NITI MESSI IH NE BI SPASIO: / Barça je bila luzerska momčad!

Image
Foto: AFP

Kada je Athletic ovog tjedna u španjolskom Superkupu nadigrao Barcelonu, bio je to šok za sve ljubitelje nogometa.

23.8.2015.
9:00
AFP
VOYO logo

Danas to zvuči nevjerojatno, ali tijekom četvrt stoljeća Barcelona je osvojila samo jedan naslov prvaka. Od 1960. kada ih je trener Helenio Herrera odveo do naslova, pa sve do 1985. i velškog stručnjaka Terryja Venablesa, uspjeli smo osvojiti naslov 1973. godine. Sve ostalo su bile sušne sezone.

Prvenstva su uredno završavali u Madridu. Real je dominirao, a ukoliko 'kraljevski klub' slučajno nije bio prvak, titule se dokopao Atletico, ali i baskijski dvojac - Real Sociedad i Athletic Bilbao. Barcelona je bila, posebno početkom 80-ih godina - luzerski klub. Ono što su oni izgubili, to se rijetko može ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oteli najboljeg napadača

Proljeće samo što nije stiglo 1981. godine, a Barcelona se konačno opet bori za naslov. Pravila nisu bila kao danas, nije bila moguće poslati na teren momčad s hrpetinom stranih zvijezda. Svejedno, glavnu ulogu i tada su imali stranci - Nijemac Schuster i Danac Simonsen, te domaći napadač Quini. Posljednjeg dana veljače Barcelona je pregazila Hercules s 6:0 i sve je izgledalo idilično. Quini je zabio dva gola, najbolji je strijelac lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan kasnije, Quinija su otela dva naoružana muškarca. Spašen je 25 dana kasnije, akcijom španjolske i švicarske policije. Vjeruje se kako je zadobio i 'stockholmski sindrom', jer nikad nije tužio svoje otmičare, a nije niti podigao naknadu za pretpljeni strah u iznosu pet milijuna pezeta. No, Barcelonina sezona je propala. Bez Quinija su u četiri utakmice uzeli samo bod (od mogućih osam) i na kraju su zaostali četiri boda za novim prvakom - Real Sociedadom.

Electricosi izgubili - 'nemoguće'

No, i taj nevjerojatan peh je ništa prema onom što se događalo sezonu kasnije. Opet ista priča, Simonsen gazio po desnom krilu, Quini jurio prema novoj nagradi za najboljeg strijelca lige, a sve je konce držao Bernd Schuster u veznom redu. Nije smetalo niti što je majstor iz Zapadne Njemačke zaradio glupo isključenje u Gijonu, niti što se potukao sa suigračem na treningu. Ništa nije moglo zaustaviti 'Barcelona Electricos', kako su mediji zvali tu momčad. Niti Andoni Goicoechea, legendarni bek Athletica koji je brutalnim startom pokidao ligamente Schusteru i Barça je ostala bez svog motora do kraja sezone. Svejedno su nezaustavljivo jurili prema naslovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nanizali su deset utakmica bez poraza i pet kola prije kraja prvenstva trofej je konačno bio na putu u Kataloniju. Imali su ogromnih pet bodova prednosti ispred Sociedada. I bolji međusobni omjer, što je značilo da u slučaju identičnog broja bodova - Barça je prvak. Posjetimo još jednom, tada je pobjeda donosila dva boda. Bilo je praktički sve gotovo, ali dogodio se raspad sistema epskih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su upropastili, u zadnjih pet kola su ostali bez pobjede, samo su dva boda osvojili, a Sociedad čak devet i Katalonci su ispali nevjerojatni luzeri. Smijala im se cijela Španjolska.

Danas se oni smiju ostalima i jure po pet trofeja ove sezone. No, kada će opet dizati neki novi pehar, sjetite se da je prije kojeg desetljeća taj klub bio definicija gubitnika. Možda i opet jednom bude, ali tek vjerojatno kada se Messi ostavi nogometa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo