EVO KAKO JE SLAVEN BILIĆ VODIO WEST HAM: / U prvoj sezoni srušio je čak četiri klupska rekorda

Image

Slaven Bilić klupu West Hama preuzeo je u lipnju 2015. godine od Sama Allardycea, a to mu je bio drugi angažman u klubu iz južnog Londona. U dvije sezone 1996. i 1997.

6.11.2017.
20:04
VOYO logo

Kada se kao trener vratio u London, bio je pun poštovanja prema klubu:

"West Ham pamtim kao poseban klub. Ima nešto specijalno u njemu, to je kultni klub", govorio je tada Slaven, a tako se i ponašao vodivši ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fantastičan početak

A krenulo mu je sasvim solidno. U sezoni 2015./2016. u svojoj četvrtoj utakmici na Anfieldu je uspio srušiti Liverpool sa čak 3-0, a to ovom londonskom klubu nije uspjelo pune 52 godine. Već tu su navijači mogli naslutiti da je riječ o treneru koji bi mogao stvoriti nešto veće od njihovog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nisu se prevarili, West Ham je te sezone završio na sedmom mjestu Premiershipa, pritom srušivši nekoliko vlastitih rekorda otkad se Premier liga igra u formatu u kojem ju svi prepoznajemo (1992.). Osvojio je Bilić u svojem prvom mandatu 62 boda, njegova momčad zabila je čak 65 golova, u cijeloj sezoni izgubili su samo osam utakmica, a na gostovanjima su izgubili svega pet puta. U Europa ligi ispali su u trećem pretkolu od rumunjske Astre ukupnim rezultatom 4-3.

Blagi pad i sukob s Payetom

Iduća sezona nije bila toliko uspješna. Završio je West Ham na 11. mjestu sa 12 pobjeda, devet remija i 17 poraza, ali bio je to rezultat koji su navijači čekićara bili sasvim zadovoljni, svjesni da nemaju budžete poput nekih premierligaških velikana te da se ne mogu nadmetati s njima. Što se tiče Europske lige, priča od prošle godine ponovila se. Astra je još jednom bila bolja u dvije utakmice u posljednjem pretkolu te sa ukupnih 2-1 izborila natjecanje po skupinama. Bilić je tako propustio priliku ostvariti zapaženiji rezultat i na europskoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te dvije sezone naš trener je u momčadi imao Dmitrija Payeta koji je bio motor momčadi, zabijao ključne golove i donosio pobjede. Ali onda je shvatio da je prerastao West Ham i poželio otići, a to se Biliću i vodstvu kluba nije svidjelo te je nastala prava trakavica koja je možda ostavila i teže posljedice nego što se činilo. No najvažnije od svega, Bilić je naposlijetku ipak ostao bez ključnog igrača, a to se pokazalo kobnim za njegov posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Totalni raspad i kraj

Marko Arnautović doveden je kao najskuplje pojačanje u povijesti kluba (25 milijuna funti, dolazak iz Stokea), ali nije bio kalibar Payeta i nije mogao sam nositi momčad. West Ham je jako loše krenuo u sezonu, nizao poraze, a tračak nade da bi Bilićeva momčad mogla proigrati i da bi naš trener mogao zadržati posao dogodio se nakon pobjede nad Tottenhamom na Wembleyu u Liga kupu (2-3).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali tada slijede remi kod Crystal Palacea (2-2) nakon vodstva od 2-0, a kap koja je prelila čašu bio je poraz od Liverpoola 4-1. U posljednjih 25 utakmica, West Ham je upisao samo pet pobjeda.

Ukupno je Bilić na klupi čekićara proveo 881 dan, vodio momčad na 111 utakmica i ostvario 42 pobjede, te je ukupno koristio 58 igrača. Nesumnjivo je ostavio velik trag u ovom klubu, a ako je vjerovati engleskim medijima, West Ham će ostaviti i dobar trag na njegovom bankovnom računu jer bi Biliću navodno trebali pripasti 2,3 milijuna eura otpremnine pošto mu je sadašnji ugovor vrijedio još šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo