SVI SU SE MOLILI ZA NJEGA: / Točno prije 4 godine White Heart Lane svjedočio je borbi za život mladog nogometaša

Image
Foto: AFP, OLLY GREENWOOD

Na današnji dan 2012. godine sportski svijet svjedočio je zastrašujućem trenutku.

17.3.2016.
17:25
AFP, OLLY GREENWOOD
VOYO logo

Tadašnji nogometaš Boltona, sada nogometaš u mirovini, kolabirao je na travnjaku u 43. minuti ovog dvoboja zbog srčanog zastoja. Muamba se bez ikakvog kontakta srušio i njegovo je stanje izgledalo vrlo ozbiljno. Odmah su na igralište ušle liječničke službe obje momčadi i zajedničkim snagama počele oživljavati nesretnog nogometaša. Na stadionu je u tom trenutku zavladao muk. Susret je prekinut i svi su samo bili orijentirani na nogometaša čije je tijelo izgledalo bespomoćno na travnjaku. Beživotno.

Image
Foto: afp, OLLY GREENWOOD
Image
Foto: afp, OLLY GREENWOOD

Navijači obje momčadi molili se za njega

Stavili su mu masku s kisikom, a izrazi lica nogometaša na terenu davale su do znanja kako se na terenu odvija prava borba za život. U tom trenutku, navijači su počeli skandirati njegovo ime. Počeli se moliti za njega. Sve je izgledalo zastrašujuće, nogomet više nije bio u prvom planu, nego borba za život Muambe. Nakon nekoliko minuta, sudac Howard Webb odveo je nogometaše obje momčadi u svlačionice. Ubrzo je stigla informacija da utakmica neće biti nastavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve minute nakon što se srušio na travnjak bile su ključne za njegov život, za spas njegovog života. Samo za informaciju, svaka izgubljena minuta u pokušaju njegove reanimacije znači da su mu šanse za preživljavanjem smanjenje za deset posto.

Velika sreća u ovoj velikoj nesreći

Srčani zastoj koji je pogodio Muambu drugačiji je od primjerice srčanog udara i stanje je ozbiljnije. Na svu sreću, pravovremenom reakcijom liječničke službe i kasnije doktora u bolnici život mu je spašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, OLLY GREENWOOD
Image
Foto: AFP, OLLY GREENWOOD

Muamba je imao veliku sreću u svoj toj nesreći za njega. Odmah je dobio kisik i promptno se postupilo oživljavanju. Tako da su njegove šanse za preživljavanjem rasle. U ovakvim situacijama, oživljavanje je glavna stvar, iako kisik isto tako pomaže da mozak ne ostane bez njega, jer u protivnom vrlo brzo dolazi do oštećenja mozga.

Primio ukupno petnaest defibrilacija

Mumba je ukupno dobio petnaest defibrilacija, dva na travnjaku, jedan u tunelu i dvanaest u ambulanti. Oživljavanje je bitno za prvu ruku, najbitnije, ali da bi srce počelo normalno pumpati treba bar 300 džula elektičnog šoka. Ukupno je u tih 78 minute borbe za njegov život, Muamba primio 4, 500 džula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi spšomenuti kako je Muamba rođen u Demokratskoj Republici Kongo (tadašnjem Zairu). Arsenalovoj akademiji pridružio se 2002. godine, a za seniorsku momčad Arsenala debitirao je u listopadu 2005. godine. U ljeto 2006. godine otišao je na posudbu u Birmingham, u kojem se ubrzo ustalio u prvoj momčadi. U svibnju 2007. godine, potpisao je trajni ugovor s tim klubom, a u ljeto 2008. godine prešao je u Bolton. Igrao je za mlade engleske reprezentacije, od U-16 do U-21. Danas je Fabrice Muamba sportski novinar. Muamba je završio novinarstvo na sveučilištu Staffordshire i u prosincu 2013. godine počeo raditi na BBC-u. Uz to, radi u Liverpoolu kao pomoćni trener, odnosno, uči se trenerskom zanatu pomažući starijim i iskusnijim trenerima u klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo