Oko sokolovo na sva usta hvali 'Manchesterovog krvnika'

Turski sudac Cüneyt Çakir sudit će utakmicu između Hrvatske i Srbije u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo.

14.3.2013.
8:07
VOYO logo

Çakir je posljednjih dana u središtu pažnje budući da je u prošlotjednom okršaju između Manchester Uniteda i Real Madrida dodijelio sporni crveni karton portugalskom veznjaku Crvenih vragovaNaniju, i podijelio nogometni svijet. Sudački su eksperti danima raspravljali o odluci koja je usmjerila spomenutu utakmicu, a mišljenja su i dalje podijeljena.

Podsjetimo, turski je sudac dodijelio Naniju crveni karton u 56. minuti utakmice, u trenutku kada je United vodio s 1:0. Svega 12 minuta kasnije Real je pogocima Luke Modrića i Cristiana Ronalda preokrenuo rezultat i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabir Cüneyta Çakira za utakmicu Hrvatska - Srbija prokomentirao je za Sportski.net sudački ekspert Mateo Beusan.

"On je 37-godišnji sudac u kojega UEFA ima veliko povjerenje, a činjenica da sudi ovu utakmicu je dokaz da je ispravno isključio Nanija. Sudio je i na prošlom Europskom prvenstvu, tri ili četiri utakmice, a sudio je i Dinamu protiv Maribora u pretkvalifikacijama za Ligu prvaka. On je čovjek koji napreduje velikim koracima u sudačkoj organizaciji. Iza njega je dosta velikih utakmica, svašta je prošao, ali ovo će mu biti možda i najveći izazov u karijeri. Treba reći i da je on već na spisku 52 suca za Brazil", započeo je Beusan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po čemu je poseban, navodno ima 'laku ruku' kad treba dati žuti ili crveni karton? Na što bi naši igrači trebali obratiti pažnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je izvanredno miran sudac, hladnokrvan i pouzdan u procjenama, to se je najbolje vidjelo na utakmici Uniteda i Reala. Hladan je kao što treba biti, nije energičan na taj način da bi sebe dovodio u prvi plan. Podnosi sve na terenu i nastoji učiniti sve da igra teče svojim tijekom. Znači, miran, hladnokrvan i odlučan".

Što znači da je idealan za utakmicu Hrvatske i Srbije... Pa zato su ga i odabrali. Ja sam mislio da će možda izabrati Webba, Kassaija ili Proensu, međutim eto, dali su njemu utakmicu, što znači da u njega stvarno imaju u veliko povjerenje. Pa on je u roku dvadeset dana dobio dvije vrlo, vrlo važne utakmice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko na takvog suca može utjecati domaćinska atmosfera na Maksimiru? Ma mislim da ne može, pa nema užarenije atmosfere nego u Turskoj, gdje on sudi derbije. A najbolji dokaz njegova kredibiliteta je da će on postati prvi turski sudac koji je profesionalac, dakle isključivo se bavi suđenjem i od toga živi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo