ISTOČNA TRIBINA NE MOŽE SE KORISTITI: / Maksimirski stadion u lošem je stanju; 'Objekt je privremeno neuporabljiv'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Uočene su pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav tribine, pomaci krakova stuba'

5.5.2020.
11:24
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Maksimirski stadion, koji danas puni 108 godina od prve utakmice HAŠK-a i mađarskog BAK-a, u lošem je stanju.

Snažni potres u Zagrebu 22. ožujka zadao je nove muke i Gradu Zagrebu i Dinamu jer je istočna tribina pretrpjela takva oštećenja da su je građevinari označili privremeno neupotrebljivom i dali joj žutu naljepnicu, pišu Sportske novosti. Istočna tribina, jedan od simbola stadiona, po svemu sudeći neće tako brzo u funkciju. Također, kad govorimo o tome za naglasiti kako je i staklo palo sa zapadne tribine u ožujku 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
HOĆE LI OVAKO IZGLEDATI NOVI MAKSIMIR? /

'Okvirni rok je tri godine i u tom bismo ga razdoblju mogli izgraditi'

Image
HOĆE LI OVAKO IZGLEDATI NOVI MAKSIMIR? /

'Okvirni rok je tri godine i u tom bismo ga razdoblju mogli izgraditi'

'Stadion je u lošem stanju bio i već prije samog potresa'

"Stadion je u lošem stanju bio i već prije samog potresa. Od značajnijih oštećenja koja smo uočili inicijalnim pregledom, većina ih je na istočnoj tribini. Uočene su pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav tribine, pomaci krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine, odlamanje zaštitnog sloja betona do glavne armature", kazao je za Sportske novosti docent koji je bio u timu s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a koji je nakon potresa obavio pregled stadiona Mislav Stepinac i dodao:

"Problematična su i oštećenja kratkih konzola koje služe kao oslonci glavnih metalnih stuba koje vode na tribine. Moguće je da su neka od tih oštećenja, u vidu tankih pukotina, postojala i ranije, ali je sada došlo do povećanja tih oštećenja. Sami stadion projektiran je na veća opterećenja od ovog potresa, ali zbog degradacije karakteristika materijala, korozije čeličnih dijelova i sličnog, čak i potresi manjeg intenziteta mogu napraviti veliku štetu. Tim koji je sudjelovao u pregledu dodijelio je 'žutu' naljepnicu, tj. objekt je privremeno neuporabljiv i potreban je detaljni pregled", kazao je Stepinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Potrebno je radi sigurnosti gledatelja napraviti detaljnu analizu konstrukcije'

"Prije puštanja stadiona u funkciju", navodi Stepinac, "potrebno je radi sigurnosti gledatelja napraviti detaljnu analizu konstrukcije cijelog stadiona. Radi se o konstrukciji koja prima veliki broj ljudi, trpi i dinamička opterećenja te se ne smije dovoditi u pitanje sigurnost posjetitelja".

Inače, što se tiče rođendana stadiona," glavni događaj rođenja stadiona bio je nogometni okršaj HAŠK-a i mađarskog BAK-a, ali prvu je utakmicu ipak odigrao – Gradjanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to "sam protiv sebe“. Upravo je na današnji dan, 5. svibnja 1912. godine, u Maksimiru svečano otvoreno novo igralište uz koje je vremenom niknuo i sam stadion", ponosno se ističe na klupskoj web stranici GNK Dinamo.

Rođenje stadiona

"Pri samoj svečanosti otvorenja, uoči dvoboja HAŠK-a i budimpeštanskog BAK-a, sučelile su se prva i druga momčad Gradjanskog. "Senatori“ su pobijedili 7:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon toga i igrači Gradjanskog na neko su vrijeme preselili na maksimirsko igralište gdje su i trenirali. Purgerski je klub tada još bio tek mlada družina, samo devet dana ranije proslavio je svoj prvi rođendan dok je osam godina stariji HAŠK već bio u poziciji pribaviti i vlastito igralište".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo