ZASLUŽIO KOMPLIMENTE / Sudački eksperti složni: 'Nije bilo penala za Osijek, a za Hajduk je. Od ovog suca se mogu očekivati velike stvari...'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon derbija Hajduka i Osijeka puno je bilo govora o sudačkim odlukama

6.11.2022.
22:10
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

U derbi utakmici 16. kola HNL-a nogometaši Hajduka su na Poljudu svladali Osijek 3-1 (1-1) te su ovog suparnika pobijedili nakon čak dvije godine i dva mjeseca.

Image
HAJDUK - OSIJEK: 3 - 1 /

Bijelima puni plijen u derbiju kola: Livaja 'panenkom' slomio goste na Poljudu, Mlakar ušao pa bacio Osječane na koljena

Image
HAJDUK - OSIJEK: 3 - 1 /

Bijelima puni plijen u derbiju kola: Livaja 'panenkom' slomio goste na Poljudu, Mlakar ušao pa bacio Osječane na koljena

Emir Sahiti je doveo Splićane u vodstvo u 10. minuti, ali se Osijek vratio u igru golom u nadoknadi prvog poluvremena kada je volej u domaću mrežu smjestio Marin Leovac. U nastavku su Hajduk do pobjede vodili Marko Livaja koji je u 69. zabio iz jedanaesterca te Jan Mlakar koji je u 79. dao gol za konačnih 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciparska trojka sudila je ovaj derbi na Poljudu, a nakon susreta puno se govoriloo njihovom suđenju.

Uefin kontrolor suđenja Draženko Kovačić u "Studio HNL" na MAXSportu analizirao je suđenje na derbiju i ustvardio da je Cipranin Antoniou Menelaus odradio dobar posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva sporna situacija bila je u 25. minuti kada je Hajdukov Grgić potezao u vlastitom šesnaestercu Žapera, a Kovačić je objasnio zašto se nije radilo o prekršaju za najstožu kaznu.

"Incident je u samom začetku obostrano povlačenje. Igrač Osijeka lijevom rukom hvata igrača Hajduka za lijevo rame, a ovaj potom njega povlači za dres. Sudac je odlično postavljen i važan je intenzitet prekršaja, on procjenjuje o kakvom se intenzitetu radi. Igrač Osijeka vraća se unatrag i spušta se na koljeno, samim tim Komisija smatra da ovo nije prekršaj za penal. Usporedio bih to s prošlim kolom i Biukom, isto smo bili stava da to nije prekršaj za kazneni udarac. Kod potezanja dresa, kad se radi o VAR sobi, ne smije se prezentirati samo fotografija. Potezanje može biti s dva prsta pa nema intenziteta, a vidimo dres od tijela što samo po sebi nije prekršaj", rekao je pa se osvrnuo na drugu "spornu" situaciju, penal za Hajduk, za kojeg je rekao da je ispravno dosuđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sucu bilo teško vidjeti u realnom vremenu, radi se o kontaktu između lopte i ruke. VAR soba je to uočila i pozvala suca na pregled. Po napucima iz srpnja oko igranja rukom dali su olakotnu okolnost da nije igranje rukom ako pokret ruke prati tijelo ili se može opravdati kretnjom igrača. Ovdje se ne može opravdati jer obrambeni igrač želi zaustaviti napadača i zato je ruka visoko odvojena od tijela. Igrač je preuzeo rizik da to bude prekršaj ako dođe do kontakta s loptom. Sudac je to uočio, opravdano je dosudio kazneni udarac."

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

34. kolo: Hajduk - Osijek

"Antoniuo se fantastično kretao, sve važne situacije procijenio je iz blizine, donio dobre odluke, stekao povjerenje svih igrača i imao je autoritet. S pravom se mogu očekivati velike stvari od ovog suca", zaključio je Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko sokolovo se slaže

Da je Cipranin odradio dobar posao na Poljudu smatra i HRT-ov sudački ekspert Mario Strahonja.

"Nije bilo elemenata za jedanesterac za Osijek. Dogodilo se obostrano povlačenje. Kako napadač radi korak unazad i za nijansu ranije pušta obrambenog igrača, izgleda kao povlačenje, ali napadač je taj koji je inicirao povlačenje.  Nema kaznenog udarca jer napadač nije išao prema lopti, nego od igre i provocirao je povlačenje kad je shvatio da ga Grgić drži za dres. Ni VAR intervencija ni kazneni udarac. Ako ovo izvučete kao fotografiju, onda izgleda kao kazneni udarac, ali ako pogledamo cijelu situaciju, onda je jasno da penala nema", rekao je strahonja u emisiji HRT-ovoj Stadion pa prokomentirao jedanaesterac za Hajduk:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno ispravna intervencija VAR sobe jer sudac ovo nikako nije mogao vidjeti. Ruka je iznad podignutog ramena, a prema pravilima od 1. srpnja je svaka ruka iznad ramena kažnjiva. U ovom duelu prekršaj je radio obrambeni igrač i njegova podignuta ruka je apsolutno kažnjiva penalom."

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo