HRVATSKA TREBA IVANA PERIŠIĆA: / Što se dogodilo s čovjekom za kojim je i veliki Jose Mourinho izgubio glavu?

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Gdje je nestao Ivan Perišić?

8.11.2017.
14:13
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Perišić je za hrvatsku reprezentaciju odigrao 61 utakmicu i postigao 16 pogodaka. Najbolje razdoblje u dresu nacionalne momčadi nedvojbeno su mu bile kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Francuskoj u kojima je briljirao, a vrlo dobar je bio i na samoj kontinentalnoj smotri.

Image
PROTIV GRKA JE UVIJEK BILO PAKLENO: /

Šest utakmica i samo jedna pobjeda Hrvatske! Prisjetite se kako su izgledali ti dvoboji

Image
PROTIV GRKA JE UVIJEK BILO PAKLENO: /

Šest utakmica i samo jedna pobjeda Hrvatske! Prisjetite se kako su izgledali ti dvoboji

Ni gola ni asistencije još od Kosova

Već je u prvoj utakmici koju je odigrao u tom kvalifikacijskom ciklusu (pobjeda protiv Bugarske 1-0) upisao asistenciju, a sjajnu je formu potvrdio četiri dana kasnije s dva pogotka i novom asistencijom u uvjerljivom trijumfu protiv Azerbajdžana (6-0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se Perišić zaustavio na tome. Idući je mjesec Hrvatska odigrala 1-1 u Milanu protiv Italije, a Ivan je ponovno bio strijelac. Sljedeću je utakmicu u kvalifikacijama naša reprezentacija igrala u ožujku prošle godine, na Maksimiru je deklasirala Norvešku s 5-1, ponovno uz jedan Perišićev pogodak.

Do kraja kvalifikacija zvijezda milanskog Intera je upisala još dva gola i asistenciju, a u istom je ritmu Splićanin nastavio i u prijateljskim utakmicama koje su prethodile Euru. U pet je dvoboja skupio dva gola i čak pet asistencija. Na samom Europskom prvenstvu je zabio u remiju protiv Čeha (2-2), dok je u pobjedi protiv Španjolaca (2-1) bio i strijelac i asistent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj utakmici još uvijek aktualnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naša je reprezentacija svladala Kosovo sa 6-0, a Perišić se ponovno istaknuo pogotkom i dodavanjem za gol Mariju Mandžukiću. I onda je jednostavno stao! Do kraja natjecanja u kvalifikacijskoj skupini više ni traga ni glasa od njega. Sedam utakmica bez ikakvog učinka. Točnije, samo je jednom došao u središte pažnje, ali ne po dobrom - u maksimirskoj pobjedi protiv Islanda (2-0) dobio je crveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Interu briljira

Cijela priča ne bi bila toliko čudna da Perišić istovremeno ne briljira u dresu Intera. Prošle je sezone za Nerazzurre u talijanskom prvenstvu upisao 11 pogodaka i isto toliko asistencija, a na jednako je uvjerljiv način zakoračio i u novu sezonu. U 12 dosadašnjih utakmica četiri je puta bio strijelac i pet puta asistent. U međuvremenu je zahavljujući fantastičnim igrama za njim glavu izgubio i Jose Mourinho koji ga je svim silama ljetos nastaojao dovesti u Manchester United. Inter je odbio sve napade i zadržao ga na San Siru, a Perišić se pomirio s tim i nastavio igrati na visokoj razini. Međutim, ne i za reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se, dakle, dogodilo s igračem koji je bio na korak od prelaska na Old Trafford i koji je ne tako davno donosio puno radosti hrvatskim navijačima? Jednostavnog odgovora nema, ali najlogičnijim se čini da je i na Perišića utjecao kompletan pad i rasulo u igri u posljednjim mjesecima izborničkog mandata Ante Čačića. Loša organizacija napada, o čemu svjedoči i samo 15 postignutih golova u kvalifikacijama (osam u posljednjih osam utakmkica) nedvojbeno su utjecali i na Perišićevu igru i učinak. Nisu mu pomogli ni Čačićevi eksperimetni poput onoga u porazu protiv Islanda (0-1) kada ga je prebacio s lijevog ne desno krilo kako bi lijevu stranu otvorio Mandžukiću. I općenito loša klima oko nacionalne vrste i hrvatskog nogometa vjerojatno je uteg na Perišićevoj, ali i igri ostalih reprezentativaca.

Dalić ga izvlači iz krize?

Novi izbornik, nove ideje i taktika, mogli bi izvući Perišića iz krize. Dalić je već protiv Ukrajine gurnuo kapetana Luku Modrića bliže napadu, njegove bi lopte mogle izvući najbolje iz Perišića, baš kao i proigravanja Ivana Rakitića koji je povučen dublje u sredinu, u sličniju ulogu onoj kakvu ima u Barceloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadajmo se da ćemo Perišića u četvrtak i nedjelju konačno vidjeti u pravim izdanjima, onakvima kakve redovito pruža u Interovom dresu i kakvima je nagnao Mourinha da baci na stol silne milijune. Vatreni trebaju Perišića, a Grčka je idealna prilika da izađe iz sjene.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo