VIDEO: / Najveća sramota u povijesti sporta više nije tajna!

Umirovljeni i osramoćeni američki biciklist Lance Armstrong priznao je sustavno dopingiranje u prvom od dva dijela ekskluzivnog intervjua s poznatom televizijskom voditeljicom Oprom Winfrey.

18.1.2013.
9:12
VOYO logo

"Ja sam iskvaren karakter", rekao je Armstrong. Je li osjećaj bio pogrešan? Ne. Strašno. Jeste li se osjećali loše zbog toga? Ne, još strašnije. Jeste li osjećali da ste varali na bilo koji način? Ne. Najstrašnije. Pogledao sam definiciju varanja. Definicija je stjecanje prednosti nad rivalom, a ja to nisam gledao na taj način. Ja sam to vidio kao izjednačavanje načina borbe. Prilikom priznanja Armstrong nije djelovao shrvano niti posebno defenzivno. Nije bilo suza. Biste li pobjeđivali da niste koristili doping? Ne u toj generaciji, ali nisam ovdje da bih govorio o drugima u toj generaciji. Sve je dobro dokumentirano. Nisam ja izmislio tu kulturu (dopingiranja), ali je nisam pokušao zaustaviti, i to je moja pogreška i ono zbog čega mi mora biti žao. To je nešto zbog čega sada sport plaća cijenu.

http://www.youtube.com/embed/N_0PSZ59Aws Zašto ste napokon odlučili sve priznati? Nemam neki odgovor na to. Započet ću odgovor riječima da je prekasno. Prekasno je vjerojatno za većinu ljudi, što je moja krivica. Gledam cijelu situaciju kao jednu veliku laž koju sam ponovio puno puta. U seriji pitanja na koja su bili ponuđeni odgovori 'da' ili 'ne', Armstrong je tako priznao korištenje testosterona, transfuzija krvi, ljudskog hormona rasta, kao i dopingiranje kod svake od sedam pobjeda na Tour de Franceu. O vlastitom karakteru. Iskvaren sam, duboko iskvaren. Mislim da svi imamo svoje mane i pogreške. Provest ću ostatak života pokušavajući vratiti povjerenje i ispričati se ljudima. Do kraja života. Žalite li sada što ste se vratili? Mislio sam da sam se izvukao. Ne bismo sjedili ovdje da se nisam vratio. Sjedimo ovdje jer je provedena dvogodišnja federalna kriminalistička istraga. Jeste li se dopingirali i nakon povratka 2009. godine? Ne, optužbe da sam se dopingirao nakon povratka nisu istinite. Posljednji put sam prešao granicu 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.youtube.com/embed/tNTtzOOYqdI Hoćete li surađivati sa službenicima u dopinškim istragama? Volim biciklizam i kažem to znajući da me ljudi gledaju kao nekoga tko je obeščastio sport, žutu boju. Ako mogu, a ne moraliziram dok to govorim, ako postoji nekakva komisija za istinu i pokajanje, ako će je sastaviti i pozvati me, bit ću prvi koji će proći kroz ta vrata. Armstrong je, podsjećamo, Tour de France osvojio sedam puta uzastopce između 1999. i 2005. godine. Svi su mu ti naslovi oduzeti, a uz to mu je i doživotno zabranjeno bavljenje sportom po odluci Američke antidopinške agencije (USADA), koja je presudila na temelju više od tisuću stranica znanstvenih dokaza i svjedočenja Armstrongovih bivših momčadskih kolega. Odluku je potvrdila i Međunarodna biciklistička federacija (UCI), a prihvatila ju je i Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Armstrong tijekom karijere nikad nije bio pozitivan na dopinškim testovima i cijelo je vrijeme odbacivao optužbe, a sada je napokon odlučio sve priznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo