Nova drama na suđenju: 'Znao je tko je iza vrata!'

U srijedu je na sudu u Pretoriji nastavljeno saslušanje Oscara Pistoriusa (26), hendikepiranog atletičara i šesterostrukog paraolimpijskog pobjednika, zbog ubojstva njegove djevojke Reeve Steenkamp

20.2.2013.
12:37
VOYO logo

Sudac je u utorak prekinuo saslušanje nakon čitanja detaljnog opisa tragičnog događaja, koji se dogodio 14. veljače, iz viđenja južnoafričkog atletičara, koji je pak umjesto njega pročitao njegov odvjetnik. Saslušanje je nastavljeno u srijedu, no i dalje nema pozitivnih vijesti za dojučerašnjeg heroja Južnoafričke Republike.

Podsjetimo, svrha saslušanja jest pokušaj obrane da omogući Pistoriusu da se brani sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je prije samog početka suđenja dobio detaljan nacrt Pistoriusova doma, koji je kasnije bio prikazan cijeloj sudnici, u svrhu rekonstrukcije cijelog događaja. Jedan od svjedoka izjavio je da je čuo svađu, nakon toga ženski glas kako vrišti, a potom i hice iz pištolja kojim je Steenkamp ubijena.

Na stolac za svjedoke sjeo je i policijski istražitelj Hilton Botha, koji je otkrio nekoliko rezultata dosadašnje istrage i svoje viđenje događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijelo Reeve Steenkamp bilo je odjeveno i pokriveno ručnicima kada smo stigli na mjesto događaja... U stanu je pronađeno neregistrirano streljivo za 38-milimetarski pištolj... Nijedan telefon u stanu nakon pucnjave nije korišten da bi se pozvala policija... Pronađene su dvije kutije testosterona i igle u kući Oscara Pistoriusa (obrana je odmah uzvratila da su to biljni lijekovi, a ne nedozvoljena sredstva)... Vjerujem da je znao tko je iza vrata", otkrio je istražitelj Botha.

Pistoriusovi odvjetnici pokušali su obraniti svog klijenta tvrdeći da je bez proteza na nogama došao do kupaonice, te iz osjećaja straha i bespomoćnosti (jer nema proteze) ispalio hice u zatvorena vrata. Istražitelj Botha je pak posvjedočio da su rezultati istrage pokazali da su meci imali kut prema dolje, odnosno da je osoba koja je pucala stajala na nogama. Osim toga, istražitelj je ustvrdio da iz kupaonice nema drugog izlaza van osim kroz vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam svađu, zatim ženski vrisak te naposljetku pucnjeve", rekao je jedan od svjedoka tužitelju.

Kasnijim unakrsnim ispitivanjem obrana je iz svjedoka izvukla da je isti bio udaljen preko 600 metara od Pistoriusove kuće, što je izazvalo negodovanje kod obitelji južnoafričkog atletičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pistorius je cijelo vrijeme nepomično gledao u pod, a kako su se strasti u sudnici razbuktale, on se počeo tresti i plakati.

Nakon što je sudac smirio situaciju, tužiteljstvo je iznijelo dokaz s obdukcije da je mjehur usmrćene Reeve Steenkamp bio prazan, tvrdeći da je to bio razlog zbog kojeg se našla u kupaonici, te da je Pistorius to znao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga uslijedila je stanka, a saslušanje će kasnije biti i nastavljeno. Još uvijek nije poznato hoće li sud danas donijeti odluku o puštanju Pistoriusa uz jamčevinu da se brani sa slobode ili će ostati u zatvoru za vrijeme trajanja cijelog procesa.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo