HRVATSKA - SLOVENIJA 1-1 / Hladan tuš za Vatrene u posljednjim sekundama. Slovenija izjednačila ni kriva, ni dužna! No, osigurali smo mjesto u drugom potu ždrijeba za SP

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ispustili smo pobjedu u posljednjim sekundama utakmice. Zlatko Dalić testirao 3-5-2 sustav prvi put. Slijedi utakmica s Bugarskom

26.3.2022.
16:50
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Prijateljska utakmica u Dohi

HRVATSKA - SLOVENIJA 1-1

Strijelci: 1-0 Kramarić (39), 1-1 Bijol (90+1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred 3000 gledatelja na Education Cityju sudio je Jamali iz Kuvajta. 

HRVATSKA: Livaković - Pongračić, Ćaleta-Car (Vida, 73), Gvardiol - Juranović, Modrić (Majer, 69), Jakić, Kovačić (Pašalić, 69), Perišić (Vlašić, 79) - Kramarić (Oršić, 73), Budimir (Livaja, 69)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SLOVENIJA: Oblak - Blažič, Bijol, Brekalo - Karničnik (Stojanović, 77), Gnezda-Čerin (Gorenc-Stankovič, 63), Kurtić, Sikošek (Crnigoj, 77)- Zajc (Zahovič, 77), Lovrić (Verbič, 63) - Šporar (Šeško, 63)

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je u subotu u pripremnom dvoboju u Dohi sa Slovenijom 1-1 (1-0), te osigurala drugu jakosnu skupinu na ždrijebu SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krama i Bijol zabijali

Pogodak za Hrvatsku postigao je Andrej Kramarić (39),a  za Slovence Jaka Bijol (90+1).Bila je to prva utakmica Hrvatske u 2022. godini, a u utorak na istom stadionu igraju s Bugarskom. Također, bio je to ukupno 17 gol za Kramu u dresu Vatrenih...

Image
GORAN VLAOVIĆ /

'Sustav 3-5-2 je jedan pomodni pokušaj. Ne volim kad ga se forsira. Jedan igrač me posebno iznenadio, nisam ga baš dosad previše gledao'

Image
GORAN VLAOVIĆ /

'Sustav 3-5-2 je jedan pomodni pokušaj. Ne volim kad ga se forsira. Jedan igrač me posebno iznenadio, nisam ga baš dosad previše gledao'

Hrvatska je, tako, uspješno apsolvirala prvu u nizu pripremnih utakmica za SP 2022, odigravši 1-1 s uvijek neugodnom Slovenijom, ali ostaje žal za pobjedom jer su Slovenci izjednačili iz prve prave šanse u 91. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po treći puta u godinu dana sastali su se Hrvatska i Slovenija, ovaj puta na skoro praznom stadionu Education City, na kojem će se igrati utakmice SP-a, a zanimljivo je da su oba izbornika - Zlatko Dalić i Matjaž Kek, ovu utakmicu iskoristili da uvježbavaju novi sustav igre 3-5-2. 

Jakić prvi zaprijetio u 13.

Prvi udarac prema slovenskim vratima zbio se u 13. minuti, ali udarac Jakića iz poluvoleja otišao je pored gola. U narednim 25 minuta gledali smo ogromnu, ali jalovu dominaciju Hrvatske, u kojem su se svi pokušali razbijali o čvrstu slovensku obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u 39. minuti Hrvatska je ipak došla do vodstva nakon velike pogreške slovenske obrane. Loptu je nespretno propustio slovenski debitant, stoper David Brekalo, a Kramarić se sjurio sam prema vratima, svladavši prizmenim udarcem Oblaka.

Najbolji pojedinac prvog dijela bio je Perišić koji je s lijeve strane uputio tri opasna centaršuta i četiri proboja koja ipak nisu rezultirali golom, dok je Slovenija bila gotovo potpuno bezopasna u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo ofanzivniji početak Slovenaca u drugom dijelu, otvorio je napadačku igru Hrvatske, pa je odmah na početku uslijedio niz šansi Ispred Oblaka.

Dinamično drugo poluvrijeme

U 52. minuti Kramarić je ušao u kazneni prostor i povratnom loptom pronašao Modrića koji je s desetak metara pokušao vanjskim dijelom kopačke, ali preslabo za Oblaka. Dvije minute kasnije nakon prodora Modrića s 20 metara je punom snagom pokušao Juranović, no tik iznad grede, a potom je svoj šut okušao i Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek u 66. minuti su Slovenci složili opasniju situaciju pred golom Livakovića, a u 69. minuti igru su napustili Modrić i Kovačić. U 85. minuti pokušao je Livaja, čiji udarac odlazi pokraj vrata, a minutu kasnije šut Pašalića u zadnji trenutak blokira Bijol

Gvardiol fantastično reagirao

U 87. minuti nakon kornera najveća šansa Slovenije, ali Gvardiol čisti s gol-linije. Dvije minute prije kraja u prodoru je Oršić, koji je prošao dva igrača i s deset metara uputio opasan šut, koji Oblak bravurozno brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena igra s obje strane rezultirala je izjednačenjem kada je nakon kornera sam ostao Jaka Bijol i udarcem glavom od grede izjednačio na 1-1.

U utorak Hrvatska na istom stadionu igra s Bugarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

91' - Jaka Bijol zabija za 1-1. Ovo mu je prvi gol za Sloveniju ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Topčina Mislava Oršića s nekih 18 metara, poput kakve rakete prozujalo je iznad Oblaka koji je mogao odahnuti nakon hica igrača Dinama. Mislav u ovom sustavu ne igra u Dinamu na lijevoj strani, ali ovdje mijenja Perišića.

89' - Jan Oblak je obranio Oršićev skoro pa zicer, nakon toga Livaja je uposlio Majera, ali obranili su se Slovenci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' - Slovenija ima korner. Uf, spasio nas je sad dva puta skoro pa s crte Gvardiol. Kakav junak je taj dečko, samo potvrđuje da sve pohvale i konkurenti nisu bezveze. Kako nas je spasio Joško sad, bravo kralju.

86' - Jao, kakva šteta... Pašalić je tukao iznad gola s nekih 9 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

85' - Trudimo se u završnici prebaciti težište igre pred slovenski gol.

80' - David Brekalo je blokirao sad Nikolu Vlašića. Koner je za Hrvatsku. Majer je ubacio na prvu, čiste to Slovenci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

77' - Stojanović izlazi, Zajc izlazi. Luka Zahović dobiva priliku u posljednjih 14 minuta, Stipošek Gregor ulazi isto.

76' - Majer je pao u kaznenom prostoru, ali nema penala. Nije tu bilo guranja, istina...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - Šest igrača promijenio je Zlatko Dalić. Matjaž Kek je spremio još dvojicu za izmjenu u svom sastavu.

72' - Perišić izlazi, Vida ulazi. On upisuje 96. nastup za Vatrene. Duje izlazi van, evo nam i Vlašića. Unutra je i Mislav Oršić. Vida je sad kapetan. Jakić će zadržati poziciju zadnjeg veznog, Pašalić i Majer su ispred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

69' - Tri izmjene u Hrvatskoj. Majer, Livaja i Pašalić ulaze. Luka izlazi, Budimir izlazi i Kovačić isto. Perišić je preuzeo kapetansku traku.

65' - Kakav urlik oduševljenja na tribinama. Zlatko Dalić pridiže Lovru Majera. On će ući u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

63' - Sandi Lovrić ide van, Benjamin Berdić ulazi. Jon Stanković ulazi, a Gnezda Čerin izlazi kod Slovenije. Inače, Sandi Lovrić nam je zabio gol u Stožicama ono kad smo izgubili s 1-0 na početku kvalifikacija za SP.

57' - Lovrić je tukao, ali daleko je to otišlo. Kurtić je zakuhao ranije. Evo nam i Slovenaca, dižu glavu i pokazuju ambicije.

55' - Traži Hrvatska taj drugi gol. Moramo i želimo osigurati drugi pot u ždrijebu za SP. Remi nam je za to dovoljan.

53' - Što je sad Luka napravio... Prvo je prošao između dvojice, šutirao, a nakon toga je Josip Juranović tako lijepo tukao, da je stvarno šteta što nije ušlo. Ma ovo je Hrvatska, to je ta Hrvatska koju želimo. Razigrana, dinamična, stalno napada, stalno frcaju šanse.

51' - Brani Oblak šut Luke Modrića nakon asistencije Kramarića. Luka nije uspio to dobro zahvatiti. Potpuno drugačiji govor tijela u drugom dijelu, ritam utakmice se podignuo, publika je na nogama.

50' - Lijepa kombinacija Luke i Budimira, ubačena lopta, ali nema ništa od toga. Evo nam šanse, dobrodošla pogreška u predaju lopte Lovrića. Ali nismo napravili ništa.

47' - Odmah su naši nogometaši krenuli agresivno.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45'+1 - Gotovo je prvo poluvrijeme. Hrvatska je na kraju nakon greške Brekala povela 1-0. Do te 39. minute, susret nije ponudio naročitu zanimljivost, ali Hrvatska igra dobro. Slovencima nisu dali ni šansu.

46' - Krama je htio slomiti Brekala lažnjakom, ali ništa od toga.

45' - Igrat će se još minuta.

39' - GOOOL - Hvala gospodine Brekalo, Andrej Kramarić je zabio nakon pogreške debitanta Slovenije. Andrej Kramarić je zabio svoj 17 gol za Hrvatsku. Asistirao mu je jednu dijagonalnu loptu Duje Ćaleta-Car. Inače, ovo je prvi test za Hrvatsku u tom 3-5-2 sustavu. No, 4-2-3-1 će biti i dalje primarni sustav Zlatka Dalića za SP. No, izbornik želi imati i plan B. Ovaj sustav igre želi Dalić testirati zbog budućih susreta s jačim suparnicima.

34' - Totalna dominacija hrvatske reprezentacije, no zasad smo bez konkretnog učinka, nema gola. Iako, ne trebamo nigdje žuriti, rezultatskog pritiska praktički i nema, bitno je uigravanje sustava. Podsjetimo Hrvatskoj za drugi šešir na katarskom Mundijalu treba remi iz dvije prijateljske utakmice.

25' - Iza nas je prva polovica prvog poluvremena. Hrvatska zasad nije opasnije zaprijetila Oblaku, no Slovence smo otjerali daleko od gola i to je ono što u ovom sistemu i hoće Dalić. Budimir je sada prvi Hrvat sa žutim kartonom. Visoko je podignuo nogu i udario slovenskog Brekala.

28' - Slovencima u obrani nismo dali šansu. Igramo odlično.

20' - Korner za Hrvatsku. Luka je izveo, pa onda povratno ubacio u kazneni prostor, Duje Ćaleta Car je tamo, evo šanse, Krama ima loptu, petlja i petlja i ništa...

16' - Hrvatska ima loptu u svojim nogama, mirno grade napade. Kramarić za Kovačića, Perišić, pokušavaju naši stvoriti višak po toj desnoj strani.

13' - Kristijan Jakić je tukao sa 17 metara pored gola Oblaka. Prvi je ovo udarac na gol za Hrvatsku u ovoj utakmici.

10'- Kurtić i Modrić imali su sad mali susret. Kurtić mu je ušao u noge u duelu, a Luka ga je s poda udario u nogu, vratio mu milo za drago. Veznjak PAOK-a je pao na travu i počeo se previjati.

6' - Utakmica je nešto nižeg intenziteta, ali zahuhtat će se to. Vrijeme je toplo u Dohi, sad je 17.06 tamo i 26 stupnjeva. Dakle, sunce je još na obzorju i ostat će. No, moraju se naviknuti na takvo suho i toplo vrijeme naši nogometaši, u takvim uvjetima će igrati SP.

3' - Dosta visoko pritišćemo Slovence.

1' - Slovenija se odmah bacila na glavu i odmah je gusto, ali ništa. Napad je za Vatrene. I evo šansa, Perišić ide po lijevoj strani i ubacuje, ali uzvraćaju stoperi Slovenije. Dinamično je krenulo, to je dobro. 80 put Matjaž Kek vodi Sloveniju. Sve je bliže rekordu Srećka Kataneca, koji je 89 puta vodio Sloveniju kao izbornik.

1' - Počela je utakmica, Abdullah Jamali dao je znak da susret može krenuti. Sretno Hrvatska! Matjaže Kek skoro je pa zrcalio formaciju Hrvatske. I oni će igrati s trojicom iza.

14.56 - Na redu je himna Slovenije.

14.54 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

14.46 - "Utakmica je to koji nosi neki suštinski naboj, nama je ona priprema za Ligu nacija. A sad ovo prijateljska... Ne, to je utakmica koja ima svoj neki naboj i cilj", kazao je za kameru Nove TV Matjaž Kek, izbornik Slovenije.

Image
Foto: Profimedia

Luka Modrić i društvo se zagrijavaju prije utakmice sa Slovenijom u Dohi.

14.35 - Igrači su spremni, toplo je u Dohi. Ivica Olić je u najavi susreta za Novu TV rekao: "Odradili smo 3 treninga, dva vrlo dobra. Igrači su spremni i zdravi i jedva čekaju utakmicu. Kao što sam rekao, priliku za neko posebno uigravanje u 3-5-2 nismo imali, ali dobar dio ih to već igra u klubovima, a ostali to mogu igrati normalno. Vjerujem da će igrači jako brzo usvojiti naše zadatke".

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu (15 sati) igra protiv Slovenije prvu od dvije prijateljske utakmice u ovom okupljanju.

Ovo će biti prva utakmica Vatrenih nakon četiri mjeseca i okršaja s Rusijom u kojemu su izborili izravan plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Mislim da smo pogodili s izborom mjesta i vremena, sve je sjajno, samo da se nastavi i u rezultatskom smislu. Imamo suparnike koji zahtijevaju respekt te ćemo morati pokazati svoju kvalitetu i uložiti puno energije. Uvjerili smo se u kvalitetne uvjete i siguran sam da će nam ovo iskustvo mnogo pomoći na Svjetskom prvenstvu. Lijepo je da smo problem kvalifikacija već odavno riješili - zamislite da sada igramo ove dodatne kvalifikacije, koliko bi tu bilo nervoze i napetosti. Slovenskoj reprezentaciji iskazujem veliko poštovanje, pogotovo sjajnom izborniku Keku. Slovenija će biti težak suparnik, pobijedili su nas i ne bih želio da se pogrešne stvari provlače kroz medije. Pripremamo se za oba suparnika, i Sloveniju i Bugarsku. Naposljetku, ja sam i predložio da Slovenija dođe na ovaj turnir, i mislim da ćemo imati dostojnog suparnika na terenu", izjavio je uoči susreta izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.

Borba za drugi 'šešir'

Hrvatsku 1. travnja u Dohi čeka ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva u kojem će Hrvatska biti u drugoj jakosnoj skupini ako u dvije utakmice ubilježi makar jedan remi.

"Ne razmišljamo puno o drugoj jakosnoj skupini, no to je bitna stvar i tim više moramo biti na maksimalnoj razini. To od nas traže i naši suparnici, stoga nema nikakvog opuštanja", poručio je Dalić, koji je najavio da momčad u prijateljskim utakmicama sa Slovenijom i Bugarskom (sljedećeg utorka) igrati u formaciji 3-5-2.

Dalić će priliku dati mlađim igračima u obrani, točnije zaigrat će trojac koji nikada nije igrao zajedno, a to su Gvardiol, Ćaleta-Car i Pongračić. U napadu će uz Kramarića krenuti Budimir, koji bi nam trebao pomoći u skok igri, kao i zadržavanju lopte.

Izbornik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare otkrio tko će krenuti protiv Slovenije:

Livaković - Čaleta-Car, Pongračić, Gvardiol - Juranović, Modrić, Jakić, Kovačić, Perišić - Kramarić, Budimir

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Utakmica Hrvatska - Slovenija igra se na stadionu Education City u subotu u 15 sati, dok se s Bugarskom igra u utorak u 15 sati.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo