u našoj prvoj ligi ima blokirane račune, imamo tri kluba koji su otišli u stečaj, samo pet klubova isplaćuje plaće, a sedam klubova ne isplaćuje. Ali svi su u teškoj poziciji. Nekome je teško kad mu plaća kasni tri mjeseca, ako je mala, a u nekim klubovima koji imaju bolje ugovore, znaju kasniti i po sedam, osam mjeseci. Pa vidite da je sad i Ćiro rekao da plaće u NK Zagrebu kasne po pet, šest mjeseci. To je skandalozno. Koji su klubovi u najtežoj situaciji i ima li novih kandidata za stečaj i ispadanje u niži rang? Mi se nadamo da toga neće biti, ali u teškoj su situaciji Zagreb, Inter Zaprešić, Osijek... Koliko ukupno novca klubovi duguju igračima? Uh, tu brojku nemamo, no radi se o ogromnoj svoti. Ali mislim da je najvažnije objasniti apsurdni status nogometaša. Mi smo svjesni kakva je kriza u Hrvatskoj, da mi nismo izuzeti od krize koja je pogodila sve, ali naš je status možda još teži od onog običnih radnika. Zbog statusa samostalne djelatnosti, mi smo dužni, čak i kad ne dobijemo plaću, plaćati doprinose, pretporeze, poreze, prireze, i sve to na svoje ime i prezime. Tereti se nas osobno i to nas je dovelo do tog osobnog bankrota.

Dakle, država nogometaše tretira kao firme? Da, kao firmu, s tim da imenom i prezimenom odgovaramo za dugove firme. Nemamo ista prava kao drugi radnici u Hrvatskoj i zato pozivamo Ministarstvo rada da shvati da se ovdje radi o prikrivenom radnom odnosu. Radimo samo za jednog poslodavca, ne za njih više i ne možemo biti tretirani kao samostalna djelatnost. Imamo godišnji odmor, radimo po uputama poslodavca, mi smo obični radnici. I to će utvrditi bilo koja komisija. Spremni smo ići u borbu i dokazati da je to prikriveni radni odnos. Pa zamislite sad da konobare zaposle kao samostalne djelatnike i da si sve sami moraju plaćati. Mi želimo da se to promijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji u kojoj štrajkaju policajci, je li moguće da na ulice izađu i nogometaši? Spremate li se u štrajk? Nadamo se da toga neće doći, da će prevladati razum u Hrvatskom nogometnom savezu, da će shvatiti problem HNL-a i nadamo se da će sljedeće sezone nogometaši prijeći na ugovore o radu. Jer ako to mogu strani nogometaši u Hrvatskoj, zašto onda ne bi mogli hrvatski nogometaši? Pazite koja je to diskriminacija. I tu odredbu pravilnika o statusu igrača HNS-a da se stranci mogu zapošljavati kao radnici, a mi ne, to smatramo diskriminatornom odredbom.

Štajk bi bio jedan jak signal da je situacija alarmantna. Da, to je krajnja mjera. Ako se Hrvatski nogometni savez ogluši na naše zahtjeve, sve je moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je Vaša suradnja s novim vodstvom HNS-a? Nažalost, ništa se ne mijenja. Bili smo na sastanku sa Šukerom i Vrbanovićem, ali oni su samo preuzeli politiku prijašnje garniture, uopće ne vide problem prve hrvatske nogometne lige. Nitko ne zna što je, zapravo, njihov posao, a oni se cijelo vrijeme igraju skretničara. Pogledajte samo njihove ciljeve, borbu protiv huliganizma, nastup klubova u eurokupovima i nastup reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Ispada da sve to treba napraviti netko treći. Pa koji je onda njihov posao? Oni ne vide problem hrvatske lige, a imamo 60 arbitraža, po čemu smo rekorderi, 60 blokiranih računa, katastrofalno je stanje, sedam klubova ne izvršava obveze, prosjek kašnjenja plaća je pola godine, tri su kuba otišla u stečaj – Sesvete, Varaždin i Karlovac. A da ne govorimo o aferi Offside, o korupciji koja nas je potresla. HNS ima obvezu staviti domaću ligu na prvo mjesto prioriteta iz razloga što je naša liga motor hrvatske reprezentacije.

Koliko se tu otvara mogućnost za novi kriminal, namještanje utakmica u jednoj ligi gdje je vlast centralizirana u rukama pojedinaca, a veliki broj nogometaša mora raditi dodatne poslove da bi se prehranili. Gledajte, naša krovna organizacija FIFPro nas je upozorila na to, da ljudi koji ne dobiju plaću šest, sedam mjeseci, osjećaju manju moralnu odgovornost i da će lakše prijeći iz moralnog u nemoralno. Da je takvim ljudima koji sami proživljavaju nepravdu lakše nanijeti nepravdu i drugima. Postoje svi preduvjeti da se namještanja dogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba samo zbrojiti dva i dva. Šezdesetorici nogometaša su blokirani računi, a utakmice se igraju svakih tjedan dana, u ponudama su kladionica... Da, o tome se radi. Naša FIFPro je krovna organizacija svih sindikata nogometaša u svijetu, mi smo s njima stalno u kontaktu i oni znaju kakvo je stanje u našem nogometu. Stoga su nam rekli da obratimo pažnju upravo na taj problem, da kažemo nogometašima da slučajno ne pokleknu, da budu pribrani, da u takvim situacijama odmah obavijeste nas, a mi smo ti koji će onda obavijestiti nadležne organe.

I, naravno, nitko se nije javio... Nije se nitko javio, ali mi smo im to rekli, važno je napraviti nešto preventivno. A to je trebao napraviti HNS, mi smo se nadali da će oni nešto promijeniti, ali sve je isto kao prije. Nitko ništa ne rješava, ništa ne rade, samo se i igraju skretničara i to je katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se igrači snalaze, kako preživljavaju? To su igrači koji igraju ili su igrali našu ligu. Imate Željka Kovačevića, koji nakon odlaska Karlovca u stečaj nije mogao naplatiti svoja potraživanja i on sada radi noćnu smjenu i igra u NK Lekeniku da bi vratio dugove koji su mu ostali na ime mirovinskog i zdravstvenog iz Karlovca. Pa je li to profesionalni sport? Je li to ono čemu teži HNS, što je to? A kako se snalaze, vidjeli ste što je rekao Mario Lučić. Rekao je: 'Financiraju nas punice i žene.'

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo