JE LI KONAČNO SVE SPREMNO ZA PRVU HNL? / Stigli najnoviji rezultati testiranja na koronu, ispitano 350 igrača i trenera

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon obavljenih analiza isključeno je postojanje Covid-19 oboljelih u testiranoj populaciji

30.5.2020.
18:44
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Rezultati analize ukupno 1.050 molekularnih i seroloških pretraga potvrdilo da u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi nema oboljelih od Covid-19. Serološkim testovima utvrđeno da je 2% igrača/članova stručnog stožera u ranijem periodu bilo u kontaktu s Covid-19 i razvilo IgG protutijela.

Predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, Dragan Primorac, danas je predočio rezultate genetičkog testiranja koristeći molekularne testove RT-qPCR kojim se dokazuje prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena SARS-CoV-2 virusa na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera Hrvatski Telekom Prve lige. Nakon obavljenih analiza isključeno je postojanje Covid-19 oboljelih u testiranoj populaciji. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), obzirom da je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje se radilo u vremenskom razmaku od pet dana, kako bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane serološko testiranje 350 igrača i članova stručnih stožera Hrvatski Telekom Prve lige potvrdilo je da u 7 ispitanika postoje detektabilna IgG protutijela (granične i pozitivne vrijednosti) koja su specifična za S protein i NCP protein. Rezultati sugeriraju da je 2% igrača/članova stručnog stožera u ranijem periodu bilo u kontaktu s Covid-19 i razvilo IgG protutijela.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

29.08.2019., Zagreb - U Novinarskom domu odrzala se konferencija za medije gdje je predstavljena nova zaklada za pomoc oboljeloj djeci Mila za sve. Dragan Primorac Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

'Hrvatski model'

U svojim nastojanjima u prevenciji širenja Covid-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof.dr. Dragan Primorc sa suradnicima je prije 3 mjeseca razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR. U navedeni model integrirana su i serološka testiranja metodom ELISA na IgA i IgG, a testiranju je prethodio intenzivni period specifičnih priprema za nastavak treniranja i natjecanja u nogometu tijekom Covid-19 pandemije (treniranje u malim skupinama)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektu koji je već danas u svijetu poznat pod nazivom „Hrvatski model“, a koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu je dala Fifa i Uefa. U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos.

Tijekom tiskovne konferencije u više navrata je istaknuta sjajna suradnja s klubovima, igračima i članovima stručnih stožera koji su se ponijeli iznimno odgovorno tijekom realizacije ovog projekta. Hrvatski nogometni savez je potvrdio da nastavlja sa provedbom svim mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije razmatrat će se mogućnosti povratka gledatelja na stadione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo