RAT VAN TERENA: / Kreće Liga prvaka za siromašne!

Image

Europska košarka opet će biti razjedinjena, od naredne sezone igrat će se dva elitna natjecanja. Baš kao i prije 15 godina.

27.1.2016.
12:57
VOYO logo

ULEB ima svoju Euroligu, koju od ove jeseni zatvara samo za košarkašku elitu (čitaj: bogate klubove) i u njoj će biti prostora za samo 16 momčadi. Kako je jedanaest klubova već sada poznato - to su Efes, CSKA, EA Milano, Barcelona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Real i Žalgiris. Oni su potpisali ugovor na deset godina i imaju zajamčeno mjesto u Euroligi.

Kako po jedno mjesto će dobiti pobjednik Eurokupa i kvalifikacija, ovoj košarkaškoj regiji ostaje samo nada da će ABA liga dobiti jedno od tri preostala mjesta za 'pobjednike liga'. Nigdje se ne precizira koje su to lige, ali u startu šanse baš i nisu velike. Prevedeno - ukoliko se ULEB smiluje, neki hrvatski klub može do tog natjecanja samo ako osvoji ABA ligu ili osvoji kvalifikacije ili Eurokup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opciju B nudi FIBA koja pokreće svoju Ligu prvaka, koju odmah možemo nazvati i 'natjecanjem za siromašne'. Podršku tom natjecanju su odmah dali talijanski, francuski i turski savezi, ali niti oni ne mogu zaustaviti svoje najbolje klubove da igraju rivalsko natjecanje. Kako ULEB ima i Eurokup, ostaje pitanje tko će zapravo igrati tu Ligu prvaka. Može li FIBA pokazati mišiće i natjerati momčadi da zaigraju novu Ligu prvaka?

Ideja jest da u njoj nastupi 32 momčadi, a od toga osam kroz kvalifikacije. Što je najvažnije - ABA liga bi imala dva sigurna predstavnika, ali ostaje pitanje kvalitete tog natjecanja. FIBA će u Parizu sredinom ožujka predstaviti novu ligu, a do tada ćemo gledati proljeće obračuna u europskoj košarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prije 15 godina, u sezoni 2001/2002 imala dva kluba u Euroligi (Cibona i Zadar). Petnaest godina kasnije, sasvim je realno da neće imati niti jednog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo