Hrvatski prvak predstavio tri velika pojačanja

U Domu košarke Cedevita na Zagrebačkom velesajmu u subotu su predstavljena tri pojačanja za novu sezonu, 29-godišnji Roko Leni Ukić, 19-godišnji Karlo Žganec i 18-godišnji Marko Arapović.

16.8.2014.
17:56
VOYO logo

Hrvatski košarkaški prvak i predstavnik u Euroligi, zagrebačka Cedevita, dovođenjem kapetana hrvatske seniorske reprezentacije Roka Ukića, kapetana hrvatske U-18 reprezentacije Marka Arapovića, te najkorisnijeg igrača prošle sezone u A-1 ligi Karla Žganeca, dovršila je posao u ljetnom prijelaznom roku.

Svakako najzvučnije ime od novopridošlih igrača je ono Roka Ukića, koji se nakon deset sezona provedenih po europskim i NBA parketima, vraća u domaće okrilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od svih ponuda koje sam imao na stolu, procijenio sam da je za mene ovo najbolja opcija. S Jaskom sam radio u više navrata i znam što me čeka. Imao sam i obiteljske razloge za povratak. Igrati doma je i gušt i izazov. Igrati s mlađim momcima je drugačije nego kad si vani, gdje je drugačija kompozicija ekipe. Sve mi to dosta pozitivno izgleda", izjavio je Ukić dodavši da za njega Cedevita u košarkaškom smislu ne predstavlja nikakvu nepoznanicu.

"Gledao sam dosta utakmica u prošloj sezoni. Jasna mi je struktura ekipa, što će se tražiti od mene, što će se tražiti od drugih. Bit će mi kao da dolazim u poznat sistem, kao da ne dolazim u novi klub. Uostalom, s više od polovice suigrača sam već igrao, s nekima i jako dugo, tako da nepoznanica u košarkaškom smislu uopće ne bi trebalo biti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjestan je Roko što se od njega očekuje u novoj sredini, gdje je predodređen da bude vođa i mozak momčadi.

"Od mene se, više-manje, uvijek isto očekuje otkad sam imao 18 godina. Drago mi je zbog toga, jer znači da nešto vrijedim. Meni je jedino važno da budem zdrav i spreman, a za ostalo se ne brinem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukić je istaknuo visoku razinu organizacije na koju je naišao u Cedeviti.

"Svaki kontakt koji sam dosad imao s Cedevitom je na najvišem europskom nivou. Nema razlike u odnosu na ono što sam prošao posljednjih godina, a igrao sam stvarno u dobrim klubovima. Najvažnije je ono što ćemo pokazati na parketu, a nadam se da ćemo tu biti na istoj razini na kojoj su ostale stvari u klubu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultatski zahtjevi će biti borba za domaće trofeje, borba za naslov u regionalnoj ABA ligi, a u Euroligi se u konkurenciji prvaka Maccabija iz Tel Aviva, moskovskog CSKA, berlinske Albe, francuskog Limogesa i španjolske Unicaje pokušati probiti do druge faze.

"Start će biti jako važan. U prva tri kola će se dosta toga odrediti. Kvalitetom ne zaostajemo za nekim momčadima, ali oni imaju više euroligaškog iskustva. Ako nam se neke stvari poslože, možemo biti konkurentni", tvrdi Ukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome se nada i trener Cedevite te izbornik hrvatske reprezentacije Jasmin Repeša.

"Sigurno bi bili kompetitivniji da imamo super iskusnog igrača na vanjskoj poziciji i super iskusnog igrača pod košem. U ovom trenutku ne možemo dovesti igrača koji će raditi prevagu na razini Eurolige. Dovoditi igrača profila koji imamo bilo bi jako loše, jer bismo zagušili igrače koji imaju potencijal i koji će kroz treninge i utakmice bivati sve bolji. Da bi bili kompetitivni u Top 16 Eurolige, gdje ima 14 utakmica, podizat ćemo kvalitetu pojedinaca, a time i ekipno, te ćemo kroz sezonu igrati sve bolje i bolje, kao i lani. Za što će to biti dovoljno, to neće ovisiti samo o nama, već i o drugima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Cedeviti zasada ne planiraju dovođenje novih igrača. Repeša ističe klupsku opredijeljenost ka stvaranju momčadi za budućnost.

"Imamo jako bogat i potentan roster. Imamo strašno velik broj igrača koji su dugoročno vezani za klub, baš kao i trener. Imamo jasnu viziju što ćemo raditi danas, što za godinu, što za dvije, a što za tri. Bez jasnog programa, s budžetima kakvima raspolažemo, teško je ostati kompetitivan u Europi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom programu za budućnost važnu ulogu bi trebali imati Karlo Žganec i Marko Arapović.

"Ovdje su ne samo zato što su potencijali, nego zato što su dva odgojena momka, super ambiciozni. Kriteriji u životu su im jasni i visoki, gladni su podizanja kvalitete i rezultata. Talent koji imaju treba oplemeniti i pretvoriti ga u stvarnu kvalitetu, u fizičkom i tehničko-taktičkom smislu, da mogu biti konkurentni na najvišoj europskoj razini, a možda i više. Za to treba puno rada, vremena i strpljenja. To ne dolazi po inerciji", istaknuo je Repeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam zadovoljan što sam došao u ovako velik klub s jasnom vizijom, sa stručnim stožerom i igračima od kojih ću moći puno naučiti na terenu i izvan njega. Nastojat ću što bolje se pokazati i napredovati. Svi smo željni dokazivanja. Na nama je da radimo što bolje, a onda će i rezultati sami po sebi doći", rekao je 206 cm visoki krilni centar Karlo Žganec koji je prošle sezone u dresu Zagreba bio najbolji igrač hrvatske A-1 lige.

Veliki ulov ovog prijelaznog roka za Cedevitu predstavlja i dolazak 18-godišnjeg krilnog centra Marka Arapovića. On je, poput njegovog velikog prijatelja Lovre Mazalina prošle godine, u Cedevitu stigao iz velikog gradskog suparnika Cibone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučio sam se za prelazak jer u Cedeviti vidim klub koji će samo napredovati i postajati sve bolji.

I Cibona je silno željela zadržati Arapovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cibona je dosta toga nudila, ali štogod da su ponudili ja sam već prije bio odlučio da je ovo najbolja opcija za mene i moj daljnji razvoj."

Upitan o razlozima koji su prevagnuli na stranu Cedevite, Arapović je izjavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega trener, jer sam siguran da će mi puno pomoći u mom daljnjem razvoju, a onda i organiziranost kluba. Ovdje imam sve što mi je potrebno. Odlučio sam se za najbolju opciju."

S obzirom na veliku konkurenciju na pojedinim pozicijama, pojavila se špekulacija da će Cedevita neke igrače slati na posudbu. No, trener Repeša te je glasine demantirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O posudbi nema govora. Nigdje ne mogu dobiti kvalitetniji program nego kod nas. Minutažu će zaslužiti svojim radom i pristupom, i dobit će je", zaključio je Repeša.

Do sredine rujna i Repešinog povratka sa Svjetskog košarkaškog prvenstva, Cedevitinu momčad će pripremati Veljko Mršić i Dražen Orešković. Prva utakmica u sezoni će biti Kup Dražena Petrovića 27. ili 29. rujna protiv Cibone. Gostovanjem kod Krke u Novom Mestu 4. listopada za Cedevita započinje ABA liga, a prva euroligaška utakmica na rasporedu je 16. listopada kad će hrvatski prvak ugostiti Unicaju iz Malage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo