Preokret: 'Šimunić je u šoku i najavio nam je pravnu bitku!'

Hrvatski nogometni savez u petak je imao konferenciju za novinare. HNS je predstavio novu web stranicu, a zatim su pred medije stali Davor Šuker i njegov zamjenik Damir Vrbanović.

22.11.2013.
12:58
VOYO logo

Glasnogovornik saveza Tomislav Pacak predstavio je novi izgled web stranice, koja od sada ima detaljnu statistiku i pogled u povijest naše reprezentacije, a onda je riječ uzeo Davor Šuker i njegov dopredsjednik Damir Vrbanović.

"Hoćeš osobno ili kao predsjednik?", nasmijao se Šuker na pitanje o "slučaju Šimunić" i započeo: "Nakon jednog velikog uspjeha, imamo teška goruća pitanja. Došla je jedna neprimjerena gesta na sportske terene. Bio sam s Platinijem i u ime HNS-a Damir Vrbanović će reći što će poduzeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopredsjednik Vrbanović je na tu temu kazao:

"Šimunić je postupio neprimjereno za dramatičnu utakmicu, žao mi je što je to zasjenilo euforiju. To je ljudski, ljudski je griješiti. HNS je odmah rekao da će se tom temom pozabaviti institucije Saveza. Šokira me da se u posljednjih nekoliko sati sručila tolika lavina kritika na našeg igrača. On se neprihvatljivo ponašao, ali njegov poziv na navijanje nije bio poziv na ustaštvo. Gospodin Šimunić se obratio Savezu, jako emotivno je doživio sve ove dane i sate i šokiran je da ga povezuju s mračnim danima hrvatske povijesti. On iza toga stoji. Najavio je pravnu bitku, a HNS će učiniti sve unutar pravnih akata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu će kaznu HNS dati Šimuniću?

"Ne bih špekulirao o kaznama, treba pogledati kontekst u kojem se sve dogodilo. Ovo je bila sportska utakmica, glave su bile vruće. Sve ćemo uzeti u obzir."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/sdwaeDHSrUE

Vrbanović se osvrnuo i na zabranu transparenta 'Zapamtite Vukovar'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se moramo jako zabrinuti jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja po tretmanu UEFA-e i FIFA-e. U Beogradu je bio takav transparent Vukovar na ćirilici i spaljena je hrvatska zastava, a nas se tretira kad se viče da je netko peder ili cigan. Tvrdim da je to diskriminacija i s time se ne mirim. Činjenica je takva. Svi emotivno doživljavamo Vukovar, dozvoljavam da delegat to nije tako doživio. Inzistirali smo kod delegata da dozvoli uništenje transparenta. Tražili smo i minutu šutnje i transparent. Mislim da se delegat uplašio, on sam je od FIFA-e tražio mišljenje. FIFA je promptno odgovorila. Mi smo iz toga pročitali da bi to bilo protivno stavu FIFA-e i to smo jednostavno, taj transparent, maknuli. Inače, to je zasmetalo i Fareu iz Hrvatske. Mislim, kad već dijele lekcije nama, morali bi i oni djelovati edukativno. Tko bi mogao time biti povrijeđen?

Hrvatski Fare je rekao da nije prijavio Šimunića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jest, imamo prijavu!"

Riječ je preuzeo Davor Šuker i susreo se s pitanjem o dnevnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo bili zadovoljnim pisanjem o novcu. Sigurno da će biti 10 milijuna 'nečega'. Imamo raspodjelu između nas i igrača, od tog dijela kolača 60 posto ide Savezu, a 40 posto igračima. Računat će se koliko je tko imao nastupa, pa će se podijeliti između igrača i stožera. Došli smo do jedne formule da će se dijeliti 500.000 eura za prolaz, a dosad je podijeljeno 500.000 eura premija tijekom kvalifikacija, to je milijun."

Kad vam je bilo najteže u kvalifikacijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najteže mi je bilo prije uzvrata s Islandom, čak sam i nešto popio oko četiri popodne, neku tekilu da se smirim. Bilo bi manje problema da imamo stadion, zato ću se boriti da utakmice počinju ranije, da policija manje radi, da je sve bolje. Bez pomoći hrvatske države to ne možemo. Sigurno ćemo dogodine napraviti kamp HNS-a. Molimo i tražimo ruku. Pa nećemo svoje domaće utakmice igrati u Budimpešti, Ateni, Beogradu. Molimo sve da napravimo jedan civiliziran stadion. Minimalno je da ti na stadionu, bar dok čekaš, kiša na pada. I zato hvala svima koji su došli na utakmicu protiv Islanda, sad se vidjelo tko voli Hrvatsku. Od danas ako je bilo ratnih sjekira – zakopajmo ih."

Koje prijateljske utakmice planira Hrvatska?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo o utakmicama s Japanom, Meksikom i Kanadom. Niko Kovačje za igranje u Europi, razgovaramo s Nizozemskom i Švicarskom. To su još sve otvoreni razgovori", zaključio je Šuker i donio novost o Mandžukićevom crvenom kartonu:

"Otvoren je disciplinski postupak i mislimo da će biti jedna utakmica kazne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo