košarkaši razočarali igrom / Loš napad Hrvate odveo u poraz protiv Italije na startu borbe za Olimpijske igre

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Arhiva

Treba se samo nadati da je kod Petrovićevih izabranika ostalo dovoljno svježine da u srijedu svladaju Tunis

6.7.2016.
7:47
Sanjin Strukic/PIXSELL/Arhiva
VOYO logo

Hrvatski košarkaši nisu uspjeli svladali Italiju u Torinu, na otvaranju kvalifikacijskog turnira za OI, jer su u lošoj napadačkoj predstavi poraženi od domaćina s 60-67 (23-21, 12-12, 12-21, 13-13).

Osim prve četvrtine u kojoj su ubacili 23 koša, u preostalih 30 minuta izabranici Aleksandra Petrovića pokazali su napadačku nemoć, a u više navrata i bezidejnost. Ipak, u posljednjih šest minuta Hrvatska je ušla sa samo tri koša zaostatka (53-56), ali domaća je reprezentacija završnicu odigrala mnogo bolje i svojom drugom pobjedom osigurala prvo mjesto u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvih 15 koševa Hrvatske Bojan Bogdanović je ubacio 12, a jednu tricu postigao je Krunoslav Simon. Italija je povela 10-4, što je bila najveća prednost domaće reprezentacije u prvoj četvrtini. Hrvatska je prvi put povela u 19. minuti košem Darija Šarića koji je u završnici prve dionice nanizao šest poena pa je naša reprezentacija kraj četvrtine dočekala s vodstvom 23-21.

Naši su košarkaši u prvom poluvremenu najviše problema imali s kontrolom reketa te su dopustili Talijanima da devet puta izbore novi napad nakon promašaja koji su većinom bili isprovocirani dobrom obranom Petrovićevih izabranika. Hrvatska je u drugoj četvrtini imala dosta problema s realizacijom i do prvog je koša stigla nakon više od tri minute igre, polaganjem Bojana Bogdanovića koji je prvo poluvrijeme završio s 19 koševa, a svi njegovi suigrači su ubacili 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadački najsiromašnija bila je treća četvrtina u kojoj je Hrvatska u nešto manje od devet minuta uspjela postići samo osam koševa. Iako ni Talijani nisu bili raspucani, uspjeli su zaostatak od dva poena na poluvremenu u trećoj dionici pretvoriti u prednost od sedam koševa (54-47).

Početkom posljednje četvrtine Talijani su košem Datomea otišli na najvećih +9 (56-47), ali je tada konačno uslijedilo buđenje Petrovićeve momčadi. Dovoljna su bila tri kontranapada nakon dobrih obrambenih reakcija da se Hrvatska u dvije minute serijom 6-0 spusti do tri koša zaostatka i ponovno vrati rezultatsku neizvjesnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, to dobro razdoblje nije dugo trajalo. U završnici su naši košarkaši ponovno ušli u komplicirana rješenja koja su najčešće završavala izgubljenim loptama. Treba se samo nadati da je kod Petrovićevih izabranika ostalo dovoljno svježine da u srijedu svladaju Tunis, autsajdera u skupini B, te na taj način izbori nastavak natjecanja.

Bojan Bogdanović je ubacio 26 poena i bio najefikasniji igrač utakmice. Dario Šarić je uz 10 koševa imao i 11 skokova. Hrvatskoj je nedostalo koševa s centarskih pozicija, više mirnoće s crte slobodnih bacanja i više napadačke kreacije koja je izostala. Previše napada završavali su akcijama "jedan na jedan" i šutevima pod pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani su u ključnim trenucima imali igrače koji su znali povući. U prvom poluvremenu to je bio Gallinari koji je završio s 12 koševa. U trećoj dionici povukao je Hackett i završio s 12 koševa, a Marco Belinelli je sa 19 poena bio najefikasniji igrač Messinine momčadi. Nisu ni Talijani bili napadački raskošni, ali su u trenucima kad se odlučivalo o pobjedniku donosili bolje odluke.  

Poraz od Italije hrvatske je košarkaše onemogućio u osvajanju prvog mjesta u skupini B i u polufinalu će se, po svemu sudeći, Hrvati namjeriti na Grke. Naime, ako u posljednjem dvoboju u skupini A Grčka prema očekivanjima pobijedi Meksiko bit će prva u skupini i poslati Meksikance na Talijane, a sebi izboriti polufinale protiv Hrvatske..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo