OD 5. PICKA DO RAZOČARANJA: / Brojke su nemilosrdne prema mladoj hrvatskoj zvijezdi

Image
Foto: AFP, PHILIPPE HUGUEN

Njihove karijere na najvišoj košarkaškoj razini tek su započele no zanimljivo je vidjeti smjer u kojem se razvijaju.

2.12.2015.
16:15
AFP, PHILIPPE HUGUEN
VOYO logo

One će možda i rasti, no u ovom trenutku Hezonje nema među dvadeset novaka niti u jednoj važnijom statističkoj koloni. Tako je trenutačno 23. na listi najboljih strijelaca, 28. u ukupnom popisu najboljih skakača i 22. u prosjeku asistenata. Njih dvadesetorica imaju i veću minutažu od njega.

A ovo su do sada napravili košarkaši izabrani među prvih deset na ovogodišnjem draftu NBA lige:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves)

Prije prvih koraka u NBA ligi 20-godišnji centar Minnesota Timberwolvesa igrao je na sveučilištu Kentucky uz prosjeke od 10.3 poena i 6.7 skokova po utakmici što mu je donijelo i uvrštenje u drugu najbolju petorku igrača koji se natječu u sveučilišnoj NCAA ligi. Svoje je prosjeke među profesionalcima dodatno podigao pa za Wolvese po utakmici ubacuje 13.9 koševa i hvata 9.2 lopte po susretu. Prosjek blokada iznosi mu 2.2 a sve to u nepunih 28 minuta igre po dvoboju.

Najbolju utakmicu odigrao je protiv Denvera kojem je za 33 minute, u pobjedi svoje momčadi, isporučio 28 poena uz 14 skokova i četiri blokirana šuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. D'Angelo Russell (Los Angeles Lakers)

Njegova sezona na sveučilištu Ohio State bila je impresivna a to znači da je prosječno ostvarivao 19.3 koša, 5.7 skokova i pet asistencija po večeri i bio član najbolje petorke lige. Odabrali su ga kao drugog ukupno Los Angeles Lakersi čija sezona prolazi u znaku slabih rezultata i oproštaja Kobea Bryanta od blistave karijere. Russell se tu nameće s pozicije braniča s učinkom od 10.5 poena, 4.6 skokova i 3.1 asistencijom u minutaži jednakoj Townsovoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je do sada ubacio Torontu, 17 poena, a imao je u toj utakmici i pet skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Jahlil Okafor (Philadelphia 76ers)

Iznimno loš ulazak kluba u sezonu u kojoj su 76ersi do prve pobjede stigli tek u 19. utakmici. Dukeov centar, također član najbolje NCAA petorke, ne igra loše ali već ga se pamti i po nervoznom bacanju dresa na predstavljanju u momčadi, tučnjavi u Philadelphiji, potom i u Bostonu, zatim i vožnji od 170 km/h preko mosta koji nosi ime Benjamina Franklina. S druge strane, na parketu nudi 17.2 poena, 8.1 skok i 1.6 blokada po utakmici kroz 33 minute.

Nekoliko puta išao je preko 20 poena, a možda i najbolja utakmica bila mu je ona protiv Wolvesa u kojoj je sudjelovao s 25 poena i dvanaest uhvaćenih lopti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kristaps Porzingis (New York Knicks)

Latvijskog 20-godišnjeg centra izabrali su Knicksi kao četvrtog na draftu a navijači kluba negodovali su pritom zvižducima koji su odzvanjali Madison Square Gardenom u kojem se uživo pratio draft. Zvižduke talentirani, 221 cm visoki Latvijac doveden iz Seville svojim partijama vrlo brzo mijenja u pljesak. Brzo se adaptirao na najjaču košarkašku ligu svijeta u kojoj prosječno isporučuje 13.7 poena uz 9.3 skoka i 1.9 blokada po utakmici. U samo tri utakmice išao je ispod deset poena, a najviše je ubacio 29.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistički možda i najbolja utakmica stigla je u pobjedi protiv Houstona u kojoj je sudjelovao s 24 koša, 14 skokova i sedam blokiranih šuteva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Mario Hezonja (Orlando Magic)

Mnogo se govorilo o njegovim fizičkim predispozicijama i tvrdilo se da njegova košarka više odgovara NBA ligi nego europskim okvirima. Sve to možda i jest točno, no Mario Hezonja (20), koji nije impresionirao niti minutažom u Barceloni, u Orlandu sve više ispada iz rotacije i trenutačno nudi 3.9 poena, 1.5 skokova i 0.6 asistencija po igrama koje mu prosječno traju oko dvanaest minuta.

U posljednji tri utakmice hrvatski košarkaš na pozicijama šutera i niskog krila sakupio je ukupno sedam minuta igre, a najbolju partiju pružio je na premijeri protiv Washingtona kada je susret završio s 11 poena, tri skoka i dvije asistencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Willie Cauley-Stein (Sacramento Kings)

Prosjek igre iznosi mu 19 minuta a učinak 4.6 poena i 5.2 skoka i 1.1 blokadu po susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Emmanuel Mudiay (Denver Nuggets)

Igra prosječno pola sata uz 12.1 koš, 3.6 uhvaćenih i 5.8 podijeljenih lopti suigračima za ubačaj.

8. Stanley Johnson (Detroit Pistons)

Za otprilike 21 minutu u prosjeku završava utakmice s 8.6 poena i četiri skoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Justise Winslov (Miami Heat)

Nešto manje od 29 minuta po utakmici koristi za 7.1 koš, 5.4 skokova i 1.6 asistencija po ogledu.

10. Myles Turner (Indiana Pacers)

Na poziciji krilnog centra prosječno nastupa oko 16 minuta po utakmici. Ubacuje 6.1 poen i hvata 2.9 lopti po večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo