narodni klub / Nema prodaje Hajduka u idućih godinu dana!

Image
Foto: RTL

Hajduk ostaje narodni klub - poručili su to vijećnici Splita na sjednici posvećenoj mogućoj prodaji Hajduka. Također, nakon čak sedam sati rasprave, odlučeno je kako će grad pokriti dio starih dugova novim kreditom teškim 23 milijuna kuna.

9.10.2013.
18:58
RTL
VOYO logo

Splitsko gradsko vijeće danas poslije podne na tematskoj sjednici posvećenoj financijskoj situaciji u Hajduku jednoglasno je usvojilo zaključak po kojem u iduću godinu dana nema prodaje tog kluba, a u listopadu 2014. održat će se nova tematska sjednica na kojoj će se razmotriti razvoj situacije.

Vlasnički i upravljački odnosi u Hajduku ostaju na sadašnjoj razini uz daljnju potporu projektu Naš Hajduk, uz obvezu da Uprava kluba svaka tri mjeseca podnosi izvješće Gradskom vijeću sve do listopada 2014. kada će biti ponovno zakazana tematska sjednica posvećena Hajduku, zaključak je za koji je glasovalo svih 25 nazočnih vijećnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Ivo Baldasar i predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković su novinarima izjavili kako takav zaključak znači da u idućih godinu dana nema prodaje Hajduka.

"Sada imamo godinu dana vremana pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati", rekao je Baldasar. Na upit je li to znači da je promijenio mišljenje pošto je u posljednje vrijeme izjavljivao kako Hajduk treba prodati, Baldasar je odgovorio: "Ja sam obavio svoj dio posla, prikupio sam konkretne ponude za kupnju Hajduka i u slučaju da dođe do još teže situacije onda bi se moglo ići na prodaju Hajduka, ali o tome će odlučivati Gradsko vijeće. Nitko nije zadovoljan što je knjigovodstveni dug Hajduka 127 milijuna kuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradsko je vijeće dalo je suglasnost da se 20. i 31. listopada aktiviraju jamstva grada Splita za kredit Hajduka pošto klub nije u mogućnosti vratiti 30 milijuna kuna kredita Hypo banci i Privrednoj banci Zagreb, te je ovlastilo gradonačelnika da s tim bankama potpiše ugovore i drugu dokumentaciju kojima će Grad Split preuzeti obvezu vraćanja duga Hajduka.

"Što se tiče aktiviranja jamstva za kredit, to znači da će Hajduk u naredne tri godine od svakog transfera igrača i cijelog novca koji ide preko računa kluba morati usmjeravati 30 posto sredstava na račun Grada dok se kredit ne izmiri. Ako u roku od tri godine Hajduk to ne vrati Gradu, onda Grad ima pravo po ovršnoj ispravi naplatiti izravno dug od Hajduka”, pojasnio je Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je usvojen i zaključak kojim se pozivaju nadležna državna tijela da ispitaju odgovornosti bivših uprava Hajduka za sadašnje stanje u tom klubu, a zaključeno je i da će se izvršiti nužna korekcija ugovora između Grada i Hajduka o korištenju stadiona Poljud.

Na prijedlog gradonačelnika Ive Baldasara, Nadzorni odbor Hajduka imenovat će predsjednika Skupštine športskog dioničarskog društva Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije glasovanja o zaključcima i u izjavama novinarima po završetku sjednice Gradskog vijeća, predsjednik kluba vijećnika koalicije s HDZ-om na čelu Petar Škorić oštro je kritizirao gradonačelnika Ivu Baldasara zamjerivši mu da iz temelja mijenja mišljenje i da "ima naknadnu pamet".

"Baldasar je u posljednja tri mjeseca obmanjivao javnost tražeći potencijalne kupce Hajduka, a danas kada je vidio ozračje na Gradskom vijeću koje se ne slaže s takvim zamislima on mijenja mišljenje. Baldasar je prije godinu dana kao vijećnik SDP skupa s ostalim vijećnicima te partije bio protiv odluke da Grad dade jamstvo Hajduku za 30 milijuna kuna, a danas je svojim istupima podržao to jamstvo", rekao je Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je nakon završetka sjednice, na kojoj je prihvaćena informacija o aktiviranju jamstva za prošlogodišnji kredit Hajduka od 30 miljuna kuna, izjavio kako se prošle godine prvobitno mislilo da će Hajduk moći vratiti taj kredit.

"Nismo u tomu spjeli jer se nismo još naplatili od prodaje Anasa Sharbinija, a osim toga ovog ljeta nisu se dogodili neki planirani trasnferi igrača od kojih bismo također utržili novce koje bi namijenili za vraćanje kredita", pojasnio je Brbić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo