VELIKE PROMJENE U NAJAVI / Klopp najavio odlazak, a Xabija Alonsa žele svi: Čeka li nas ljeto bombastičnih trenerskih transfera?

Image
Foto: Profimedia

Odmah nakon objave da napušta klub, krenule su spekulacije tko će zamijeniti Kloppa, a među navijačima Liverpoola jasan je jedan kandidat - Xabi Alonso.

1.2.2024.
11:36
Profimedia
VOYO logo

Jürgen Klopp na kraju sezone će napustiti Liverpool. Njemački 56-godišnji stručnjak na Anfield je stigao 8. listopada 2015. te je uspio nakon 30 godina čekanja klubu donijeti toliko željeni naslov prvaka u Premier ligi 2020. godine, a godinu dana ranije s Redsima je osvojio i Ligu prvaka. Do sada je vodio klub u 465 utakmica te ostvario 289 pobjeda, 96 remija i 80 poraza.

Image
NAVIJAČI ODUŠEVLJENI /

Sprema se veliki transfer: Liverpool dovodi čovjeka zbog kojeg bi Xabi Alonso trebao stići na Anfield

Image
NAVIJAČI ODUŠEVLJENI /

Sprema se veliki transfer: Liverpool dovodi čovjeka zbog kojeg bi Xabi Alonso trebao stići na Anfield

Odmah nakon objave da napušta klub, krenule su spekulacije tko će zamijeniti Kloppa, a među navijačima Liverpoola jasan je jedan kandidat - Xabi Alonso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alonso je u svojoj igračkoj karijeri nosio dres Liverpoola od 2004. do 2009. godine. U 210 utakmica za Redse zabio je 19 golova i upisao 18 asistencija, a s Liverpoolom je osvojio Ligu prvaka 2005., europski Superkup nekoliko mjeseci kasnije te FA kup 2006. godine.

No, od 2017. je Španjolac u igračkoj mirovini, a od 2018. je krenula njegova trenerska karijera. Real Madrid mu je prvi pružio priliku s mladom momčadi, godinu kasnije je preuzeo B momčad Real Sociedada, a na početku ove sezone dobio je u Bayer Leverkusenu priliku pokazati što zna i umije kao trener prve momčadi kluba. To se pokazalo kao pun pogodak Apotekara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najtraženiji trener u Europi

Gotovo pa nevjerojatno zvuči podatak da je Bayer Leverkusen pod Alonsom posljednji poraz upisao još prije početka sezone, kada su u pripremnoj utakmici izgubili od Real Sociedada 1:0. Od tada su nanizali čak 63 utakmice bez poraza, a u njih samo četiri nisu pobijedili. Taj podatak zvuči još nevjerojatnije kada tome nadodamo da su Apotekari prošle sezone završili na 6. mjestu Bundeslige.

Uz Alonsa, jedan od kreatora momčadi koja ove sezone igra najljepši nogomet u Europi je i sportski direktor Tim Steidten, koji je odgovoran za sve transfere koji su odrađeni od kako je Alonso na klupi Bayera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ove sezone Steidten taj posao obavlja u West Hamu, a Liverpool se nada da će upravo Steidten zamijeniti njihovog aktualnog sportskog direktora Jorga Schmadtkea, koji odlazi na kraju ove sezone zajedno s Kloppom. Redsi na taj način žele nagovoriti Alonsa da na ljeto naslijedi Kloppa i obnovi sjajnu suradnju koju je imao s Nijemcem dok je on bio sportski direktor u Bayeru.

No, imat će opaku konkurenciju žele li dovesti svog bivšeg igrača na klupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real Madrid i Bayern jednim okom gledaju prema Leverkusenu

Još uvijek nije sigurno hoće li Carlo Ancelotti napustiti klupu Real Madrida nakon ove sezone, a u slučaju da se to dogodi, Alonso je prvi favorit za njegovog nasljednika.

Florentino Perez je navodno bio u odličnim odnosima s Alonsom još za vrijeme njegovih igračkih dana u Kraljevskom klubu, te se nada da će mu to i izazov vođenja Reala biti dovoljni da se najtraženiji trener u Europi odluči doći u Madrid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Liverpoola i Reala, Alonsa želi još jedan njegov bivši klub - Bayern Munchen. Bavarci su navikli dovoditi sve ono što je najbolje u Bundesligi pa ne treba čuditi kako žele Thomasa Tuchela, koji je na izlaznim vratima, zamijeniti trenerom kluba koji im je ove godine najveći konkurent za naslov prvaka.

Međutim, Real ima i rezervnu opciju. Ne uspije li dovesti Alonsa, prema pisanju španjolskih medija, prva iduća želja u slučaju potrage za novim trenerom je Talijan Roberto De Zerbi koji već nekoliko sezona radi fenomenalan posao u Brightonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Bayern bi navodno, u slučaju da dobije odbijenicu od Alonsa, rado na svojoj klupi vidio legendarnog Zinedine Zidanea. On je bez posla od 2021. kada je otišao iz Real Madrida i od tada čeka da preuzme klupu francuske reprezentacije. No, jednom od najboljih igrača u povijesti je izgleda dosta čekati da Didier Deschamps da ostavku pa razmišlja o preuzimanju novog kluba.

Mourinho u Manchesteru, Flick u Barceloni?

Trenerske promjene mogli bi vidjeti i u Manchester Unitedu te Barceloni. Nije tajna da je Erik ten Hag na 'tankom ledu' te bi se Uprava Crvenih vragova mogla uskoro pozdraviti s nizozemskim stručnjakom, a Xavi je sam najavio odlazak na kraju ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjene li Ten Haga, engleski mediji pišu da je prva opcija Manchester Uniteda povratak Josea Mourinha koji je već sjedio na istoj klupi od 2016. do 2018. Podsjetimo, Portugalac je nedavno dobio otkaz u Romi i od tada je slobodan trener stoga njegovo dovođenje ne bi predstavljalo veliki problem.

Što se tiče Barcelone, nekoliko imena se spominje kao potencijalni nasljednici aktualnog trenera na odlasku. Katalonski velikan je navodno 'zagrizao' za Hansija Flicka, bivšeg trenera Bayerna koji je do nedavno vodio reprezentaciju Njemačke. Međutim, on je omražen kod navijača budući da je zaslužan za jedan od najtežih poraza u povijesti Barcelone, kada ih je ponizio s Bayernom 2020. u četvrtfinalu Lige prvaka i slavio s čak 8:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo