HRVATSKOJ PRIJETI NEKADAŠNJE ČUDO OD TRENERA: / Trebao je postati Mourinho prije Mourinha, ali...

Image
Foto: AFP
18.10.2017.
12:41
AFP
VOYO logo

Michael Skibbe (52) došao je na klupu grčke reprezentacije u listopadu 2015. godine, nakon iznimno neuspješnog razdoblja u kojem je nacionalna momčad doživjela težak krah pod vodstvom Claudija Ranierija i Sergija Markariana. U kvalifikacijama za Euro 2016. Grci su završili na posljednjem mjestu u skupini sa samo šest bodova, a u tom su ciklusu uspjeli dvaput izgubiti čak i od Farskih otoka!

Image
GRČKI IZBORNIK ZADOVOLJAN ŽDRIJEBOM: /

'Hrvatska igra napadački, mi smo dobri u obrani, vidjet ćemo što će biti na terenu'

Image
GRČKI IZBORNIK ZADOVOLJAN ŽDRIJEBOM: /

'Hrvatska igra napadački, mi smo dobri u obrani, vidjet ćemo što će biti na terenu'

Najmlađi u povijesti Bundeslige

Pred Skibbeom nije bio nimalo lagan zadatak, došao je nakon potpunog raspada sustava i morao je probuditi posrnulu i nediscipliniranu momčad. Njegov je uspjeh u kvalifikacijama za SP u Rusiji zato još veći: reprezentaciju koja je gubila od nogometnih liliputanaca podigao je do razine na kojoj je igrala ravnopravno sa strašnom Belgijom i završila ispred Bosne i Hercegovine, kudikamo jače po imenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je uopće Michael Skibbe i kako je završio na klupi Grčke? Igračku karijeru ovaj je nekadašnji veznjak započeo u Schalkeu, bio je vrlo talentiran, ali nakon što je čak triput potrgao ligamente koljena, naprasno je morao okončati svoj put. To mu je, međutim, omogućilo da sa samo 22 godine postane trener u Schalkeovom omladinskom pogonu, ali u klubu iz Gelsenkirchena se nije dugo zadržao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo godinu dana kasnije otišao je u redove najvećeg rivala Borussije Dortmund u kojoj je šest godina radio u omladinskoj školi, da bi 1995. postao pomoćni trener prve momčadi. Vodio je neko vrijeme i rezervnu momčad, a u ljeto 1998. je dočekao priliku života. Postao trener seniorske momčadi velike Borussije Dortmund, ujedno s 32 godine i najmlađi trener u povijesti Bundeslige u tom trenutku.

Nijemci su u njemu vidjeli buduću trenersku zvijezdu, čovjeka koji će drmati nogometnom scenom u desetljećima koja slijede. Bio je svojevrsni Mourinho prije Mourinha, mladi stručnjak rano ubačen u vatru, navodno pun svježih ideja, predodređen za brojne uspjehe. Priča je, međutim, imala drugačiji tijek i Skibbe nikada nije ispunio prognoze i očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik Völleru u njemačkoj reprezentaciji

U prvoj sezoni na Westfalenu odveo je Borussiju do četvrtog mjesta, ali već u sljedećoj su kola krenula nizbrdo. Ušao je u crnu seriju u kojoj je u 16 utakmica ostvario samo dvije pobjede i u veljači 2000. je dobio otkaz.

Vjera u mladog stručnjaka, međutim, nije okopnila pa je u ljeto te godine postao prvi pomoćnik tadašnjem njemačkom izborniku Rudiju Völleru pod kojim je Elf 2002. igrao finale Svjetskog prvenstva. Otišao je zajedno s Völlerom dvije godine kasnije, ali je odmah dobio posao direktora za omladinski pogon u Njemačkom nogometnom savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o talentiranom treneru i dalje je bila živa pa je u listopadu 2005. postao trener Bayer Leverkusena s kojim je u sljedeće dvije sezone osvajao peto mjesto u Bundesligi. U trećoj je sezoni bio sedmi što je ocijenjeno neuspjehom pa je još jednom dobio otkaz i tu mu je karijera definitivno krenula nizbrdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, dobio je odmah posao u turskom divu Galatasarayu, osvojio je i Superkup što mu je do danas ostao jedini trofej u karijeri, ali nije uspio uvesti momčad u skupinu Lige prvaka, a nakon što je u veljači izgubio od Kocaelispora (2-5), potjeran je iz Istanbula.

Uslijedila je neuspješna epizoda i u Eintrachtu iz Frankfurta u kojem je dobio otkaz kad je momčad pala u zonu ispadanja. Radio je potom dvaput u turskom Eskişehirsporu, pa Kardemir Karabüksporu, berlinskoj Herthi, švicarskom Grasshopperu... Nigdje se nije proslavio, a onda je u listopadu 2015. dobio poziv iz Grčke. Startao je porazom u prijateljskoj utakmici od Luksemburga, ali nastavak priče ipak je bio uspješan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bunkerom do uspjeha

U Grčkoj su opet na klupi htjeli njemačkog trenera nakon što ih je Otto Rehhagel odveo do senzacionalnog naslova europskog prvaka 2004. godine. Skibbe će teško ikad ponoviti takav uspjeh, ali se pokazao vjernim Rehhagelovim sljedbenikom što se tiče stila igre. Naglasak je u potpunosti na obrani, a koliko je grčki bunker teško probiti uvjerili su se i Belgijanci koji su kod kuće odigrali samo 1-1, a u Pireju jedva slavili s 2-1. Grčka je u deset kvalifikacijskih utakmica primila svega šest golova, a zabila 17 ( u usporedbi s čak 43 Belgije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skibbe je vratio red i disciplinu u grčku reprezentaciju, ali tek sada je pred njim najteži izazov. Uspije li preskočiti Hrvatsku koja je, ipak, veliki favorit u predstojećim utakmicama, vjerojatno će si priskrbiti produljenje ugovora. U suprotnom ga čeka potraga za novim poslom...

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo