17 DANA IZA REŠETKI / Kako je Ćiro završio u zatvoru: 'Bilo me strah što će Tuđman reći'

Image

Proveo je Ćiro 17 dana u francuskom zatvoru, a kasnije je dobio i pismenu ispriku od tamošnjih vlasti. 'Lako je otići u zatvor kad znaš da si nevin', kasnije je ispričao Ćiro Andriji Jarku, a zašto je trener svih trenera završio iza rešetki pročitajte u nastavku

8.2.2023.
19:29
VOYO logo

Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u srijedu ujutro u Zagrebu u 88. godini nakon duge i teške bolesti. Vodio je Ćiro u karijeri pet reprezentacija i više od dvadeset klubova diljem svijeta. Između ostalog s krajem 80-ih i početkom 90-ih Blažević je sjedio na klupi Nantesa, a upravo je to dio njegove karijere koji mu je donio najviše životnih problema.

Jean Pierre Barnes, generalni direktor Marseillea iz tog vremena, tvrdio je pred sudom da je 1989. godine Ćiro Blažević primio 420 tisuća franaka kako bi dvoboj Ćirinog Nantesa i Marseillea završio bez golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest godina kasnije Ćiro je završio u francuskom zatvoru na 17 dana. Platio je jamčevinu i samo tjedan dana prije utakmice Vatrenih i Slovenije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, pušten je na slobodu.

Image
JEDAN JEDINI /

Ćiro - velikan koji je narodu dao sve i kojem je narod oprostio čak i politiku

Image
JEDAN JEDINI /

Ćiro - velikan koji je narodu dao sve i kojem je narod oprostio čak i politiku

'Lako je otići u zatvor kad znaš da si nevin. Dobio sam i pismenu i ispriku. Bilo me strah što će reći Tuđman, što znače igre na dvoru. Sjedio sam iza njega na Maksimiru, komentirali smo utakmicu. Vratio sam se iz zatvora i pokojni Hotko mi kaže "Odite na utakmicu", bojim se. Svi okreću leđa, i oni koji ga čuvaju, doktori i svi. Bili smo k'o braća. Stanem gore u ćošak, dršćem, igra se protiv Vinkovaca, da Croatia zabije više taj gol, o tome ovisi njegovo raspoloženje. U poluvremenu me ugleda u ćošku: "Znao sam da ništa nište krivi", a ja preko stolica...', prisjetio se u intervjuu s Andrijom Jarkom, trener svih trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratio se Ćiro par godina kasnije u Francusku i to sa stilom. Vatreni i njihov šef okitili su se brončanim odličjem.

Jean Pierre Barnes je u naknadnom svjedočenju opovrgnuo tvrdnju da je Ćiri Blaževiću dao mito te je tvrdio kako je pogrešno protumačena njegova izjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Inače, za Marseille tog vremena su vezane brojne kontroverze. Naime, na njegovom čelu je tada bio kontroverzni poduzetnik Bernard Tapie. Čovjek koji je specijalizirao preuzimanje tvrtki koje su pred bankrotom, a usprkos činjenici da je bio vrlo uspješan i da je odveo Marseille do naslova prvaka Francuske, a potom i do europskog vrha.

Dokazana mu je krivnja za namještanje utakmice dvoboja Valenciennesa i Marseillea te je u seriji sudskih postupaka za utaju poreza, korupciju i zlouporabu korporativne imovine dobio i petomjesečnu zatvorsku kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo