BEOGRADSKO PODZEMLJE VLADA NOGOMETNIM TRIBINAMA: / Što su Hrvati uopće radili u Beogradu i zašto su ih Grobari angažirali?

Image
Foto: AFP

Srpska navijačka scena uvelike je povezana s beogradskim podzemljem, kriminalom, članovi kriminalnih skupina u glavnom gradu Srbije svoje interes vide u navijačkim grupama i njihovu angažmanu.

15.12.2017.
12:55
AFP
VOYO logo

Tučnjava između frakcija Grobara još je uvijek glavna tema pisanja srpskih i hrvatskih medija. Tim više što su u međusobnom i bespoštednom sukobu frakcija, za prevlast na južnoj tribini stadiona Partizana, sudjelovali i hrvatski državljani.

[VIDEO] NOVE SNIMKE BRUTALNE TUČNJAVE NA STADIONU PARTIZANA: Kod uhićenog i isprebijanog Splićanina pronađeni i narkotici

Da, situacija je to koja je do jučer bila nezamisliva kad su u pitanju Hrvati i Srbi. Ili nije, ako se uzme u obzir da su unajmljeni Splićani povezani s kriminalom i da nemaju apsolutno nikakve veze s navijačkim svijetom. To su navijački apsolutno nepoznate osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska navijačka scena uvelike povezana s beogradskim podzemljem

Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, izazivači tzv. "Zabranjeni" u sastavu Vandali, Young Boys i manji dio južnog fronta sa zapada, pojačani šestoricom Splićana Antom Firićem, Damirom Tovarovićem, Ivanom Miškovićem, Hrvojem Bakovićem, Stjepanom Mihovilovićem i Jakovom Podrugom, odlučili su uzeti prevlast na tribini od Alcatraza, frakcije koja je također povezana s kriminalom, a čiji su istaknuti članovi u prošlosti bili bliski upravi i dobivali novac, usluge, vozili skupocjene automobile koje su, pak, dobili od šefova ovog beogradskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OTKRIVENO KOLIKO SU SPLITSKI PLAĆENICI DOBILI NOVCA ZA IZAZIVANJE KAOSA U BEOGRADU: Evo tko ih je unajmio za tučnjavu

Odlučili su to napraviti na 156. derbiju Partizana i Crvene zvezde. Iako, možda bi za njih bolje bilo da su izabrali neku manju utakmicu jer bi tako imali veću šansu za ostvarivanje cilja. Ovako su na kraju završili pregaženi, osramoćeni...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kako je srpska navijačka scena uvelike povezana s beogradskim podzemljem, kriminalom, članovi kriminalnih skupina u glavnom gradu Srbije svoje interes vide upravo u navijačkim grupama i u njihovu angažmanu.

POZNATA IMENA ŠESTORICE SPLIĆANA KOJI SU SUDJELOVALI U TUČNJAVI: Oglasila se i supruga jednog od izgrednika

Ono što je na hrvatskoj navijačkoj sceni nezamislivo, a što je u Srbiji posve normalno, su prijelazi iz rivalskih navijačkih grupa Delija i Grobara za - novac. U prošlosti su se znali događati "navijački transferi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako netko tko je bio jedan od istaknutijih članova Delija, zbog interesa i novca, prijeđe među Grobare i postane im važan član. Primjerice, ubijeni Aleksandar Stanković, poznatiji pod nadimkom Sale Mutavi, jedno je vrijeme tako bio istaknuti član Delija, a pokopan je kao vođa Grobara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAKON HULIGANA NA DERBIJU PARTIZANA I ZVEZDE: Brutalno su ih isprebijali, spalili bakljama, ali zašto su ih još i svukli do gole kože?

Bivšem Deliji poklonili se svi Grobari

Cijeli Partizanov svijet došao mu se pokloniti, kao i neki od suparničkih navijača... Uz to, on je bio jedan od onih koji su preuzeli vodstvo grupe na južnoj tribini u razdoblju njene najveće krize, oformio je ekipu pod nazivom Janičari.

Radi se o otpadnicima Delija, ljudima koji su izbačeni iz navijačke grupe, pa su odlučili postati prva ekipa na Partizanovom jugu... Paradoksalno, ali istinito...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GROBARI SE OGLASILI NAKON MAKLJAŽE U BEOGRADU: ‘Napali su nas hrvatski plaćenici i domaći izdajnici’

Isto tako, navijači u Srbiji inflitrirani su u klubove. Uprave slušaju navijače, članovi vodstva grupa sjede u Skupštinama, sudjeluju u donošenju odluka, utječu na iste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako netko slučajno odluči ne postupiti kako oni kažu, nerijetko se odlučuju na prijetnje, fizičke napade... Neki od istaknutijih navijača u Srbiji sinovi su pripadnika i šefova srbijanskih tajnih službi, policije, pa imaju zaleđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijačke grupe u Srbiji sprega su kriminala i ulice, produžena ruka kriminalnim aktivnostima, čiji se članovi nerijetko regrutiraju za svakakve poslove.

Kako su na srpskoj (ne)navijačkoj sceni navijački kodeksi prisutni u manjoj mjeri nego negdje drugdje u Europi, u zemljama gdje je navijačka situacija zdravija po tom pitanju (tu spada i Hrvatska), onda ne treba posebno niti čuditi što su pripadnici beogradskog podzemlja, koji su prisutni među Grobarima, odlučili angažirati "prijatelje po kriminalu" iz Splita kako bi bili uz njih u čišćenju protivničke frakcije koja također ima neke svoje nenavijačke interese na tribini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRBI TVRDE DA JE JEDAN SPLITSKI HULIGAN ZBRISAO NAKON PREGLEDA: MVEP demantira: ‘Nije pobjegao, otpušten je iz bolnice’

Splićani natočili gorivo i krenuli za Beograd

Jesu li im platili, radi li se o vraćanju nekih starih dugova ili čisto o prijateljskoj (kolegijalnoj) usluzi, ili čak o "slavi", to je nejasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, ono što se zna je to da motivi za ovo (ne)djelo nisu bili samo navijački, nego i kriminalni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRPSKI TABLOID TVRDI: ‘Evo dokaz da su Hrvati izazvali brutalnu tučnjavu Grobara’

Pa su tako, kako informacije govore, petorica kršnih Splićana, od ukupno šestorice koji su tamo bili, sjela u automobil i iz Splita krenuli prema Beogradu.

Natočili su gorivo, fotografirali se za uspomenu i pošli u avanturu. Granicu, javljaju tamošnji mediji, prešli su u utorak, 12. prosinca, a dan poslije završili su na hitnom prijmu beogradske bolnice. Jedan je u teškom stanju, s ozbiljnim povredama glave i šake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MEĐU UHIĆENIMA NAKON BRUTALNE TUČNJAVE U BEOGRADU I HRVATI: Net.hr doznaje tko je teško ozlijeđeni Splićanin

Igrala se 15. minuta, semafor je pokazivao 0-0. Na sjeveru stadiona Partizana Delije su počele svoj prirotehnički show, a na jugu Grobari rat za prevlast na tribini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva skupina koja je upala na jug uniformirana, u identičnim crno-bijelim majicama s kapuljačom, zahvaljujući početnom iznenađenju te naoružana bakljama i remenjem, potisnula je daleko brojnije pripadnike protivničke frakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No uslijedio je protuudar kojim je razbijena manja grupa navijača "izazivača", stjerana uz ogradu i premlaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore su prošli Firić i Tovarović, koji su brutalno pretučeni, "masakrirani"... Kao što smo jučer izvijestili, Firić je u sukobu zadobio kontuziju glave, nagnječenje mozga i ozljedu šake.

Trenutačno se liječi na neurokirurgiji Vojno-medicinske akademije u Beogradu, a čeka ga i kaznena prijava za sudjelovanje u tučnjavi.

Riječ je, inače, o osobi dobro poznatoj hrvatskoj javnosti. Završio je, naime, u istražnom zatvoru zbog sumnje da je bio dio grupe koja je pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu.

Tovarović poznati hrvatski borac

Što se tiče Damira Tovarovića, on je prije nekoliko godina osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu, i to u superteškoj kategoriji prema pravilima full contacta. Također je bio sudionik K-1 turnira.

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

22.06.2013., Zagreb - Cetvrtfinale hrvatske MMA lige. Luka Orsanic, Damir Tovarovic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Njemu su liječnici dijagnosticirali nagnječenje mozga i lom gornje vilice. Stjepanu Mihoviloviću slomljen je nos. O Mihoviloviću, mladiću s nadimkom Klis, poznato je to da se radi o osobi koja je pobjegla iz šibenskoga zatvora u kojemu je "gulio" trogodišnju kaznu zbog razbojstva.

Pustili su ga na tetin sprovod, a on je to zloupotrijebio. Ipak, našli su ga već do zore. I to u kafiću.

U NEREDIMA SUDJELOVAO POZNATI HRVATSKI BORAC: ‘Došao je na poziv kolega iz beogradskog podzemlja’

Jakov Podrug je, pak, sasvim nepoznato lice, ni internetske tražilice ga ne prepoznaju. Koliko je poznato, prošao je s lakšim ozljedama.

Srbi su šokirani time što se dogodilo. Ne neredima, jer imali su Srbi u prošlosti i gorih nereda na stadionima, već činjenicom da su se u nogometnom hramu, kako partizanovci tepaju svom stadionu, našli Hrvati u borbi za interese navijačke grupe tog beogradskog kluba.

Posebno je pri tome zanimljiva činjenica koja kaže da niti jedan od Splićanin nije dio hrvatske navijačke scene, niti pripadnik neke od navijačkih grupa.

Da ih se okrene naglavačke, pitanje je bi li netko od njih imao koje odrađeno gostovanje. To smo, naime, doznali od hrvatskih ultrasa s kojima smo jučer razgovarali, a koji su dio navijačke scene i kao takvi su upućeni u navijačka zbivanja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo