DINAMO U POSLJEDNJI TRENUTAK DOVEO FANTASTIČNOG IGRAČA: / Evo zašto mislimo da bi ovaj hitronogi ofenzivac trebao biti veliki hit

Image
Foto: GNK Dinamo

Oni koji nešto intenzivnije prate Prvu HNL znat će da je Dinamo doveo izuzetno opasnog krilnog igrača

17.2.2020.
14:55
GNK Dinamo
VOYO logo

Dinamo je u ponedjeljak, posljednjeg dana prijelaznog roga u HNL-u, dogovorio sve detalje oko prelaska kosovskog reprezentativca, Lirima Kastratija u Maksimir. Krilni igrač i seniorski reprezentativac Kosova ostat će do ljeta na posudbi u Lokomotivi, a nakon toga priključit će se prvoj momčadi Dinama.

"Otkako sam došao u Hrvatsku, nadao sam se da ću jednog dana završiti u Dinamu. Sada mi se želja ispunila. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovome i koji su mi omogućili da budem član najveće nogometne institucije na ovim prostorima", rekao je kratko Kastrati na predstavljanju i potpisivanju petogodišnjeg ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

14.09.2019., Gradski stadion Velika Gorica, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 08. kolo, HNK Gorica- Lokomotiva Zagreb. Lirim Kastrati. Photo:Igor Soban/PIXSELL

Izvanserijski igrač

No, tko je zapravo Lirim Kastrati? Oni koji nešto intenzivnije prate Prvu HNL znat će da je Dinamo doveo izuzetno opasnog krilnog igrača, možda i najopasnijeg u ligi. Kastrati može biti, usudit ćemo se reći barem na temelju onog što je dosad pokazao, dostojna zamjena za Danija OIma, jer činjenica je, u Dinamu trenutačno nemaju igrača njegova profila.

Kastrati ima dosta širok spektar poslova koji može odrađivati na terenu, a to mu, prije svega, omogućava brzina, a zatim i vrhunska radna etika. Kastrati je, dokazano, najbrži igrač Prve HNL, ali u njegovu slučaju nije riječ o bezglavom pravocrtnom jurcanju po boku, on ipak trči ponešto pametnije, odnosno pravovremeno ulazi u prostor i traži loptu, te zna kada u fazi obrane treba napasti protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po vokaciji je krilni igrač i igrač half-spacea, aktivno sudjeluje u obrani i napadu, nije loš presing-igrač, iako Lokomotiva ne njeguje neku intenzivnu presing ili kontra-presing igru, no Kastrati na utakmici često zna iskoristiti svoju brzinu kako bi napao protivnika s loptom, kako u tranziciji, tako i na postavljenu obranu. Što na koncu potvrđuje kako je Kastrati izvrstan igrač u oba smjera.

Image

01.02.2020., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 20. kolo, NK Lokomotiva - HNK Rijeka. Lirim Kastrati Photo: Marko Prpic/PIXSELL

'Novi Olmo'?

Za Kastratija se još može reći kako se sjajno pozicionira na terenu i izvrsno čita igru, prodoran je, voli kombinirati s bekovima, ako ovi igraju overlap, a u Dinamu igraju. Valjalo bi reći i kako je Kastrati dosta opasan u finišu i gotovo uvijek završava solo akciju na isti način, promjenom smjera i šutom, baš nekako poput Arjena Robbena. Desnom nogom primi, prebaci potom loptu na lijevu i ide šut. I to na terenu izgleda savršeno kao da to radi instiktivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olmo i Kastrati nisu slični tipovi nogometaša, Kastrati nije kreator, nema toliko kvalitetan “pass”, centaršut i viziju kao Španjolac, niti organizira i predvodi momčad, ali je za Dinamo, koji će morati mijenjati sustav nakon odlaska Olma, savršen igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo