Ima li kraja ovome? / Revolucija koja vam se neće svidjeti: SP gubi draž! FIFA-i veća zarada, a igračima još utakmica

Image
Foto: shutterstock

No, to nije u mislima FIFA-e već zarada koja bi se povećala zbog televizijskih prava i većim brojem prijenosa samih utakmica

8.12.2022.
11:54
shutterstock
VOYO logo

Nakon Svjetskog prvenstva u Kataru čeka nas znatno drugačiji Mundijal koji će se 2026. godine održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi. Svi smo navikli na format natjecanja na kojem su se do sad nalazile 32. reprezentacije, a dojam je kako je ta brojka idealna. No, FIFA, ne misli tako te ćemo po svemu sudeći na idućem SP-u gledati 48 zemalja.

Image
HRVATSKA NAJGORE PROŠLA /

HNS saznao kaznu zbog ponašanja navijača protiv Kanade: Kažnjene još dvije reprezentacije

Image
HRVATSKA NAJGORE PROŠLA /

HNS saznao kaznu zbog ponašanja navijača protiv Kanade: Kažnjene još dvije reprezentacije

Kako piše The Times, FIFA razmatra kako bi reprezentacije trebale biti raspoređene, iako se na početku namjeravalo da će biti tri reprezentacije po grupi te da će sve smjestiti u 16 skupina, moglo bi doći do promjene plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači nisu roboti...

Kako navode, Mundijal će trajati najmanje pet tjedana umjesto četiri kako je to bilo do sad, a to bi moglo znatno naljutiti klubove i lige budući da će se igrati 104 umjesto 64 utakmica. To bi značilo još više utakmica kroz sezonu, a igrači su i ovako već pretrpani utakmicama.

FIFA je na dobitku

No, to nije u mislima FIFA-e već zarada koja bi se povećala zbog televizijskih prava i većim brojem prijenosa samih utakmica. FIFA planira format s 12 skupina u kojoj bi se našle četiri reprezentacije, a u drugi krug bi prošle dvije najbolje plasirane iz svake grupe, kao i osam najboljih trećeplasiranih momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je veća zabrinutost oko skupina s tri momčadi jer takav format podrazumijeva da jedna momčad neće igrati zadnji dan, a to povećava rizik da preostale dvije namjeste rezultat koji im odgovora", smatra The Times.

Trenutni sustav natjecanja je idealan

"Svi se slažu da Svjetsko prvenstvo s 48 momčadi čini natjecanje lošijim - kvaliteta je niža i sustav je neuredan. No jesu li pozitivne strane iznad negativnih? Upravo smo imali najbolju zadnju rundu grupne faze na svjetskim prvenstvima, barem što se ja sjećam, tako da je jasno zašto se podržava ideja prema kojoj bi ostale skupine od četiri reprezentacije", dodaje Phillips za spomenuti izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo