RIJEČ DUGOGODIŠNJEG KAPETANA / Roko Ukić za RTL komentirao NBA Draft, a otkrio je i što misli o jedinom Hrvatu koji je izabran ove godine

Image

Svoje mjesto među elitom našao je i jedan mladi hrvatski košarkaš. 21-godšnji bosansko-hercegovački Hrvat, Karlo Matković od rodnog se Livna probio do najveće košarkaše pozornice svijeta i ostvario dječački san. Njegove kvalitete, ali i ishod cjelokupnog drafta komentirao je za RTL, Roko Leni Ukić

25.6.2022.
23:30
VOYO logo

Manje od tjedan dana nakon završetka NBA sezone i naslova prvaka Golden Statea, održan je tradicionalni NBA draft. Veliko iznenađenje u odabiru napravio je Orlando Magic koji je prvi birao. Prvi pick drafta je tinejdžer Paolo Banchero kojeg nitko nije vidio tako visoko. Izabran je i jedan Hrvat, Karlo Matković u drugoj rundi ukupno na 52. mjestu.

Trenutak koji je bio iznenađenje i za NBA stručnjake. Paolo Banchero, 19-godišnji američki Talijan, prvi je izbor ovogodišnjeg NBA drafta, tako je odlučio njegov novi klub Orlando Magic. Ovaj 208-centimetara visoki krilni centar dolazi sa sveučilišta Duke, uz američku ima i talijansku putovnicu i još je ranije naglasio da želi igrati za Italiju, a ne za SAD. Ovakav rasplet bio je veliko iznenađenje i za samog Banchera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mlade nade lige /

Održan je tradicionalni NBA Draft: Saznajte na kojem je mjestu biran hrvatski mladić

Image
Mlade nade lige /

Održan je tradicionalni NBA Draft: Saznajte na kojem je mjestu biran hrvatski mladić

'Sve prognoze favorizirale Jabari Smitha'

'Ne, ovo čak nije ni san, ovo je fantazija. Sanjao sam o NBA ligi, ali biti prvi izbor drafta, to je ludo', izjavio je nakon drafta.
Banchero je tako iza sebe ostavio dvojac za kojeg se do sinoć govorilo da će jedan od njih biti siguran prvi izbor. Centar sveučilišta Gonzaga Chet Holmner s drugog mjesta je otišao u Oklahomu, dok su Houston Rocketsi na trećem mjestu izabrali krilnog centra sveučilišta Auburn Jabaria Smitha Jr. Ovakav rasplet iznenađenje je iza dugogodišnjeg kapetana Hrvatske, te čovjeka s NBA karijerom - Roka Lenija Ukića.

"Je, prilično je iznenađujuće, jer su sve prognoze favorizirale Jabari Smitha da će ići kao prvi pick", zaključio je Ukić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paolo Banchero djeluje skromno i ponizno, poput običnog mladića iz susjedstva. Ne razmeće se velikim riječima, njegove su izjave sinoć bilo umjerene i odmjerene. I karakterne osobine ovog tinejdžera sigurno su odigrale značajnu ulogu kada se Orlando odlučio baš za njega.

"Čovječe, planiram donijeti sve što imam u Orlando. Prvo, svoj pobjednički način razmišljanja, mentalni sklop u kojem je na prvom mjestu rad. Spreman sam se pridružiti dečkima i krenuti na posao. Ovo je jedan od najboljih trenutaka u mom životu i super sam uzbuđen. Ne mogu biti sretniji nego što jesam kao član Orlando Magica", izjavio je prvi pick drafta kada je saznao novi klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Teško mogu odmah pomoći prilično lošim franšizama'

Roko Leni Ukić pak upozorava da je teško procijeniti koliko zapravo tako mladi igrač može donijeti u momčad poput Orlanda.

"Teško je reći što takav jedan igrač koji ima sigurno veliki potencijal može, ali ipak sve su to igrači koji dolaze nakon samo jedne godine koledža. Igrači od 18,19, maksimalno 20 godina teško da puno mogu odmah pomoći prilično lošim franšizama koje iz tog razloga i imaju te visoke pickove", konstatirao je dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i nekoliko godina unatrag, najbolja mjesta na draftu pripala su igračima sličnih karakterstika i pozicija na terenu. To je trend koji traje već neko vrijeme. Visoki igrači koji igraju licem prema košu.

"Visoka krila su jako u modi. Imali smo period kad su u modi bili visoki igrači na poziciji petice i čuvaju obruč, imali smo period kada su takav status uživali playmakeri, bekovi koji šutiraju i vrte pick 'n' roll na sredini", prokomentirao je Roko Ukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima sve što tražiš od mladog igrača'

Svoje mjesto među elitom našao je i jedan mladi hrvatski košarkaš. 21-godšnji bosansko-hercegovački Hrvat, Karlo Matković od rodnog se Livna probio do najveće košarkaše pozornice svijeta i ostvario dječački san. Kao 52. izbor izabrao ga je New Orelans. Matković je odbio reprezentaciju BIH i ove je godine debitirao u hrvatskom dresu. Prošlu sezonu proveo je u redovima srpske Mege, poznate kao klub koji najbolje radi s najvećim talentima ovih prostora.

"Sve što od mladog igrača tražiš, on u principu ima. Od pristupa do energije i mislim da će imati šanse pokazati što zna i može", pohvalio je Matkovića dugogodišnji playmaker hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matković koji može pokriti pozicije centra i krilnog centra, neko će vrijeme vjerojatno još igrati u Europi, ali Hrvatska je dobila još jednog košarkaša kojeg čeka najjača košarkaška liga na svijetu.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo