JE LI MOGUĆE DA JE BAŠ ZATO DOBIO OTKAZ? / Mourinho je prvi trener koji je nastradao zbog 'notorne' Superlige

Image

Razvila se teorija da je Mourinho smijenjen iz nekog drugog, sasvim realnog, razloga

19.4.2021.
13:31
VOYO logo

Portugalski trener Jose Mourinho više nije trener engleskog prvoligaša Tottenhama Hotspura, smijenjen je tjedan dana prije finala Liga kupa protiv Manchester Cityja.

Portugalac je morao napustiti klupu Spursa zbog loših rezultata u zadnjih nekoliko mjeseci. Klub, koji je je sredinom prosinca bio vodeći u prvenstvu, trenutno je sedmi na ljestvici engleskog prvenstva nakon 32 kola s minimalnim izgledima za ulazak među najbolje četiri momčadi što jamči nastup u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jose Mourinho i njegovi pomoćnici Joao Sacramento, Nuno Santos, Carlos Lalin i Giovanni Cerra razriješeni su dužnosti od danas", priopćio je klub dodajući da će Ryan Mason privremeno preuzeti vodstvo momčadi.

Dobio otkaz zbog Superlige?

Bivši trener Porta, Chelsea, Intera, Real Madrid i Manchester Uniteda vodio je Spurse u 86 utakmica nakon što je u studenom 2019. zamijenio na klupi Mauricia Pochettina. Iako nije imao bog zna kakve rezultate posljednje vrijeme, otkaz menadžeru usred završnice prvenstva nešto je što se rijetko može vidjeti u "ligama petice", ako takvih i bude onda se to obično radi na polusezoni ili zimi. Stoga ne čudi previše što se razvila teorija da je Mourinho smijenjen iz nekog drugog, sasvim realnog, razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Mourinho je veliki protivnik Superlige, kao i mnogi drugi treneri poput Jurgena Kloppa, a kako je Superliga ugledala svjetlo dana baš u noći s nedjelje na ponedjeljak, poklopilo se to i otkazom Portugalcu.

Prema napisima nekih engleskih medija, Mourinhu je otkaz ekspresno uručen jer je ujutro odbio povesti momčad na trening u znak protesta jer je njegov Tottenham jedan od osnivača Superlige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Tottenham Hotspur manager Jose Mourinho during the Premier League match at Craven Cottage, London. Picture date: Thursday March 4, 2021.,Image: 595207965, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications., Model Release: no

Što je Superliga?

Podsjetimo, dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog natjecanja.

Predsjednik “kraljevskog kluba” Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige, a za potpredsjednike Superlige izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još Bayern, BVB i PSG da im se priključe u projektu, kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača, ali oni su ih odbili, tako da se još ne zna tko će im se priključiti. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Utakmice bi se igrale tijekom tjedna a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u kolovozu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije skupine po 10 momčadi. Svaka bi momčad odigrala sa svakom iz skupine po jednu utakmicu doma i u gostima, a onda bi po najbolje tri iz obje skupine ušle u četvrtfinale. Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije momčadi koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U četvrtfinalu i polufinalu bi klubovi igrali po utakmicu doma i u gostima dok je u finalu zamišljen jedan susret na neutralnom terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska i europska nogometna organizacija, FIFA i UEFA, prethodno su se oštro usprotivile tom projektu, a prihvatili su to i čelnici nekih nacionalnih prvenstava.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo