POTVRDILA FIFA / Nogomet se vraća kući, ali ne u Englesku! U ovom hrvatskom mjestu igrao se prije 2000 godina

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Ovoj činjenici svjedoči i stela, odnosno nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu

11.7.2018.
10:53
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

"It's coming home" odnosno "vraća se kući" trenutno je jedna od najpopularnijih fraza koja aludira na naslov prvaka svijeta koji bi se mogao vratiti u zemlju u kojoj je nogomet nastao - Englesku. No izgleda da Englezi ne znaju da je kolijevka nogometa u triljskom naselju Gardun, sjedištu 7. rimske legije Tiluriju gdje se nogomet igrao prije 2000 godina.

Ovoj činjenici svjedoči i stela, odnosno nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu, pronađen polovinom 19. stoljeća u Gadunu i ugrađen na pročelje kuće Perković na broju 10 u Vrličkoj ulici u Sinju. Stela prikazuje Gaja Laberija kako u ruci drži nogometnu loptu.  Središnji dio stele sastoji se od ornamentima uokvirenog okruglog medaljona s vrlo izraženim portretnim karakteristikama pokojnika koji u desnoj ruci drži kuglu na kojoj je iscrtano 26 šesterokuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stelu je otkrio sinjski nogometni entuzijast i arheolog amater Bepo Britvić koji je gotovo čitav svoj život posvetio dokazivanju ove tvrdnje. 

1969. stigla i službena potvrda FIFA-e

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je podatak kasnije potvrdila i FIFA i to na naslovnici biltena svjetske nogometne organizacije iz 1969. godine, koji je tada izlazio na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku. Izgleda da Englezi to nisu pročitali. 

Osim arheološkog spomenika prerano preminulom rimskom dječaku, izvjesno sinu pripadnika 7. legije, o Cetinskoj krajini kao kolijevci u međuvremenu modernizirane najpopularnije igre na svijetu svjedoči i usmena predaja koja se nije ugasila više od dva milenija. Po toj predaji pranogomet su izumili starosjedioci Delmati, koji su loptu najprije napravili od mjehura ubijenog junca, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjehur su ustima napuhali zrakom, a kada se tako napuhani mjehur probio, napunili su ga goveđom ili ovčjom dlakom. Sve poslije toga bio je razvoj tehnologije. Usmena predaja dalje kazuje da su rimski vojnici, pripadnici 7. legije u Tiluriju, današnjem Gardunu, bili toliko očarani igrom Delmata da su ostavljali oružje i hvatali se baluna. Protiv toga nisu ništa imali ni najviši zapovjednici vojnika jer su ocijenili da će njihovi vojnici igrajući nogomet biti u dobroj fizičkoj kondiciji, bez koje nema vještog ratnika.

Englezi se prave Englezima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet se tako iz Trilja proširio čitavim Rimskim Carstvom, a vojnici su ga prenijeli domorocima tijekom osvajačkog pohoda na britanski otok. Tada je nogomet došao u Englesku gdje je igra usavršena.

Nogomet se tako večeras vraća kući - u oba scenarija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo