S istoka do finala SP-a / Nitko kao Dalić: Na jednoj strani Monaco, Juventus i Marseille, na drugoj Al Faisaly, Dinamo Tirana i Al Ain

Image
Foto: AP Images

Kontrast ne može biti veći: Zlatko Dalić radio je u Albaniji, Saudijskoj Arabiji i Emiratima, a Didier Deschamps u velikim europskim klubovima

15.7.2018.
13:55
AP Images
VOYO logo

Hrvatska - Albanija - Saudijska Arabija - Ujedinjeni Arapski Emirati, izgledao je trenerski put Zlatka Dalića prije nego što je, u kriznoj situaciji, preuzeo hrvatsku reprezentaciju dva dana uoči utakmice s Ukrajinom, jedne od ključnih za plasman na ovo svjetsko prvenstvo.

Ne postoji trener skromije biografije od Dalića koji je ušao u finale Svjetskog prvenstva, primijetio je netko. Nadodat ćemo: Nitko nikad s Istoka nije došao do finala. Dalić je, dakle, prvi istočnjački trener u finalu Svjetskog prvenstva, jer je ondje radio ukupno šest, a u Hrvatskoj pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj strani, francuski izbornik DidierDeschamps vodio je znatno renomiranije klubove, iz prvog europskog ranga: Monaco, Juventus i Marseille. Od 2012. izbornik je Tricolora.

I igračke karijere Dalića i Deschampsa potpuno su različite - ali su zato igrali na istoj poziciji, kao zadnji vezni. Omaleni Francuz igrao je u Nantesu, Marseilleu, Bordeauxu, Chelseaju, Juventusu i Valenciji, dok je Dalić igrao u klubovima s ovih prostora, od Hajduka preko Veleža do Budućnosti iz Podgorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deschamps je bio kapetan Francuske koja je 1998. osvojila naslov. Može, dakle, postati treći u povijesti s osvojenim Mundijalom i kao igrač i kao trener. Prethodna dvojica su Zagallo i Beckenbauer. Današnji francuski izbornik za reprezentaciju je nastupio čak 103 puta, postigavši četiri pogotka.

U ponedjeljak u 13 sati budite uz RTL kada ćemo UŽIVO prenositi spektakularni doček hrvatskih šampiona u Zagrebu. Cijela Hrvatska bit će na Trgu bana Jelačića, a naši reporteri pratit će svaki trenutak dočeka, od vožnje reprezentativaca u otvorenim autobusima kroz glavni grad do dolaska na Trg gdje ih dočekati tisuće navijača uz pjesme Zaprešić Boysa i Mladena Grdovića. Emisiju će voditi Ana Brdarić Boljat i Ivan Vrdoljak koji će s RTL-ovim sportskim urednicima Markom Vargekom i Filipom Brkićem razgovarati o povijesnom uspjehu hrvatskog nogometa. Emisiju uređuju Borna Keserović i Antonio Vuksanović. Gosti emisije će biti Nikola Jurčević, Marko Naletilić i Ankica Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo