ANALIZA NET.HR-a: / Čačić može otvoriti šampanjac, situacija već dugo nije bila ovako blistava

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon četiri mjeseca stanke hrvatska nogometna reprezentacije sljedeći će tjedan ponovno biti u akciji.

16.3.2017.
12:44
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska, dakle, sljedeći tjedan nastavlja s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a pogled na ljestvicu skupine I poslije četiri kola sasvim sigurno uvijek izmami osmijeh ispod brka izbornika Ante Čačića. Iako kritika na njegov račun i dalje ne nedostaje, dijelom zbog načina na koji je postao izbornik, dijelom zbog vođenja reprezentacije na lanjskom Euru u Francuskoj, Čačić se na to previše ne osvrće. Kvalifikacije je otvorio prilično uvjerljivo, njegova momčad je na vrhu skupine s deset bodova, a uoči nadolazećih izazova ima i dodatnog razloga za zadovoljstvo jer je forma većine reprezentativaca na iznimno visokoj razini. Usudili bismo se čak reći i da je rijetko kad posljednjih godina situacija bila toliko dobra kad su u pitanju glavni aduti nacionalne vrste. Pogledajmo stoga u kakvom su stanu Vatreni uoči gostovanja Ukrajine na Maksimiru sljedeći petak.

Image
ČAČIĆ UOČI OBJAVE POPISA: /

'Koga bih trebao izostaviti da Pašalić uđe u reprezentaciju?!'

Image
ČAČIĆ UOČI OBJAVE POPISA: /

'Koga bih trebao izostaviti da Pašalić uđe u reprezentaciju?!'

Image
ANDRIJAŠEVIĆU, NEMAŠ SE ČEMU NADATI: /

'Ne mislim da najbolji igrač HNL-a mora biti u reprezentaciji'

GOLMANI

Image
Foto: AFP, KENZO TRIBOUILLARD

Danijel Subašić

S Danijelom Subašićem nikakvih problema nema. U Monacu je na standardno visokoj razini, a kiks iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka protiv Manchester Cityja je ispravio u uzvratu kada je sjajnom obranom zaustavio Sergija Agüera i bio jedan od glavnih kotačića u velikoj pobjedi (3-1) svoje momčadi. Šesnaest puta ove sezone je sačuvao mrežu čistom, a plasman u četvrtfinale Lige prvaka i prvo mjesto u francuskom prvenstvu sigurno pozitivno djeluju na njegovo samopouzdanje i izbornik nema nikakvih razloga za brigu. A čak i ako Subašić kojim slučajem ne bi mogao braniti, tu je Lovre Kalinić koji je odlično krenuo u belgijskom Gentu u koji je došao ove zime iz Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OBRANA

Uobičajeni stoperski par Vedran Ćorluka i Domagoj Vida igra standardno u svojim klubovima i to je najbolja vijest za izbornika. Istina je da moskovski Lokomotiv ne briljira, tek je deseti u ruskom prvenstvu, ali obrana s kapetanom Ćorlukom je u 19 kola primila samo 15 golova. Vidin Dinamo kaska za Šahtarom u ukrajinskom prvenstvu, ali naš reprezentativac igra redovito i dobro. Kad su u pitanju ostali stoperi, situacija baš i nije blistava. Dejan Lovren posljednjih je tjedana imao problema s ozljedom koljena i nije igrao za prvu momčad Liverpoola još od siječnja. Tin Jedvaj nije igrao puno ove sezone za Bayer Leverkusen iako u zadnje vrijeme dobiva sve više prilika, dok Matej Mitrović zasad nije u prvom planu u Beşiktaşu.

Image
Foto: AFP, CHARLY TRIBALLEAU

Domagoj Vida i Vedran Ćorluka

Što se tiče bekova, Šime Vrsaljko je nakon početnih poteškoća ugrabio mjesto u prvoj postavi Atletico Madrida i igra sjajno na desnom boku. Mediji ga ne prestaju hvaliti, navijači mu skandiraju i čini se da su i Atletico i Hrvatska dobili dugoročno rješenje za ovu poziciju. S druge strane, lijevi bok je već dugo rak-rana reprezentacije pa tako ni sada vijesti nisu posebno dobre. Čačić slijepo vjeruje Josipu Pivariću koji ne oduševljava u dresu Dinama, Ivan Strinić igra malo u Napoliju, za razliku od Marina Leovca u grčkom PAOK-u, ali njemu izbornik baš i nije sklon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZNI RED

Kapetan Luka Modrić briljira u dresu Real Madrida i ponovno bi trebao biti najjači Čačićev adut. Španjolski mediji se klanjaju hrvatskom maestru, gotovo da nema dana da ne izađe neki hvalospjev na njegov račun. Navijači ga obožavaju, Zinedine Zidane ne može zamisliti momčad bez njega, suparnički treneri i igrači sa strahopoštovanjem pričaju o njemu. Dojam je da s 31 godinom na leđima Luka igra najzreliji nogomet svoje karijere. Ivan Rakitić je bio u drugom planu kod Luisa Enriquea, prolazio je kroz najteže dane otkad je u Barceloni, ali situacija se naglo promijenila i naš je veznjak opet došao na svoje. Ovaj je mjesec zabio golove u pobjedama protiv Sportinga i Celte, igrao je od prve minute u senzacionalnoj Barceloninoj pobjedi protiv PSG-a (6-1), a kao šlag na tortu, klub ga je nagradio novim ugovorom.

Image
Foto: AFP, JOE KLAMAR

Ivan Rakitić

Čačićev miljenik Milan Badelj je uobičajeno dobar i pouzdan u dresu Fiorentine, stalno privlači pažnju većih i bogatijih klubova. Marcelo Brozović se posljednjih tjedana borio s ozljedom, ali prije toga je bio u odličnoj formi. S njim ne bi trebalo biti problema, za reprezentaciju je uvijek igrao sjajno, uostalom s dva nam je gola donio pobjedu protiv Islanda (2-0) u zadnjoj utakmici kvalifikacija. Šteta je što zbog suspenzije neće biti Ivana Perišića na lijevom krilu, na njegovo bi mjesto mogao Mario Mandžukić, a možda i Marko Pjaca koji se sve više nameće u velikom Juventusu. Svojim je pogotkom pokrenuo Staru damu u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Porta i trener Massimiliano Allegri mu očito sve više vjeruje iako ga i dalje ne štedi s kritikama. Mateo Kovačić igra nešto manje u Realu otkad su se vratili svi ozlijeđeni, ali ove je sezone očigledno podigao svoju igru i pokazao Zidaneu da može računati na njega. Marko Rog se konačno nametnuo u Napoliju i igra sve više i bolje, baš kao i Mario Pašalić u Milanu, ali njega Čačić očito i dalje ne vidi u reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAPAD

S napadačima će izbornik definitivno imati slatke brige. Nikola Kalinić je nezaustavljiv u dresu Fiorentine, ove je sezone zabio 18 golova, a u posljednjih je pet utakmica četiri puta bio strijelac. Nameće se kao prva opcija za špicu Vatrenih, posebno ako uzmemo u obzir da bi Mandžukić mogao biti preseljen na lijevo krilo što je pozicija na kojoj u zadnje vrijeme igra i u Juventusu. Iako mu to sigurno nije najdraže mjesto u momčadi, i na njemu se dobro snašao - zabija, asistira i kao i obično, ima ga po cijelom terenu.

Image

Nikola Kalinić

I o Andreju Kramariću bi izbornik trebao dobro razmisliti. Bivši napadač Dinama i Rijeke briljira u dresu Hoffenheima: ove je sezone upisao 11 golova i sedam asistencija, a u posljednja je četiri kola Bundeslige zabio isto toliko pogodaka. Duje Čop je u zadnje vrijeme malo pao u Sportingu iz Gijona, ali u prošlom je kolu bio strijelac u remiju protiv Valencije (1-1). Ivan Santini je sjajan u francuskom Caenu, šesti je strijelac Le Championnata s 12 golova, ali za njega vrijedi isto što i za Pašalića - Čačić ga jednostavno ne 'šmeka'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo