saznajte više / Da, Hrvatska je ostala nositelj. No, čemu uopće služi Liga nacija i kako kroz nju izboriti EURO?

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

I dok je status Hrvatske nakon brojnih medijskih natpisa jasan, mnogima još uvijek nije jasno kako su 'Vatreni' do njega došli i kakvu ulogu u svemu igra

20.11.2018.
11:30
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija očuvala je status nositelja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, koje počinju u ožujku iduće godine. 

Porazom protiv Engleske na Wembleyju 'Vatreni' su ugrozili svoj standardni status nositelja, no jučerašnja pobjeda Nizozemske nad Njemačkom bila je definitivna potvrda kako će izabranici Zlatka Dalića u borbi za EURO dobiti nešto lakše protivnike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, Hrvatska, Španjolska, Portugal, Italija, Engleska - ostali su nositelji u kvalifikacijama, a u ždrijebu kvalifikacija svaka skupina može imati jednog nositelja. To znači kako nositelji kroz ždrijeb ne mogu dobiti reprezentacije koje imaju status jednak njihovom i kako će uglavnom igrati s nešto lakšim protivnicima. 

I dok je status Hrvatske nakon brojnih medijskih natpisa svima jasan, mnogima još uvijek nije jasno kako su 'Vatreni' do njega došli, odnosno kako su ga zadržali, i kakvu ulogu u svemu igra novooformljeno natjecanje - Liga nacija - koje s današnjih sedam utakmica završava u svom regularnom izdanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu služi Liga nacija? 

Novo natjecanje pomalo zbunjujućeg sustava i pravila indirektno je vezano za sljedeće Europsko prvenstvo 2022. godine koje će se igrati u čak 13 zemalja domaćina, a na njemu će, kao i 2018. godine otkad je uveden novi format, sudjelovati 24 momčadi. No krenimo redom. 

Dakle, Liga nacija novo je natjecanje UEFA-e koje se igra po četiri jakosna razreda, odnosno, kako su ih u UEFA-i nazvali, četiri 'lige'. To su, jasno, lige A, B, C i D. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lige A i B imaju po 12 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine, liga C ih ima 15, a liga D 16 podijeljenih u jednako toliko skupina, kao što je prikazano na sljedećoj fotografiji. 

Image
Foto: Liga nacija

Liga nacija

Posljednjeplasirane reprezentacije u svakoj od skupina ispadaju u niži rang, a prvoplasirane prelaze u viši rang. Primjerice, BiH Roberta Prosinečkog osvojila je prvo mjesto skupine 3 u Ligi B, što znači da će na idućem izdanju Lige nacija, koje će se igrati za dvije godine, preseliti u Ligu A, upravo onu iz koje su ispale velikani Hrvatska i Njemačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Njemačka izgubila status nositelja, a Hrvatska nije?

Zato što je Njemačka, od svih 12 reprezentacija koje su se natjecale u Ligi A, bila među dvije najlošije plasirane, a upravo su dvije najlošije plasirane gubile taj status. To su Njemačka i Island - Skandinavci u svojoj skupini nisu osvojili ni jedan bod, a 'Elf' je osvojio samo jedan. Hrvatska je pak, pobjedom na Maksimiru i remijem na Rujevici, osvojila četiri boda i tako je bila među dvije bolje od četiri posljednjeplasirane reprezentacije u Ligi A i očuvala je svoj status. 

Nadalje, pobjednici četiri skupina iz Lige A odlaze na Final Four Lige nacija - dakle četiri momčadi kroz polufinala i naposlijetku finale boriti će se za titulu pobjednika Lige nacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kroz Ligu nacija izboriti Europsko prvenstvo? 

Iako se kroz Final Four najjačeg jakosnog razreda - Lige A - četiri reprezentacije bore za titulu pobjednika novog natjecanja, Final Four se igra u svakom jakosnom razredu. Tako će četiri pobjednika Final Foura iz svake Lige izboriti nastup na Euru. Dakle - nastup na Europskom prvenstvu kroz Ligu nacija mogu osigurati ni manje ni više nego četiri reprezentacije! 

Standardne kvalifikacije ostaju na snazi

Preostalih 20 reprezentacija svoj će plasman na EURO izboriti kroz standardni sustav kvalifikacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njima, svih 55 europskih reprezentacija registriranih u sustavu UEFA-e bit će raspoređeno u deset skupina s po pet ili šest reprezentacija. Iz tih skupina, neovisno brojale one pet ili šest momčadi, po dvije će izboriti izravan plasman na EURO.

Dakle, neće više biti dodatnih kvalifikacija, odnosno playoffa kroz sustav europskih kvalifikacija, poput onih kakve smo mi igrali s Turskom 2011. ili s Grčkom 2017., već će te dodatne kvalifikacije zamijeniti upravo četiri Final Foura Lige nacija. Pobjednik svakog Final Foura iz četiri lige zauzet će jedno od preostalih četiri mjesta koja nisu popunjena standardnim sustavom europskih kvalifikacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priložena fotografija trebala bi pobliže objasniti situaciju opisanu ovim tekstom. Ako nakon svega još uvijek ne razumijete svrhu ovog natjecanja, bojimo se da vam nema pomoći. 

Image
Foto: Kvalifikacije za EURO

UEFA

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo