VATRENA EUFORIJA / Mario Stanić za RTL: 'Nedavno me zvao Thuram, bilo bi lijepo kad bismo se osvetili Francuzima u finalu'

"Istina je da su se strahovito potrošili, ali mi smo sve utakmice do sada pobijedili, a time dobivate dodatnu snagu"

10.7.2018.
21:05
VOYO logo

Ekipa RTL-a u Moskvi je razgovarala sa strijelcem prvog pogotka na svjetskim prvenstvima za Hrvatsku. Naravno, riječ je o Mariu Staniću koji je u razgovoru analizirao Modrićevu generaciju, ali i poslao posebnu poruku Lilianu Thuramu, francuskom braniču koji je u reprezentativnoj karijeri zabio dva pogotka, ali oba Hrvatskoj i to u onom povijesnom polufinalu iz 1998.

Kako se kao bivši igrač reprezentacije i strijelac prvog pogotka za Hrvatsku osjećate dan uoči polufinala koje igramo s Englezima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predivno, ali ipak miješaju mi se osjećaji i emocije, vraćam se u neka druga vremena... No, svaka čast dečkima što su odradili ovako krvav posao. Svi smo nestrpljivi i čekamo sutrašnju utakmicu jer se nadamo da će oni uspjeti preskočiti tu polufinalnu stepenicu na kojoj smo mi zapeli 1998.

Jesu li se igrači previše istrošili? Iza nas su dva susreta od 120 minuta, stres, drama...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je da su se strahovito potrošili, ali mi smo sve utakmice do sada pobijedili, a time dobivate dodatnu snagu. Kad gubite utakmice, gubite i snagu. Mi jašemo na valu pobjeda, iako je ovo sve u knock-out fazi bilo previše stresno i dramatično. Međutim, polufinalna utakmica daje toliko adrenalina da smatram da će svi dati svoj maksimum.

Vi ste također igrali polufinale, sjećate li se kojeg detalja iz te 1998.?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako kao profesionalni nogometaš u karijeri dogurate do polufinala ili finala SP-a onda ste pravi sretnik. Nas je Thuram pokosio u polufinalu, a polufinalna utakmica je izuzetno posebna jer si svjestan da si na korak od od nečeg velikog i spektakularnog što se ne da riječima opisati. Ali, u tom smislu smatram da čak imamo i prednost nad Englezima, jer mi smo na jedan način svoj uspjeh već ostvarili...

Jeste li očekivali da Vatreni mogu stići tako daleko? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa puno se govorilo o kvaliteti ove generacije. I na zadnjem Euru u Francuskoj igrali smo najbolji nogomet ali smo nesretno ispali od Portugala. Mogli smo tada ići do kraja, ali nogomet je takav sport da će ti nesreća uvijek vratiti srećom.

U svakom slučaju, nakon pobjeda nad Nigerijom i Argentinom svi smo vidjeli da su momci puni optimizma i da im je samo nebo granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate rad izbornika Zlatka Dalića? On je stigao na klupu umjesto Ante Čačića za čijeg je mandata Hrvatska skoro ostala bez ovog Mundijala i posve je izgubila nogometni identitet.

Ne bih komentirao situacije iz prošlosti jer svi znamo kako su se treneri birali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Zlatko Dalić je prebrodio teške trenutke, a svojim stručnim radom i odlukama na terenu svrstao se u skupinu svjetskih nogometnih stručnjaka. Na koncu, može on nekome biti simpatičan ili ne, ali ostvario je rezultat, a to je ono što se pamti. 

Čuli smo da ste nakon utakmice protiv Danske dobili jedan vrlo zanimljiv poziv...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, zvao me upravo Lilian Thuram. S njim sam u dobrim odnosima i veliki smo prijatelji, međutim njega ću cijeli život sanjati. U roku od 5 minuta nam je čovjek 1998. srušio snove o naslovu, a imali smo sve na pladnju. Tim više boli činjenica što su mu to jedina dva gola koja je ikad postigao za Francusku. 

Zaželjeli smo si međusobno sreću i da se sretnemo u finalu, a tada ništa ne bi bilo slađe nego Francuzima servirati osvetu ha-ha...

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo