DINAMU PRIJETI OZBILJNA OPASNOST / Znate li što će se dogoditi Modrima ako se Boysi na tribinama ukažu s ustaškom zastavom?

Image
Foto: PIXSELL/Screenshot

Ustaška zastava je na popisu zabranjenih simbola i označava diskriminatorno ponašanje

17.2.2022.
13:17
PIXSELL/Screenshot
VOYO logo

Hrvatski prvak Dinamo od 21 sat gostuje u Sevilli u sklopu prvog susreta doigravanja za osminu finala Europske lige. U Španjolsku je otputovalo mnoštvo navijača, zbog čega je utakmica označena kao susret visokog rizika.

Image
POJAVILE SE SNIMKE /

Dinamovi navijači u Sevilli mahali ustaškom zastavom pa pokazivali stražnjice, sve su uhvatile kamere

Image
POJAVILE SE SNIMKE /

Dinamovi navijači u Sevilli mahali ustaškom zastavom pa pokazivali stražnjice, sve su uhvatile kamere

Dinamo bi na ovom susretu trebalo pratiti od 1500 do 1700 navijača. Skupina navijača došla je i koji dan ranije pa odmah napravila sve da tamošnja policija shvati da su stigli. Španjolski mediji javljaju kako je policija imala nekoliko intervencija zbog Bad Blue Boysa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U srijedu je u centru grada izbilo nekoliko nereda i izoliranih incidenata koje su započeli navijači Dinama iz Zagreba. Njihova navijačka skupina poznata je po sukobima i neredima u brojnim europskim gradovima", piše ABC Sevilla.

Malo potom oglasio se El Desmarque, koji je objavio snimku Dinamovih navijača s ustaškom zastavom s prvim bijelim poljem i znakom "U" u gornjem lijevom kutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo bi trebalo zabrinuti Modre. Naime, pojave li se s tom zastavom na tribinama čeka ih nemilosrdna kazna. Uefin Disciplinski pravilnik, odnosno Članak 13 koji govori o rasizmu i drugom diskriminirajućem ponašanju kaže:

  1. Svaka osoba iz Članka 3 koja na bilo koji način povrijedi dostojanstvo osobe ili skupine osoba, uključujući na temelju boje kože, rase, vjerske ili etničke pripadnosti, spola ili seksualne orijentacije, kažnjava se suspenzijom u trajanju od najmanje deset utakmica ili suspenzijom za određeno vremensko razdoblje, ili joj se izriče neka druga odgovarajuća kazna.
  2. Ako se jedan ili više navijača saveza člana ili kluba upusti u ponašanje opisano u stavku 1, odgovoran savez član ili klub kažnjava se minimalno djelomičnim zatvaranjem stadiona.
  3. U slučaju recidivizma primjenjuju se sljedeće disciplinske mjere: drugi prekršaj kažnjava se jednom utakmicom bez gledatelja i novčanom kaznom od 50.000 EUR; svaki sljedeći prekršaj kažnjava se s više od jednom utakmicom bez gledatelja, zatvaranjem stadiona, izgubljenom utakmicom bez borbe, oduzimanjem bodova i/ili diskvalifikacijom iz natjecanja.
  4. Ako okolnosti slučaja to zahtijevaju, nadležno disciplinsko tijelo može izreći dodatne disciplinske mjere odgovornom savezu članu ili klubu, kao što su igranje jedne ili više utakmica bez gledatelja, zatvaranje stadiona, izgubljena utakmica bez borbe, oduzimanje bodova i/ili diskvalifikacija iz natjecanja.
  5. Ako sudac prekine utakmicu zbog rasističkog i/ili diskriminirajućeg ponašanja, utakmica može biti proglašena izgubljenom bez borbe.
  6. Ranije navedene disciplinske mjere mogu se kombinirati s određenim uputama usmjerenima na sprečavanje takvog ponašanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo