KOMENTAR ALEKSANDRA HOLIGE: / Danas je počeo HNL, dobrodošli u HNS-ovu Zemlju čudesa

Image

Prije nekoliko dana hrvatski prvak GNK Dinamo Zagreb potpisao je Danijela Zagorca, jednog od najboljih golmana u 1. HNL.

15.7.2016.
16:00
VOYO logo

Spominjao se Zagorac uoči prijelaznog roka kao mogući nasljednik jednog od dvojice hrvatskih reprezentativnih golmana – Ivana Vargića (otišao u rimski Lazio) u Rijeci, ali i Lovre Kalinića (očekuje se prodaja ovog ljeta) u Hajduku. Međutim, doveo ga je Dinamo.

Dvije su stvari bile neobične u tom poslu. Prvo, vijest o Zagorčevu dolasku u Maksimir nije objavio nitko, pa čak ni klub na vlastitoj službenoj stranici. Drugo, Zagorac je u Dinamo stigao kao šesti – šesti! – vratar u profesionalnom pogonu. Trener Zlatko Kranjčar otprije može računati na Eduarda – osvajača zlatne medalje na Euru s Portugalom – zatim njegovu vjernu zamjenu Antonija Ježinu te Adriana Šempera, jednog od najtalentiranijih mladih golmana u zemlji; tu su još također mladići Oliver Zelenika i Dominik Livaković, koji su prošle sezone branili za Lokomotivu, odnosno NK Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest kvalitetnih golmana u Dinamu

Ježina, Zelenika i Livaković prethodno su već pozivani u hrvatsku seniorsku reprezentaciju – posljednji od njih još prije koji mjesec, kad je trenirao sa selekcijom Ante Čačića za slučaj da se jedan od trojice vratara predviđenih za Euro (Subašić, Kalinić i Vargić) ozlijedi. Zagorčevim dolaskom Dinamo je svoj roster upotpunio s čak četvoricom golmana koji su prošle sezone bili prvi izbor u klubovima 1. HNL – još jedan i bilo bi to doslovce pola lige.

Image

Zašto bi ijednom klubu igdje na svijetu bilo potrebno šest – šest! – kvalitetnih golmana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizašto. Dinamo, naravno, nije potpisao Zagorca kako bi igrao za njega. Toliko je postalo jasno dan nakon njegova dolaska, kad je predstavljen kao novi golman Lokomotive. Tada su i mediji obavijestili javnost da je bivši Splitov kapetan našao novi klub, s tom razlikom da nitko iz mainstreama nije spomenuo neugodnu činjenicu da dolazi kao igrač posuđen iz Dinama. Čak mu je i Loksina službena stranica poželjela dobrodošlicu "na Kajzericu", propustivši spomenuti o čijem je igraču riječ, odnosno tko će mu tijekom posudbe isplaćivati plaću.

Incestuozan odnos

Ruku na srce, i nije to bila neka prijelomna vijest, čak ni za specijalizirane medije. Incestuozni odnos GNK Dinama sa svojom sestricom "s Kajzerice" temelj je njenog opstanka i uspjeha još otkako se – usprkos svim propisima i natjecateljskoj logici – dočepala iste lige u kojoj igra i bratski klub. Dinamo svake sezone kroji njenu momčad, stvarajući joj kralježnicu igračima na posudbi ili onima jednostavno preregistriranima iz Maksimira, tako da igrači više-manje slobodno kolaju između dva kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o samo jednoj od mnogih sitnica koje ljubiteljima nogometa kvare doživljaj domaćeg prvenstva, te HNS-ove Zemlje čudesa koju mirne duše možemo nazvati najmanje kompetitivnom ligom u Europi. U njoj Dinamo godišnje troši više nego svih ostalih devet klubova zajedno, s time da nije sasvim jasno ni na što sve taj novac odlazi (off-shore računi su, kako se čini, prilično velika stavka), a ni otkud sve prihodi stižu – primjerice, ni revizija klupskih financija za 2015. nije odgovorila na pitanje otkud pozajmica pravnih osoba klubu u visini od nevjerojatnih 140 milijuna kuna, što je gotovo onoliko koliko Rijeka i Hajduk zajedno uprihode u godinu dana.

Ovo će biti sezona istine za prvaka. Na testu će biti pravna država, koja započinje sudske procese protiv njegovih čelnika, optuženih za organizirani kriminal u multimilijunskim iznosima. Osim toga, UEFA ga je kaznila zbog neispunjavanja Financijskog fair playa i – premda stvarni iznos minusa nije poznat, jer Dinamovi podaci drastično se razlikuju od onih Ministarstva financija – klub će morati i ostvariti ogromne izlazne transfere i plasirati se u grupnu fazu Lige prvaka (što baš i ne ide najbolje zajedno) kako bi taj minus pokrio, inače će nagodinu vjerojatno biti izbačen iz europskih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Problemi izvan medijske pozornosti

U sjeni Dinamove dugogodišnje dominacije i problema o kojima velik dio hrvatskih medija izbjegava izvještavati, rivali Rijeka i Hajduk proživljavaju svaki svoje prestrojavanje. Na Rujevici je došlo do kresanja ulaganja i budžeta i ne čini se da momčad Matjaža Keka ove sezone ima realne ambicije napokon zaista napasti naslov. Na Poljudu je puno toga što se tiče ljudstva novo – predsjednik, trener, sportski direktor, šef omladinske škole, nekoliko igrača – ali problemi su još uvijek više-manje stari: suočavanje s dugim godinama propadanja pod vodstvom bivših uprava i mukotrpni proces postavljanja kluba na zdrave noge bez pomoći izvana.

S obzirom na konstelaciju snaga na terenu i izvan njega, bilo bi ogromno čudo kad bi jedan ili drugi klub ove sezone uspio izazvati Dinamo, ali svejedno bi i za Rijeku i za Hajduk ovo također mogla biti prijelomna sezona – ona koja će definitivno pokazati jesu li na dobrom putu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost u gornjoj polovici ljestvice trebao bi biti Osijek – donedavno "basket case" hrvatskog nogometa kao što su to ranije bili i Rijeka i Hajduk, sada je osovljen na noge državotvornim kapitalom iz prijateljske Mađarske i mogao bi se s Lokomotivom boriti za preostalo mjesto koje vodi u Europu.

Jad i bijeda hrvatskog nogometa

Ostatak je "liga za opstanak", jad i bijeda hrvatskog nogometa koji s mukom spaja kraj s krajem, ako uopće i to. Od također privatiziranog RNK Splita, koji usprkos navodno multimilijunskim transferima Marka Roga i Sokola Cikalleshija mjesecima duguje plaće igračima, preko istarske američke "organizacije" koja je i ovog ljeta promijenila pola rostera, do novog-starog prvoligaša Cibalije, koja je u možda još i najozbiljnijim financijskim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaven Belupo i Inter Zaprešić, koji danas otvaraju novu sezonu HNL-a, ostali su svaki bez pet-šest ponajboljih igrača (i ostat će bez još pokojeg, jer prijelazni rok tek je počeo), ali su i doveli svaki po omanju četu prinova od kojih se neka možda pokaže kao novi Nestorovski ili Ejupi, dvojica najefikasnijih strijelaca iz prethodne sezone. Nakon njihova večerašnjeg međusobnog ogleda, u subotu igraju Istra i Osijek te Split i Rijeka, a nedjelja je rezervirana za incestuozni derbi Dinama i kluba "s Kajzerice" te povratničke Cibalije i Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo bi mi lako da te ne volim'

Usprkos svim realnim i specifičnim problemima, kao i ogromnom izboru kvalitetnog stranog nogometa na raznim televizijama, uvijek će postojati velik broj entuzijasta i pacijenata koji će baš HNL pratiti s najvećim žarom. Onih čija bi himna trebala biti ona "Bilo bi mi lako da te ne volim"… Aha. Jer, na kraju krajeva, ipak se puno toga zanimljivoga može vidjeti u HNL-u.

I zato od nas poslije svakog kola očekujte pregled najboljih igrača i momčadi, kuriozitete i kontroverze. Neće to objasniti sve one "Zagorce" ni probleme zbog kojih svake sezone kuburimo s regulama i propisima, ali nadamo se da će baciti novo svjetlo na domaću ligu koja je – kakva god bila – jedina koje imamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo