PRVI DETALJI ISTRAGE PADA BRYANTOVA HELIKOPTERA: / Katastrofa se mogla spriječiti? Letjelica imala ozbiljan nedostatak

Image
Foto: Profimedia

konačne rezultate istrage mogli bi čekati i godinu dana

29.1.2020.
9:55
Profimedia
VOYO logo

Svijet sporta u šoku je nakon objave kako je jedan od najboljih američkih košarkaša svih vremena Kobe Bryant (41) poginuo u nedjelju u padu helikoptera u Calabasasu, gradu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. S Bryantom je bila i njegova 13-godišnja kći Gianna Maria Onore, a poginulo je svih devetero osoba koje su se nalazile u helikopteru. Bryantovi su s još sedmero ljudi putovali na košarkaški turnir za djevojčice na kojem je Gianna trebala nastupiti.

Policija je s istragom započela odmah nakon nesreće, a priključio im se čak i FBI. Nekoliko dana kasnije, poznati su prvi detalji istrage. Državni odbor za prometnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, odnosno institucija koja provodi istraživanje, objavio je prve rezultate. Javnosti su priopćili kako helikopter nije bio opremljen sustavom koji upozorava pilota ako se previše približi terenu. Međutim, kazali su kako ne mogu sa sigurnošću zaključiti da bi ta tehnologija spriječila tragediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Profimedia

Nesreća se mogla spriječiti?

Isto tako navode kako su još 2004. godine nakon slične nesreće zatražili da se sustav koji pomaže pilotima ugradi u sve letjelice koje prevoze šest ili više ljudi, ali njihov prijedlog je odbijen. Sustav moraju imati samo letjelice hitne pomoći, dok ostale, za sada ne moraju.

Stručnjaci za zračni promet komentirali su za američke medije kako ne postoji garancija da bi sustav spriječio takvu nesreću i naveli su primjer iz 2016. godine kada je baš helikopter Hitne pomoći pao, odnosno, zabio se u drveće, a bio je opremljen sustavom za upozoravanje pilota. U toj su nesreći, kao i sada u Kobejevoj, poginuli svi putnici, a pali su zbog pilotove pogreške i guste magle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaran uzrok Bryantove nesreće i dalje je nepoznat, a otegotna je okolnost ta što helikopter nije imao "crnu kutiju" jer niti ona nije obavezna za ovaj tip letjelice. Kako je teren nepristupačan i puno je otegotnih okolnosti, konačne rezultate istrage mogli bi čekati i godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo