UOČI NASTAVKA SEZONE / Ivan Leko: 'Ne želim biti policajac! Uvijek biram pobjede, ali tako ne može na duge staze'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Prvu utakmica u nastavku sezone Bijeli igraju protiv Šibenika na Poljudu u nedjelju s početkom u 15 sati. Trener Ivan Leko obratio se medijima uoči dvoboja 15. kola HNL-a i svog službenog debija na klupi

17.1.2023.
18:30
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Splitski Hajduk okončao je svoje pripreme za nastavak sezone. Bijeli su odigrali šest susreta od čega su upisali četiri pobjede (Schalke, Radomlje, Fehervar i Celje), jedan remi (Slovacko) i jedan poraz (Auxerre).

Image
SVI U NISKOM STARTU /

Vraća nam se HNL: Osijek i Hajduk započinju juriš na Dinamo! Može li itko ugroziti novu titulu Modrih

Image
SVI U NISKOM STARTU /

Vraća nam se HNL: Osijek i Hajduk započinju juriš na Dinamo! Može li itko ugroziti novu titulu Modrih

Prvu utakmica u nastavku sezone Bijeli igraju protiv Šibenika na Poljudu u nedjelju s početkom u 15 sati. Trener Ivan Leko obratio se medijima uoči dvoboja 15. kola HNL-a i svog službenog debija na klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljan sam. Upoznali smo se s ljudske strane. Jako je bitno dobiti povjerenje, da igrači znaju da smo i mi ljudi. Ljudska komponenta je jako bitna. Upoznali smo se s načinom rada i nogometa koji želimo igrati. Bilo je dosta dobrih stvari. Svjesni smo da je to početak nečega, još daleko od Hajduka kakav bismo mi htjeli", rekao je Leko na počeku i dodao:

"Jedna je stvar gledati igrače na televiziji, a druga trenirati ih. Puno mi je pomoglo, kroz komunikaciju i način ponašanja, da vidim što imamo. Radimo na tome da se stvori kult tima, timski duh. Ekipa je bitnija od bilo koga, od trenera, najboljeg igrača. Trudimo se puno u tome. Individualna kvaliteta je jako bitna, ali jačina ekipe ti daje vjeru da možeš ostvariti svoje ciljeve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da je činjenica da smo ostali bez šest-sedam igrača od jeseni. Klub je ambiciozan, želi biti bolji. Ekipa od jeseni se treba pojačati. Svaki igrač je otišao sa svojim razlogom. Imamo plan s četiri-pet novih igrača ne samo nadomjestiti ove koji su otišli već želimo ekstra kvalitetu koja će nam pomoći da budemo bolji", kazao je.

"Svi mi znamo koliko je Livaja za nas bitan i bit će. On je ne samo igrački kvalitetan već kao osoba, frajer, pun pogodak u svemu. S druge strane, bio bih razočaran sobom da cijeli naš nogomet ovisi o jednom igraču. Individualna kvaliteta je jako bitna, no ako ekipa ne može nadomjestiti jednog igrača, znači da se ne radi dobro", osvrnuo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći koliko će vremena trebati, volio bih da bude što kraće. Treniramo dva tjedna. Drugačiji je način treniranja i drugačiji je način nogometa. Nastojat ćemo igrati punim gasom od prve do zadnje minute. Postoji tu i protivnik, fizička sprema, ali jedna je stvar sigurna - nećemo kalkulirati. Neupitno je da ćemo napredovati, teško je reći koliko će nam vremena trebati".

"Sahiti je igrao lijevo krilo u Šibeniku i u Hajduku. Ako smo mi dobri, bit će krilo, ako smo loši, bit će bek. Vrlo jednostavno. Može biti razlika deset metara lijevo ili desno. Emir i Dario pokazuju da su otvoreni za nešto novo. To mi je bitno. Volim da su igrači otvoreni za učenje, prilagodljivi. Na nama je da im pokažemo da postoji nešto što će im pomoći da budu bolji igrači", kaže Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sahiti? Volim vezne igrače koji zabijaju golove. Mi igramo za gol i asist. Ne igramo za dribling na centru i guranje kroz noge. To je zanimljivo za publiku. Falilo je golova i asista veznih igrača. Pokušavamo nešto implementirati. Sahiti može igrati par pozicija. Radimo sve da bi ekipa bila bolja. Ovo je početak, vidjet ćemo gdje će igrati", poručio je i dodao:

"Pravi Livaja i pravi Kalinić, to je lijepo imati. Sad je sve na njima, koliko je tko spreman dati se u službi ekipe. Nismo mi u službi nijednog igrača. Hoćemo da ekipa bude stabilna, da dobro napada i dobro se brani. Ključna riječ je balans. Ako vidimo da ekipa pati, sigurno ćemo reagirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja nogometa je jedna. Tako ćemo nastojati igrati, ali postoji pravilo pobjeđivanja. Volim pobijediti, svi to volimo. Treniraš da pobijediš i da igraš nogomet. Ako moram birati, pobijediti i igrati dramu, ili gubiti i igrati lijepo, uvijek ću birati pobjedu. Ali tako nema sreće na duge staze".

"Ne želim biti policajac, ali vjerujem u tri stvari. Postoji trening, odmor i hrana. Da bi netko igrao dobro, mora imati u balansu sve tri stvari. Ja vidim trening, a ovo ostalo ne vidim. Vaganje je iz dva razloga. Prvi je da bi igrač bio spreman fizički. Dva, tri kilograma više ili manje ili manje masti je jako bitno. Druga stvar je da bi se smanjio rizik od ozljeda", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo