GDJE JE TU PRAVDA? / "Zaprepašteni smo, ovo predstavlja opasan presedan"

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Engleski nogometni savez (FA) oslobodio je Josea Mourinha krivnje za seksizam i vrijeđanje bivše Chelseajeve liječnice Eve Carneiro, te time izazvao lavinu reakcija.

1.10.2015.
9:41
Screenshot/YouTube
VOYO logo

Podsjetimo, Mourinho je izgubio živce tijekom utakmice protiv Swanseaja jer je smatrao da je dr. Carneiro nepotrebno utrčala u teren kako bi pomogla Edenu Hazardu. Snimka potvrđuje da je urlao na liječnicu, a sporno je ostalo jedino to što joj je sve izgovorio.

Dva stručnjaka, dva mišljenja

Carneiro je nakon incidenta udaljena iz prve momčadi, a nekoliko tjedana kasnije je i napustila klub. No, priča tu nije stala. Protiv Mourinha je pokrenuta istraga zbog sumnje da je seksističkim rječnikom vrijeđao liječnicu, no FA je u srijedu objavio da menadžer Chelseaja neće biti kažnjen jer nema dokaza za njegovu krivnju. U FA-u tvrde da su se savjetovali sa stručnjakom za portugalski jezik koji smatra da Mourinho nije rekao ništa uvredljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sasvim drukčije viđenje situacije ima udruga Žene u nogometu (WiF) koja je također angažirala stručnjaka za portugalski. On im je potvrdio da je Mourinho liječnicu nazvao "kurvinom kćeri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEČNICA BI MOGLA ZARADITI MILIJUNE: /

Mourinhova psovka bila je gnjusna

Image
LIJEČNICA BI MOGLA ZARADITI MILIJUNE: /

Mourinhova psovka bila je gnjusna

"Fa nije u stanju riješiti problem"

"Zaprepašteni smo odlukom. Suprotno zaključku FA-ova stručnjaka koji nismo vidjelo, naš je stručnjak za portugalski jezik ustanovio da je Mourinho koristio uvredljiv rječnik, posebno usmjeren prema dr. Carneiro kao ženi. Ova je istraga još jedan kritični dokaz da FA nije u stanju riješiti problem diskriminacije, a posebno seksizma, u nogometnoj industriji", stoji u priopćenju WiF-a.

"Zaključak ove istrage također dovodi u pitanje odnosa FA-a prema liječnicima i sucima. Ako se sličan slučaj ponovi u budućnosti, trebaju li liječnici slušati trenera, a ne suca? Ova odluka predstavlja opasan presedan", zaključuje WiF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo