HNS BURNO REAGIRAO NA PITANJA OKO SVETICA: / 'Promašeno je i zlonamjerno implicirati da su sredstva nestala'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski nogometni savez reagirao je na brojna pitanja oko trošenja sredstava za propali projekt nogometnog centra na Sveticama.

5.12.2017.
16:40
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski nogometni savez (HNS) je trebao graditi nogometni centar na Sveticama za što je dobio i namjenska sredstva od Europske nogometne federacije (UEFA). Naglo je, međutim, odustao od tog projekta, a prije nekoliko je dana objavio kako mu je UEFA odobrila prenamjenu novca koji bi trebao biti utrošen za obnovu travnjaka hrvatskih prvoligaša.

Tijekom nedavnog gostovanja u Sarajevu predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je izjavio kako nije ni znao da je HNS odustao od izgradnje kampa, a proslavljeni hrvatski reprezentativac Mario Stanić, član ekipe koja podržava Darija Šimića kao kandidata za predsjednika HNS-a, postavio je ozbiljno pitanje vezano za ovu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROSLAVLJENI VATRENI OPTUŽUJE ŠUKERA I EKIPU: ‘Gdje je nestalo 14 milijuna kuna? HNS mora dati odgovor javnosti’

Image
BANDIĆ OTKRIO ŠTO ĆE SA SVETICAMA NAKON ŠTO JE HNS ODUSTAO OD KAMPA: /

'Rukometni dom nije prioritet, gradit ćemo nešto drugo'

Image
BANDIĆ OTKRIO ŠTO ĆE SA SVETICAMA NAKON ŠTO JE HNS ODUSTAO OD KAMPA: /

'Rukometni dom nije prioritet, gradit ćemo nešto drugo'

Stanić izrazio sumnju

"Ako imamo dostupne informacije koje kažu da je uplaćeno 52 milijuna kuna za Svetice, a danas se vidi manjak od nekih 14 milijuna kuna, odnosno na računu je sada 38 milijuna kuna, onda se postavlja pitanje na koju je adresu otišlo tih 14 milijuna kuna. To je pitanje na koje HNS mora odgovoriti javnosti", rekao je Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Mario Stanić

U utorak je iz HNS-a napokon stigao odgovor na pitanja i nedoumice oko Svetica. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U svjetlu brojnih netočnih informacija koje se proteklih dana mogu pročitati u određenim hrvatskim medijima, Hrvatski nogometni savez ovim putem pojašnjava do sada nastale troškove na projektu Svetice. Svjedoci smo brojnih neupućenih napisa i izjava o HNS-ovom korištenju namjenskih UEFA-inih sredstava za ulaganje u infrastrukturu, iako je do točnih informacija vrlo lako doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je HNS već objavio, UEFA je formalno odobrila HNS-u prenamjenu preostalih sredstava predviđenih za izgradnju nogometnog centra Svetice te će ta sredstva biti uložena za obnovu igrališta hrvatskih prvoligaša. Do sada utrošena sredstva uložena su u brojne troškove povezane s početkom projekta Svetice, poput opsežne izvedbene dokumentacije projekta, rušenja postojeće građevine, iskopa zaštitne jame, tekućih troškova održavanja objekta i dr. Primjera radi, arhitektonsko rješenje bilo je vrlo zahtjevno (uključujući i natječaj za idejno rješenje), stoga i skupo, uz potvrdu Arhitektonske komore da je to realna tržišna cijena za takvu vrstu projekta.

Kako se radi o strogo namjenskim sredstvima UEFA-e, naravno da je svaki do sada uloženi euro trebalo opravdati UEFA-i, što je Savez i učinio. UEFA je sa svime time upoznata, odobrila je novi projekt, a HNS na ta sredstava nije platio kamate o kojima se također pisalo u medijima. Drugim riječima, promašeno je i zlonamjerno implicirati kako su navedena sredstva 'nestala', odnosno da je njihovo korištenje 'upitno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS ne iznenađuje što se u predizbornoj kampanji šalju u eter neodgovorne i neprovjerene teze, kako bi se stvorio dojam o nekakvom nenamjenskom trošenju sredstava. Podsjećamo da osim UEFA-e, HNS-ova financijska izvješća detaljno i rigorozno pregledavaju i nadležne financijske institucije te neovisna revizija, a svaki trošak imao je uvijek suglasnost Izvršnog odbora Saveza. HNS se prema svakom trošku odnosi odgovorno i profesionalno, a visina troškova ne iznenađuje bilo koga tko razumije proporcije ovakvog građevinskog projekta."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo