DOŠLO JE DO PROMJENA / Ovo su nova pravila na SP-u: Jedno je odvelo Vatrene do finala, a drugo ide u korist velesilama

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dosta stvari su različite od Mundijala koji se održao u Rusije prije četiri i pol godine pa smo odlučili napraviti ovu listu i otkriti vam koje su se stvari promijenile

27.11.2022.
13:28
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

U tijeku je Svjetsko prvenstvo u Kataru, a od tada smo vidjeli dosta zanimljivih promjena u pravila nogometne igre. Dosta stvari su različite od Mundijala koji se održao u Rusije prije četiri i pol godine pa smo odlučili napraviti ovu listu i otkriti vam koje su se stvari promijenile.

Image
BRAVO VATRENI /

Hrvatska svladala Kanadu i poslala je kući: Dalićev orkestar pokazao raskoš u napadu

Image
BRAVO VATRENI /

Hrvatska svladala Kanadu i poslala je kući: Dalićev orkestar pokazao raskoš u napadu

Sudačka nadoknada

Za početak se možemo osvrnuti na sudačku nadoknadu, nju nećemo smatrati kao neko novo pravilo već kao nešto što su suci odlučili isprobati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško ćete gledati utakmicu s manje od pet minuta nadoknade pri ulasku u 90. minutu, a rečeno je kako suci mjere svaku sekundu kada dođe do neke stanke i da sve na kraju nadoknade.

Izmjene

Ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo s pet zamjena, no one moraju biti obavljene tijekom maksimalno tri prekida. To znači da ako izbornici mijenjaju dva puta po jednog igrača, onda su iskoristili dvije stanke te im ostala još jedna gdje imaju tri igrača na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne uvedu sva tri onda više nemaju pravo na promjene. Treba napomenuti kako se te tri stanke ne broje ako se zamjena dogodi prije sučevog zvižduka na početku drugog poluvremena.

Širi roster

Kada pričamo o rosteru, na popisu se trenutno nalazi 26 umjesto 23 igrača kako je to bilo uobičajeno do sada. To bi dosta moglo pogoditi one reprezentacije koje imaju manju širinu, odnosno roster igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil je primjer momčadi kojoj će pet izmjena i tri igrača više itekako značiti jer je njihova klupa nevjerojatno moćna, a samim time tijekom zamjena u drugom djelu njihova kvaliteta na travnjaku neće padati.

Kazneni udarci

Čarobna bajka za Vatrene u Rusiji 2018. godine bila je praćena dramom i raspucavanjima s bijele točke, a upravo je jedno pravilo tada pomoglo Hrvatskoj da prolazi nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Danijel Subašić je često znao izaći s linije svojih vrata, a to pravilo je nastalo odmah po završetku tog Mundijala te će vratari u trenutku izvođenja kaznenih udaraca morati ostati na liniji s barem jednom nogom. To pravilo je već duže u nogometu, no prvi put na SP-u nakon Rusije.

Zaleđe

Posljednjih godina VAR je u velikom fokusu javnosti, u Europi je svakako bolja situacija nego kod nas u Hrvatskoj. Na ovom Mundijalu uvedena je poluautomatsko određivanje zaleđa kojeg određuju roboti, a smatra se nadogradnjom dosadašnjeg VAR-a i da može smanjiti stanku u trenutku provjere sa 70 na 20 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinje

Posljednja promjena je vrlo pozitivna, a ona kaže kako ćemo na ovom SP-u vidjeti i ženske sutkinje koje su se našle među 36 odabranih djelitelja pravde i pišu povijest (Yamashita Yoshimi, Salima Mukansanga i Stephanie Frappart).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo