HRVATSKA NA VRHU SVIJETA ZBOG KORONATESTOVA: / 'Mi smo prva ili druga zemlja u svijetu kojoj je to uspjelo'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HNS izdao je i raspored po kojem bi se trebali odigravati susreti u nastavku sezone. Prazan Poljud tako će u petak 5.

20.5.2020.
20:17
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 virusa na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera klubova HNL-a isključili su postojanje koronavirusa među nogometašima u najelitnijem razredu hrvatskog nogometa, izvjestili su tijekom srijede prijepodne iz HNS-a na svojoj web stranici.

U svojim nastojanjima u prevenciji širenja Covid-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof.dr. Dragan Primorac sa suradnicima je razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR. Primorac je u razgovoru za RTL pojasnio kako je takozvani "hrvatski model" uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi istodobno radimo dvije vrste testiranja i naravno možemo ponavljati testiranja koliko bude potrebno ovaj model to jamči vidim da i drugi sportovi idu ovih putem to me veseli", rekao je Primorac za RTL.

Image
NEMA KORONAVIRUSA U HNL-U: /

Stigli rezultati testiranja na COVID-19

Image
NEMA KORONAVIRUSA U HNL-U: /

Stigli rezultati testiranja na COVID-19

Uskoro nastavak sezone

Hrvatska nogometna sezona nastavlja se 30. svibnja utakmicama polufinala Kupa, dok bi tjedan dana kasnije, 6. lipnja, bilo nastavljeno natjecanje u Prvoj HNL. Sve utakmice igrat će se bez prisustva gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS izdao je i raspored po kojem bi se trebali odigravati susreti u nastavku sezone. Prazan Poljud tako će u petak 5. lipnja biti mjesto odigravanja utakmice Hajduka i Inter Zaprešića koji će se igrati u 20 sati.

"Ako se dogodi bilo kakav scenarij, mi ćemo duplo testirati. Imamo mjere i za to, ali u ovom trenutku to nije naša briga, sve je prošlo dobro i HNL može početi", izjavio je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na vrhu svijeta

Projektu koji je već danas u svijetu poznat pod nazivom “Hrvatski model“, a koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu su dale Fifa i Uefa.

Hrvatski nogometni savez posebno ističe sjajnu suradnju s klubovima, igračima i članovima stručnih stožera koji su se ponijeli iznimno odgovorno tijekom realizacije ovog projekta. Isto tako, Hrvatski nogometni savez nastavlja s provedbom svim mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovih dana Hrvatsku smo pozicionalirali na vrh svijeta mi smo prva ili druga zemlja u svijetu koja je provela sva testiranja i ustanovili smo da COVID-a nema kod nogometaša Republike Hrvatske", zaključio je Primorac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo