IZNENAĐENJE U BORBI ZA SP: / Prosinečki objasnio kako je podigao Azerbajdžan, apsolutno otkriće kvalifikacija

Image
Foto: AFP, FRANK PERRY

Sedam bodova iz tri kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo osvojio je Azerbajdžan kojeg s klupe vodi proslavljeni hrvatski nogometaš Robert Prosinečki.

12.10.2016.
19:50
AFP, FRANK PERRY
VOYO logo

Ispred Azerbajdžana na ljestvici grupe nalazi se samo aktualni svjetski prvak Njemačka sa savršenim učinkom, dok leđa reprezentaciji koju vodi Prosinečki gledaju Sjeverna Irska, Norveška, Češka i San Marino.

Azerbajdžan je kroz dosadašnji dio kvalifikacija svladao San Marino (na gostovanju 1-0), Norvešku (kod kuće 1-0), dok je remizirao protiv Češke (na gostovanju 0-0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vjerovali smo u podvig'

"Evo, rekao bih da smo mi lagano otkriće ovih kvalifikacija. Možda nitko nije očekivao ovakve rezultate od Azerbajdžana, no mi u stožeru smo stvarno vjerovali da možemo napraviti određeni podvig. I da Azerbajdžan može ravnopravno igrati sa svima. Naravno, to nije lako, promijenili smo igrački kadar i vjerujemo u ovo što radimo. A to je ipak najvažnije", kaže Prosinečki koji potom otkriva otkud dobri rezultati:

"Mi stvarno puno radimo. Ma šljakamo po cijele dane! I igrači su sada počeli vjerovati u nas, u svoje mogućnosti, oni sami vjeruju da mogu iznenaditi svakoga. Užitak je raditi s ovakvom skupinom igrača."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opasku da im start u kvalifikacijama izgleda savršeno, Prosinečki je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma dobro, napravili smo dva vrhunska rezultata. Svaka čast San Marinu, to smo morali pobijediti. Ali, ova pobjeda nad Norveškom i remi u Češkoj su stvarno veliki rezultat. Moram biti zadovoljan. U Azerbajdžanu je krenula velika euforija, tamošnji navijači opet dobivaju vjeru u nogomet. Ljudi vjeruju u nas i u naš kadar. Azerbajdžan kroz povijest nije imao takve rezultate, tako da smo svi zadovoljni. No, kažem, vidjet ćemo što će biti dalje."

'Epilog rada koji traje dvije godine'

Zanimljivo, u prva tri kola ovih kvalifikacija samo Njemačka, Engleska, Belgija i Azerbajdžan nisu primili pogodak, dok je reprezentacija koju vodi Prosinečki odmah do Njemačke na ljestvici onih koji su napravili najmanje prekršaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro, uvijek je lijepo čuti ovakve stvari. Stvarno smo odigrali te dvije (Norveška i Češka) dobre utakmice. Pogotovo ovu protiv Češke. Istina, imali su oni prigoda, ali imali smo ih i mi. Sigurno su svi mislili kako je Azerbajdžan autsajder u tom dvoboju, ali i mi možemo igrati ozbiljan nogomet. I svakim danom djelujemo sve ozbiljnije. Čvrsti smo i pravovremeni u duelu, stojimo blizu suparniku, evo i u Češkoj smo mogli do pobjede. Ali, opet, treba smiriti euforiju, odigrali smo tek tri utakmice."

"Kažem, nemojte misliti da su ovi rezultati stigli slučajno. I u prošlim kvalifikacijama za Euro u Francuskoj smo igrali dobro. I tada smo u Oslu iznenadili Norvešku (0:0), pa s Hrvatskom isto odigrali 0:0, protiv Talijana izgubili 3:1, iako smo u igri bili do samoga kraja, dobili smo Maltu. Ovo je sve epilog našeg rada u protekle dvije godine. Igrači sve bolje prihvaćaju naša razmišljanja, mi želimo da Azerbajdžan igra nogomet. Ne želimo se samo braniti!", opisuje proslavljeni nogometaš koji je u samostalnoj trenerskoj karijeri vodio Crvenu zvezdu i Kayserispor prije no što je 2014. preuzeo aktualnu funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://vid.me/bi71

'Stvaramo reprezentaciju za budućnost'

Sljedeća tri ogleda Azerbajdžanu nose dva susreta protiv Sjeverne Irske i jedan protiv Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo jako tešku grupu, a već smo napravili lagani podvig. I to je bitno. Vraćamo ljudima u Azerbajdžanu vjeru u nogomet. Oni ponovo vjeruju da reprezentacija može napraviti prave stvari. Evo, već u studenom idemo Sjevernoj Irskoj, naravno da su oni veliki favoriti. Bili su na Euru, imaju puno igrača u engleskom nogometu. No, mi ćemo opet pokušati sve da izborimo dobar rezultat, pa i da naša bajka traje još dulje. Bit će teško, ali sve je moguće", uvjeren je Prosinečki koji je značajno pomladio reprezentaciju koju vodi.

"Istina, napravili smo dosta promjena. Evo, u Češkoj mi je u napadu bio 19-godišnjak (Šejdajev), na desnom krilu 21-godišnjak (Alasgarov) i obojica su odigrali odlično. Mi pokušavamo stvoriti Azerbajdžan za budućnost, ne samo za ove kvalifikacije. Možda će nam se biti još lakše kvalificirati za Euro 2020. godine, ipak na to natjecanje ide više reprezentacija. Radimo na tome, stvaramo Azerbajdžan za budućnost", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo