ANALIZA PORTUGALSKOG TRIJUMFA: / Sada je sasvim jasno - Čačić nije nikakvim genijalnim potezom 'zakočio' Ronalda

Image
Foto: AFP

Finale je pokazalo da je Portugal bolji bez Ronalda nego s njim, a prvi put u barem deset godina, CR7 se prilagodio momčadi – a ne momčad njemu.

11.7.2016.
12:35
AFP
VOYO logo

“Cristiano Ronaldo je stroj”, pisao je za Net.hr , izvjestitelj iz Francuske dnevnog lista Maisfutebol, uoči ogleda Portugala i Hrvatske. Objašnjavajući kako je momčad izrazito podređena njemu i kako je kritiziran zbog percepcije da ne igra tako dobro za reprezentaciju kao za svoj klub, zaključio je: "Mnogi ne razumiju da se i strojevi, poput njega, katkad pokvare."

Image
EKSKLUZIVNO: /

Portugalski izvjestitelj s Eura objasnio nam je zašto je optimističan pred susret s Hrvatskom

Image
EKSKLUZIVNO: /

Portugalski izvjestitelj s Eura objasnio nam je zašto je optimističan pred susret s Hrvatskom

Jedna od stvari koja nije mogla proći nezapaženo na ovom Euru bila je promjena Ronaldova pristupa nakon grupne faze natjecanja. Prvi put u barem deset godina, on se prilagodio momčadi – a ne momčad njemu. Nije više baš svaka lopta morala ići na njega kad god je u poziciji da je primi, Portugal je počeo više pokušavati i drugim kanalima, a i sam Ronaldo je počeo odigravati i nešto obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, bio je to dio šire strategije izbornika Fernanda Santosa, koji se nakon potpunog nereda u remiju 3-3 s Mađarskom odlučio na daleko veći oprez i pragmatičnost. Fokusirao se na čvrsti i dobro organizirani obrambeni blok, dok je prema naprijed stvari ostavio improvizaciji i individualnoj kvaliteti. Portugalska igra je postala neatraktivna i izrazito reaktivna, ali je momčad primila samo jedan gol u ukupno 450 minuta koje su uslijedile (čak tri od četiri utakmice na ispadanje otišle su u produžetke).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić nije 'zakočio' Ronalda

Nije Ante Čačić nekakvim genijalnim potezom "zakočio" Ronalda – daleko manji fokus na svoju megazvijezdu bila je svjesna odluka portugalskog izbornika i to je bilo jasno valjda svima koji razumiju nogomet. Svima, osim Čačiću – ako i on sam doista vjeruje u ono što je rekao.

A onda, u finalu, stroj se posve pokvario: Ronaldo se rano ozlijedio i morao je izaći. Njegov izostanak, međutim, nije Portugal učinio slabijim. Svakako ne u onome što igraju – Santos je time odjednom dobio praktično igrača više za defenzivu, što je otupilo francusku napadačku inicijativu. Na kraju, dodatno je modificirao pristup i formaciju uvođenjem Edera, te je igra njegovih postala tečnija i opasnija prema naprijed, što je donijelo šokantnu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je i ovo izrazito siromašno Europsko prvenstvo dobilo svoju veliku priču. Podsjetilo je to možda na finale SP-a 1986., kad su se Nijemci potpuno fokusirali na pokrivanje Diega Maradone, ali je ostatak Argentine procvjetao u takvoj situaciji i izvojevao pobjedu. No, ovo je bilo nešto drugo: teško se uopće sjetiti neke momčadi na elitnoj razini koja je bila toliko ovisna o svom najboljem igraču, da bi onda njegovim potpunim izostankom došla do svoje najveće pobjede.

Pokazalo se, zapravo, da je Portugal bolji bez Ronalda nego s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal s Ronaldom daleko od punog potencijala

Počevši od toga da momčadi Patricka Ewinga, sveučilište Georgetown i New York Knicks, neobjašnjivo igraju bolje bez njega, kad je ozlijeđen ili u opasnosti od isključujuće osobne pogreške, američki sportski kolumnist Bill Simmons razvio je takozvanu "Ewing Theory". Naveo je niz primjera u kojima glavna zvijezda uživa veliku količinu medijske i navijačke pozornosti, a njena momčad počne postizati bolje rezultate tek u njenoj odsutnosti.

Ronaldo je, naravno, osvojio ponešto u svojoj klupskoj karijeri – za razliku od Ewinga. I Portugal je pod njegovim vodstvom imao više nego pristojne rezultate, ali svejedno je dojam – pogotovo posljednjih godina – bio da reprezentacija igra daleko od svog punog potencijala. Koliko god je sjajna prednost imati jednog od najboljih igrača svih vremena u momčadi, toliko to može biti i slabost iste te momčadi ako se cijela podredi njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Drugi znameniti kolumnist, Telegramov Mihovil Topić, često zna reći da je nogomet prije svega "igra uloga". A kad su uloge svih 10 ostalih igrača da budu vodonoše Ronaldu, onda to neminovno potkopava homogenost i etiku kolektiva. Neizravna poruka igračima – a Portugalci su prilično dobri i silno talentirani igrači, većina kojih igra u top klubovima – je "niste dovoljno dobri, dodajte Ronaldu". I sam Ronaldo znao im je katkad u trenucima razočaranja bez imalo uvijanja i izravno uputiti takvu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Santos je taj problem dijelom riješio time što je uspio utjecati na Ronalda da se, nakon grupne faze, žrtvuje tako što će se – barem donekle – podrediti kolektivu. No, i dalje je njegova prisutnost na terenu bila svojevrsni uteg za suigrače: kad biste gledali njihovu utakmicu dojam je uvijek bio da je svaki igrač Portugala u svakom trenutku svjestan gdje se Ronaldo nalazi i da prema tome treba odlučiti kako će se kretati i kome će dodati loptu.

'Vodonoše' pune samopouzdanja

Objašnjavajući svoju taktičku teoriju, Arrigo Sacchi govorio je da njegovi igrači na terenu imaju četiri referentne točke: loptu, prostor, suparnika i suigrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki pokret mora se događati uzevši u obzir te referentne točke", rekao je.

"Svaki igrač mora odlučiti koja od njih je u tom trenutku najvažnija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalcima je najvažnija referentna točka bio – Cristiano Ronaldo. I to se vidjelo. Iako im je njegova golema kvaliteta uvijek mogla ni iz čega donijeti pobjedu, isto tako im je i otežavala izgradnju igre prema naprijed. No, Ronaldo je bio referentna točka i za suparnike – a izostanak prave reakcije francuskog izbornika Didiera Deschampsa na situaciju nastalu njegovim izlaskom zapravo je odlučila finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal, obrambeno stabilniji nego dotad, uspio je zadržati francuske prijetnje daleko od svojih vrata; kako je utakmica odmicala, 'vodonoše' su stjecale samopouzdanje te zaigrale onako kako i inače znaju prema naprijed. Tako je teorija koju je uveo Simmons dobila još jednu potvrdu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo