PREMINUO KAPETAN BOSNE KOJE SE BOJALA CIJELA EUROPA: / Njegov rekord u finalu još uvijek nije srušen

Image
Foto: Youtube

Uz Varajića su u toj zlatnoj generaciji Bosne igrali nezaustavljivi Mirza Delibašić i Ratko Radovanović, a na ploču je akcije crtao legendarni trener Bogdan Tanjević

23.6.2019.
22:37
Youtube
VOYO logo

Legendarni košarkaš KK Bosne i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Žarko Varajić preminuo je nakon duge i teške bolesti u 67. godini, javljaju mediji iz Bosne i Hercegovine.

Varajić će ostati upamćen kao kapetan generacije KK Bosne koja je osvojila naslov europskog prvaka pobjedivši u finalu 1979. godine talijanski klub Emerson Varese. Upravo je u tom finalu Varajić zabio 45 koševa, što je do danas ostao rekord u finalima elitnih euronatjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Varajića su u toj zlatnoj generaciji Bosne igrali nezaustavljivi Mirza Delibašić i Ratko Radovanović, a na ploču je akcije crtao legendarni trener Bogdan Tanjević.

Žarko Varajić tada je postao prvi kapetan jednog košarkaškog kluba s ovih prostora koji je podigao pehar klupskog šampiona Europe, a među brojnim priznanjima nositelj je “Super Oskara”, namjenjenog najboljem igraču Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna odličja

Kao igrač je tri puta osvajao prvenstvo bivše države Jugoslavije i dva puta je osvojio Kup, a s reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu.

Također, u dresu reprezentacije Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo 1977. godine u Belgiji i brončanu medalju dvije godine nakon toga u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije raspada SFRJ radio je kao dužnosnik u Košarkaškom savezu Srbije, kao direktor reprezentacije koja je osvajala seniorsko europsko i svjetsko prvenstvo te direktor mlađih kategorija u Košarkaškom savezu čije su selekcije u jednoj godini izborile pet europskih titula.

Varajić je bio člаn Olimpijskog komitetа zimskih Olimpijskih igаrа u Sаrаjevu 1984. godine, predsjednik Stručnog vijećа Košаrkаškog sаvezа Jugoslаvije od 1987. do 1992. Godine, predsjednik Progrаmskog povjerenstva jugoslavenskog Olimpijskog komitetа od 1996. do 2000. godine te sportski direktor Olimpijskog timа Jugoslavije nа Olimpijskim igrаmа u Sydneyu 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo