Jedan od najvećih ikad / Eusebio - nogometni mag koji je bio toliko dobar da mu je portugalski diktator zabranio transfer

Image

Eusebio je, bez ikakve dvojbe, jedan od najboljih nogometaša svih vremena. To potvrđuje takozvani 'eye-test', kao i brojke.

16.7.2022.
8:00
VOYO logo

Kako vrijeme odmiče, sve se više zaboravlja prošlost. Radi se o potpuno prirodnom procesu, život započne, ide i stane. To je sudbina čiji je rob svako živo biće na svijetu.

Ovim procesom mijenjaju je i trendovi, popularna lica i životni stil. Ipak, digitalna era možda će zauvijek promijeniti budućnost svijeta. Možda će se bolje pamtiti današnja lica, možda će se njihove riječi slušati duže, a o njihovim uspjesima možda će se više pričati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji sport izgrađen je na temeljima velikana iz 20. stoljeća koji su postavili konce moderne igre i popularizirali ju u velike mase. Danas u nogometu imamo Cristiana Ronalda, Lionela Messija, Kyliana Mbappéa, Neymara, Roberta Lewandowskog i mnoge druge.

Nekoć su nositelji nogometne igre bili Pele, Diego Maradona, Johann Cruyff, Lev Jašin, Zico, Franz Beckenbauer i, nama danas najbitniji, Eusebio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kada pričamo o veličini, pričamo o njemu

Eusebio je, bez ikakve dvojbe, jedan od najboljih nogometaša svih vremena. To potvrđuje takozvani 'eye-test', kao i brojke. On je igrao na elitnoj razini u klubu i u dresu reprezentacije Portugala.

Eusebio se rodio 1942. godine u portugalskoj koloniji, a danas neovisnoj republici, Mozambiku. Odrastao je u izuzetno siromašnoj obitelji, a markirao je nastavu u školi kako bi bosonog igrao nogomet po izmišljenim terenima s improviziranim loptama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije je Eusebio zaigrao za lokalnu amatersku momčad koja se, u prijevodu, zvala Brazilci. Naime, Brazil je u 1950-im i 1960-im bio nogometna velesila. Predvođeni Peleom, Brazil je osvojio Mundijal 1958. i 1962. godine, a posljednji s Peleom osvojili su 1970. godine. Samim time, inspirirani Eusebio i njegovo društvo igrali su nogomet i pravili se da su Pele, Garrincha i Zito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrali su s 'loptama' koje su zapravo bile čarape omotane s novinama. Eusebio se jednom prilikom zajedno sa svojim prijateljima prijavio za B-momčad Benfice. Oni, nažalost, nisu dobili ni priliku da se dokažu. Zato su otišli u Sporting, koji su s oduševljenjem prihvatili talentiranog nogometaša kao što je Eusebio.

"Juventus me htio kada sam imao petnaest godina jer me vidio jedan od njihovih skauta, koji je također bio i poznati golman za njihovu reprezentaciju. Rekao je da postoji dečko s potencijalom i da treba iskoristiti situaciju dok sam nepoznat. Juventus je dao ponudu, ali moja majka nije htjela ništa čuti od bilo koga," svojevremeno je izjavio Eusebio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Najbolji svih vremena /

Koliko je dobar bio Pele: Bosonogi dječak koji tehnicira narančom postao je prvi svjetski nogometni superstar i promijenio povijest sporta

Image
Najbolji svih vremena /

Koliko je dobar bio Pele: Bosonogi dječak koji tehnicira narančom postao je prvi svjetski nogometni superstar i promijenio povijest sporta

Eusebio je igrao dvije sezone za omladinsku ekipu Sportinga, a istovremeno je imao povremene nastupe i za seniorsku ekipu. Bilo je vrijeme za stepenicu više.

Seniorska karijera

U kasnim tinejdžerskim godinama Eusebio se pridružio Benfici kao 18-godišnjak. Sporting ga je prodao za iznos koji je ekvivalentan 140 tisuća eura u današnjem svijetu. Eusebio imao odlične fizičke predispozicije, trčao je na 100 metara za manje od 11 sekundi, s takvim se rezultatom praktički mogao profesionalno baviti atletikom. Njegova je ljubav, ipak, bio nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eusebio je bio svestran nogometaš koji je mogao igrati s obje noge. Bio je pakleno dobar tehničar, ali taj talent je volio skrivati od svojih protivnika, koji bi potom bili iznenađeni kada bi se našli na ringišpilu kojim bi dirigirao ovaj Portugalac.

Kada je Benfica pokucala na vrata nastao je pravi kaos. Operacija dovođenja Eusebija dobila je kodno ime Ruth Malosso. Sporting ga je htio zadržati, ali oni mu nisu nudili novce. Benfica je, s druge strane, nudila odličnu ponudu i javili su se direktno igračevoj majci i bratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr

Eusebio se brzo probio u jedno od vodećih imena svjetskog nogometa. Već 1962. godine bio je drugi u poretku za Zlatnu loptu, a to mu je bila prva kompletna profesionalna sezona. Predvođeni Eusebijom, Benfica je bila u finalu Europskog kupa 1963, 1965. i 1968. godine. Osvojio je zlatnu loptu 1965. godine, a na drugom mjestu je završio još i 1966. godine, kada je imao jednu od najboljih individualnih kampanji u povijesti nogometnog Svjetskog prvenstva.

Benfica je najuspješnije razdoblje u povijesti kluba imala upravo s talentiranim napadačem, a on je to jednom prilikom komentirao: 'Momčad se nije mnogo mijenjala u deset godina. Možete li zamisliti kako je igrati s istom ekipom deset godina?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, nažalost, više nije tako. Nakon što smo zajedno igrali deset godina više nismo ni trebali trenera! Ostali igrači bi znali što ću napraviti kada primim loptu. Ili kada je Simoes primio loptu, svi smo znali što će napraviti. Samo smo trebali trčati kako bi skupili dodavanje i zabili gol. Bilo je lako!"

Portugalski diktator mu je zabranio odlazak

Eusebio je imao priliku života nakon što je briljirao na Mundijalu 1966. godine. Došla je ponuda od talijanskog Intera, nudili su Eusebiju tri milijuna dolara na tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toliki je novac Eusebio u Portugalu zaradio za tri godine. Računica je bila jasna, a on je odlučio otići iz Portugala. Onda se u priču uključio portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar, koji je bio na vlasti od 1932. do 1968. godine.

"Nažalost, ostao sam," izjavio je Eusebio. "Gledajući nazad na moju karijeru, nisam tužan zbog toga. U to vrijeme sam bio razočaran jer bih zaradio puno više. Čak sam i potpisao ugovor s Interom nakon Svjetskog prvenstva 1966. godine. Ugovor sam potpisao preko moje žene, koja je tada bila u Italiji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče režima i Salazara, on je volio svoju zemlju. Objasnio sam mu da imam priliku zaraditi mnogo novca, ali rekao mi je: 'Ne, ti si dio portugalske baštine - ne možeš otići."

"Sebe smatram građaninom svijeta, ali oni nisu na to gledali tako. Ono što je zanimljivo je kada putujem u inozemstvo s predsjednicima Portugala, kao što sam ponekad radio, nitko ne zna tko su na ulici, ali svi znaju tko sam ja. Benfica je bila veliki pobjednik jer su uvijek imali Eusebija u svojim redovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr

Što je rekao o Cristianu Ronaldu?

Eusebio je bio visok 177 centimetara, a sveukupno je u svojoj profesionalnoj karijeri zabio čak 733 pogotka u 745 utakmica. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Alfredo Di Stefano, rekao je da će po njegovom mišljenju Eusebio zauvijek biti najbolji nogometaš svih vremena.

Zanimljivo, uzevši u obzir da je Eusebio istaknuo upravo Stefana kao najkompletnijeg i najboljeg nogometaša protiv kojeg je igrao. Eusebio je po mnogima jedan od deset najboljih igrača koji su igrali nogomet, a tko zna kako bi se gledalo na njegovu karijeru da je Portugal došao do kraja Svjetskog prvenstva 1966. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eusebio je na Mundijalu u Engleskoj igrao šest utakmica, a pritom je zabio čak devet pogodaka. Imao je 31 udarac u okvir vrata s 50.8 posto uspješnosti, a izborio je čak 19 prekršaja. U duelima je imao više od 90 posto uspješnosti i imao je ukupno 34 uspješna driblinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2003. Eusebio je proglašen najboljim portugalskim igračem svih vremena. Naravno, od tada se pojavio još jedan nevjerojatni nogometaš, svima nam poznati Cristiano Ronaldo. CR7 je zajedno s Lionelom Messijem oborio razno razne rekorde, a Eusebio je već 2008. godine vidio njegov potencijal. Tada je izjavio da će vrlo brzo biti najbolji nogometaš na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako trenutno napreduje, neće samo postati najbolji nogometaš u Portugalu, već i najbolji na svijetu. Možda ne najbolji svih vremena, ali vjerujem da će uskoro Ronaldo biti najbolji nogometaš na svijetu," rekao je Eusebio.

Bio je u pravu. Ronaldo nije postao samo jednom najbolji nogometaš na svijetu, već je to priznanje dobio čak pet puta. Danas ga se smatra ne samo najboljim portugalskim igračem svih vremena, već i po mnogima najboljim nogometašem svih vremena. To su, naravno, rasprave za neke druge prilike. Eusebio je jedna od prvih velikih nogometnih zvijezdi i pravi velikan ovog sporta. Tako će zauvijek i ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Cristiano Ronaldo

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo